APP/ Visi receptai/ Žiema/ Žuvys

Midijos pomidorų ir salierų padaže

Nepatikėsite, midijas namuose gaminau pirmą kartą. Visada jas valgydavau restoranuose arba kelionėse, buvau įsitikinusi, kad gaminant jas namuose laukia ilgas procesas: valymas, plovimas, virimas. Nieko panašaus nenutiko! Šį patiekalą pagaminau lengvai ir paprastai, viso labo per 20 minučių.
Turi pripažinti, jog tai vienas iš greičiausiai paruošiamų ir efektingiausiai atrodančių patiekalų, ruošiant vaišes svečiams. Šviežias midijas man atvežė tikri jūros gėrybių žinovai, linksmai pasivadinę Jūros bjaurybės, jie kiekvieną penktadienį Vilniečiams pristato pačių šviežiausių kokybiškų midijų ir austrių, kurios skanios išlieka iki pirmadienio vakaro. Man tai pats tikriausias savaitgalio maistas! Šios midijos būna supakuotos kartu su filtruotu jūros vandeniu, kuriame jaučiasi natūraliausiai ir ilgiau išlieka šviežios. Prieš gaminant geldeles tereikia perlieti vandeniu bei lengvai praskalauti. Jos yra visiškai švarios ir gali keliauti tiesiai į puodą. Midijų ilgai virti nereikia, pakanka tik 6-8 minučių kol geldelės prasiveria, o tada belieka jas sumaišyti su paruoštu padažu. Šį kartą prie jų išviriau visai neriebų konservuotų pomidorų padažą su lapkotiniais salierais, porais, svogūnais ir česnakais. Visi valgė pirštus apsilaižydami.Reikia pripažinti, kad midijos nėra tik paprasčiausias maistas, jas valgydami įsitraukiame į skanų valgymo procesą, kuris tikrai užtrunka. Jas gliaudydami turime laiko linksmai pabendrauti, o ilgai valgydami natūraliai greičiau ir pasisotiname. Pirmasis dalykas apie kurį pagalvoju prisiminus midijas yra bendravimo atmosfera ir dalinimais. Dar niekada nesu midijų valgiusi viena, man tai  grynai kompanijos maistas, kuriuo visi dalinasi tiesiai iš vieno ar kelių puodų, pastatytų ant staltiese patiesto stalo. Toks šventiškas ir kartu archajiškas valgymo būdas. Praeitą rudenį visa mūsų šeima, keturiese keliavomoe automobiliu iki Olandijos ir Belgijos, nors kelionės tikslas buvo aštuoniolikmečio sūnaus svajonių universitetų atvirų durų lankymas, bet tai puikiai suderinome ir su mano gurmaniškais kelionių pomėgiais. Visada, kai tik būnu Briuselyje, einu sukirsti gerą porciją midijų su belgiškomis bulvytėmis, šis kartas buvo ne išimtis. Turiu pripažinti, skaniausias midijas, valgiau prieš kelis metus Briugėje. Visi esame įpratę manyti, jog midijos su bulvytėmis yra tradicinis belgų patiekalas, gaminamamas iš vietoje sužvejotų midijų, bet deja šiomis dienomis beveik visos midijos į šią šalį, kaip ir į visą Europą atkeliauja iš Olandijos Zelandijos provincijos Zeeland  (nesumaišykte jos su Naująja Zelandija). Keliaudami užsukome ir ten, viešėdami tokiame nedideliame Zierikzee miestelyje, kur netoliese augina midijas, lankėmės visai neprašmatniame vietiniame restorane, kuriame midijas pateikinėjo paprasčiausiuose kibiruose, po kilogramą žmogui. Įsivaizduokite mūsų nuostabą, kai padavėjas nešinas mūsų užsakymu atlingavo kartu su dviem dideliais kibirais. Vieną kibirą su midijomis pastatė ant stalo, o antąjį po stalų, kad būtų kur mėtyti tuščias geldutes. Tada buvo turbūt vienintelis kartas, kai midijų nesugebėjome suvalgyti dėl kiekio, nors jos ir buvo ypač šviežios bei skanios. Vos tik užsimanau midijų, visada pagalvoju ir apie atostogas.

Midijos pomidorų ir salierų padaže

11 votes, average: 3,91 out of 511 votes, average: 3,91 out of 511 votes, average: 3,91 out of 511 votes, average: 3,91 out of 511 votes, average: 3,91 out of 5 (11 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...

Eiga

1

Pirma paruoškite patiekalui padažą. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, česnakus sukapokite, salierų kotelius supjaustykite gabalėliais, o lapelius susmulkinkite, poro baltąją dalį irgi supjaustykite. Gilioje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepinkite svogūnus, tada suberkite česnakus ir porus, galiausiai pjaustytus salierų kotelius, viską apkepkite ir supilkite pusę stiklinės balto vyno. Vyną kiek pavirkite, kad nugaruotų, tada ant daržovių supilkite konservuotus pomidorus ir sukrėskite pomidorų pastą, gardinkte druska, cukrumi, pipirais, prieskoniais, virkite apie 5 minutes. Nukėlę nuo ugnies apibarstykite smulkintais salierų lapeliais ir palikite šiltai.

2

Midijas išimkite iš įpakavimo, nuliekite vandelį, kuriame jos buvo ir geldeles gerai praskalaukite. Užvirkite dideliame puode apie litrą vandens, vandens neturėtų būti daug, visai nereikia, kad midijos būtų pilnai apsemtos, jos kuo puikiausiai prasiveria ir virdamos garuose. Kai vanduo užvirs suberkite į puodą midijas, jas virkite vis pakratydami puodą, kad visos vienodai išvirtų ir prasidarytų, kaitinkite apie 7-8 minutes. Per tą laiką visos geldutės gražiai atsivers. Nuo išvirusių geldučių nupilkite vandenį, kuriame virė ir apliekite paruoštu karštu padažu, kelis kartus krestelkite puodą, kad apdažas vienodai pasiskirstytų, uždenkite kelioms minutėms puodą ir neškite į stalą.

3

Prie midijų patiekite orkaitėje keptų neriebių bulvyčių. Bulves nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite dviem šaukštais alyvuogių aliejaus, apibarstykite druska ir prieskoniais bei gerai išmaišykte. Pašaukite kepti į 250 laipsnių įkaitintą orkaitę 20 minučių. Per tą laiką bulvytės visiškai iškeps ir gražiai apskrus. Jas pateikite prie midijų.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite