APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Visi receptai

Itališkas velykinis pyragas “Torta Pasqualina”

Šiandien Atvelykis! Man šią dieną visada norisi gražiai užbaigti velykinį laikotarpį. Per Velykas nespėjau iškepti šio, atostogų prisiminimais Italijoje kvepiančio, pikantiško pyrago, todėl iškepiau jį šiandienos pusryčiams. Tai tradicinis Ligūrijos regiono velykinis kepinys Torta Pasqualina, kurio kepimui italės sunaudojama daugiau nei 10 kiaušinių, virš kilogramo pirmųjų pavasarinių špinatų, puskilogramį šviežios rikotos. Šiam pyragui užminkoma ypatingai paprasta tešlą be mielių, tik iš miltų, vandens ir alyvuogių aliejaus. Ją reikia gerai išminkyti, kad būtų elestinga ir net blizganti, bei plonai iškočioti. Su šia tešla Ligūrijoje yra kepama ir žymioji Focaccia di Recco, visai nepanaši į mums įprastą fokačiją, bet apie ją būtinai parašysiu jau kitą kartą. Jau likus mėnesiui iki Velykų daugumoje Genujos kepyklėlių buvo siūlomas šis puošnus Torta Pasqualina pyragas. Jį pirmą kartą ten ir paragavau, kai su vyru šį kovą keliavome po Ligūriją. Mums jis labai patiko todėl pasižadėjau sau, kad grįžusi namo būtinai jį iškepsiu Velykoms. Labai apsidžiaugiau, kai viename itališkame kulinariniame puslapyje atradau labai aiškią instrukciją su nuotraukomis ir filmuotu šio pyrago receptu. Šio pyrago receptą kiek sulietuvinau ir pyragą iškepiau su paprasta lietuviška varške. Vietoj špinatų, kurie mano darže dar tik leidžia pirmuosius lapelius, panaudojau jaunas dilgėles, kurių dabar mano vasarnamyje pilni patvoriai. Taigi, pasiraitojau rankoves, prisirinkau pilną maišą dilgėlių ir iškepiau didžiausių liaupsių vertą pyragą. Nuoširdžiai tikiu, kad ši lietuviška itališko velykų pyrago versija patiktų net tikriems italams! 

Itališkas velykinis pyragas

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 6 asmenims
Kepimo laikas: 1,5 val.

Italų virtuvė

Sudėtis

  • Tešlai:
  • 600 g šviesių speltų miltų
  • 350 ml vandens
  • 35 ml tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelio jūros druskos
  • Įdarui:
  • 10 kiaušinių
  • 1 kg šviežių dilgėlių
  • 500 g varškės
  • 150 g kietojo tarkuoto sūrio
  • 2 raudonųjų svogūnų
  • tyro alyvuogių aliejaus aptepti
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Eiga

1

Pirmiausiai paruoškite tešlą. Į speltų miltus supilkite aliejų, vandenyje ištirpinkite druską ir iš lėto jį pildami į miltus maišykite, kol miltai sugers visą vandenį. Rankomis arba elektriniu maišytuvu užminkykite elastingą, blizgančią tešlą. Kadangi aš minkiau rankomis, tai kad būtų lengviau dirbti, ją padalinau į dvi dalis, taip patogiau ją išminkiau. Paruoštą tešlą padalinkite į 4 lygias dalis, suformuokite tešlos rutuliukus, uždenkite juos rankšluosčiu ar maistine plėvele, kad nedžiūtų bei palikite pusvalandžiui pabręsti.

2

Kol tešla bręsta, pasiruoškite įdarus. Dilgėles gerai nuplaukite, tai patogiausia daryti pilnoje vandens virtuvės kriauklėje, bei nudžiovinkite salotų džiovyklėje. Švarias dilgėles sudėkite į kiaurasamtį ir perliekite verdančiu vandeniu, kad nesidilgintų ir iš karto užpilkite šaltu vandeniu, kad neprarastų skaisčiai žalios spalvos. Dilgėles maigydami rankomis nusunkite, kad būtų kuo mažiau drėgnos ir smulkiai supjaustykite.

3

Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepinkite pjaustytus svogūnus, kai kiek apkeps, suberkite pjaustytas nuplikytas dilgėles ir maišydami lengvai apkepkite. Įdarą skaninkite druska ir pipirais, palikite, kad praauštų. Į ataušusį dilgėlių įdarą įmaišykite 50 g tarkuoto kietojo sūrio, įmuškite du kiaušinius, viską išmaišykite ir trumpam atidėkite.

4

Varškės įdarui varškę, kad būtų vientisa, sukapokite elektine kapokle, įmuškite du kiaušinius, įberkite 50 g tarkuoto kietojo sūrio, druskos, maltų pipirų ir užmaišykite vientsą masę. Antrasis įdaras irgi paruoštas.

5

Dabar galima formuot pyragą. Atsegamą pyrago formą ištepkite alyvuogių aliejumi. Vieną tešlos gabalėlį, vis pabarstydami miltais gerai iškočiokite, kad tešlos lakštas būtų plonas ir didelis. Pirmąjį tešlos lakštą įleiskite į kepimo formą, kad jos kraštai nusvirštų nuo kepimo formos. Patiestą tešlą gerai ištepkite alyvuogių aliejumi, tai patogiausia daryti konditeriniu teptuku. Taip pat iškočiokite antrąjį tešlos gabalėlį ir jos lakštą užtieskite ant pirmosios, aliejumi išteptos tešlos, kepimo formoje. Tada ant antrosios tešlos sukrėskite dilgėlių įdarą ir jį vienodai paskirstykite po kepimo formą. Ant dilgėlių įdaro supilkite varškės įdarą. Varškės įdare šaukštu padarykite 6 duobutes. Šešis kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius atskirai suleiskite į varškės duobutes, juos apibarstykite žiupsneliu druskos ir maltais pipirais, o baltymus lengvai su druska išplakite. Kiaušinių baltymus užpilkite ant pyrago viršaus ir užbarstykite likusį tarkuotą sūrį. Iškočiokite dar vieną tešlos gabalėlį į ploną lakštą ir uždėkite jį ant pyrago viršaus. Tešlą vienodai ištepkite alyvuogių aliejumi. Iškočiokite paskutinį tešlos gabalėlį ir jį uždėkite ant aliejumi apteptos tešlos. Tešlos kraštus vienodai apipjaukite ir gražiai rankomis susukite virvele bei paspauskite šakute. Pyrago viršų aptepkite alyvuogių aliejumi.

6

Viskas, pyragas paruoštas, dabar jį pašaukite kepti į 160 laipsnių orkaitę su ventiliatoriumi 45 minutėms. Iškepusį pyragą palikite kiek praaušti, pradarykite kepimo formą, atsargiai išimkite pyragą ir supjaustykite. Šis pyragas vienodai skanus tiek šiltas, tiek ir jau praaušęs.

 

Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    Lina
    2017-04-25 at 10:44 am

    Ačiū dideliausias!!! Taip ilgai kažko panašaus ieškojau:) Ir plonytės fokačijos labai norisi:)

  • Komentuokite