APP/ Atsargoms/ Baziniai receptai/ Desertai/ Pavasaris/ Visi receptai

Citrininis kremas “Lemon Curd” su putpelių kiaušiniais ir medumi

Šis gardus ir maistingas citrininis kremas yra ne kas kitas, o tas pats garsusis britiškasis lemon curd. Tik šį kartą jį ruošiau visai be cukraus, su medumi, o įprastus vištų kiaušinius pakeičiau maistingesniais putpelių kiaušiniais.
Kremas gavosi dieviško skonio! Turiu prisipažinti, jog šį, pagerintą kremo receptą, sumąsčiau galvodama apie savo vaikus. Juk taip norisi, kad net jų valgomi saldumynai būtų maistingi. Mano mažoji, šiuo gyvenimo etapu, visiškai nenori valgyti jokių virtų ar keptų kiaušinių, o šį citrininį kremą, į kurį įmušiau net 12 putpelių kiaušinukų, galėtų net vieną šaukštais kabinti! Ankstyvąją vasarą, kai skaniausios uogienės bei šaldytos uogos jau visai pasibaigusios, o šviežių dar reikia palaukti, toks saldžiarūgštis maistingas kremas kuo puikiausiai tinka teptis ant blynų, kepinių ar panaudoti ruošiant desertus. Vasara ypač mėgstu ruošti įvairiausius tortus su uogomis, o vietoj riebių tradicinių kremų, juos pertepti paprasčiausiu graikiniu jogurtu, lygiomis dalimis sumaišytu su naminiu citrininiu kremu. Toks kremas atstoja net plaktą grietinėlę.

Tradicinis citrininis kremas Lemon curd ruošiamas su stikline cukraus  ir 2-3 vištų kiaušiniais. Aišku, medus visada yra geresnis pasirinkimas už cukrų, jei nesate jam alergiški, tuo labiau, kad šiame recepte medaus nereikia kaitinti aukštoje temperatūroje ir jis nėra užverdamas. Citrinų sezonas, ten kur jos natūraliai auga, tęsiasi ištisus metus. Pamenu, kai atostogavau Sicilijoje, buvome apsistoję, tokioje citrinmedžiais apsuptoje viloje, tai jos šeimininkai pasakojo, kad nuolat liejant medžius jie citrinas veda ištisus metus. Aišku, geriausia, tokiam kremui naudoti nepurkštas ir natūraliai augintas citrinas (nes recepte naudojamos ir jų žievelės). Tokias pirkau iš prekeivių, kurie nepurkštus citrusinius vaisius atveža tiesai iš Ispanijos.

O labiausiai džiaugiuosi, jog šiame recepte sugalvojau įprastus kiaušinius pakeisti maistingesniais ir daugiau vitaminų turinčiais putpelių kiaušiniais, kurie ypač rekomenduojami vaikams ir net tiems, kurie yra alergiški įprastiems vištų kiaušiniams. Įvairiuose receptuose 4 putpelių kiaušinai visiškai atstoja 1 vištos kiaušinį, todėl drąsiai eksperimentuokite ir vištų kiaušinius keiskite į putpelių. Ar žinojote, jog putpelės, dėl aukštesnės savo kūno temperatūros neserga salmonelėmis, todėl putpelių kiaušinius (aišku prieš tai nuplovus) drąsiai galima valgyti net žalius. Todėl juos labiau nei vištų rekomenduojama naudoti receptuose, kuriuose kiaušiniai yra termiškai neapdorojami: naminio majonezo gamyboje, kremuose su žaliais plaktais baltymais, ar paprasčiausiame gogel-mogel. Beje, putpelių kiaušinių trynys nuo baltymo kuo puikiausiai atsiskiria, o iš plaktų putpelių baltymų galima iškepti net skaniąją pavlovą. Nors putpelių kiaušinukai ir maži, bet jų privalumai tikrai dideli! Šie margieji mažyliai iš šeimyninio Daivos Urbanavičiūtės putpelių ūkio, kuriame draugiškai kartu dirba net trys vienos šeimos kartos. Jie putpeles augina jau daugiau nei 20 metų ir savo ūkį per tuos metus išplėtė nuo 20 iki 20 000 paukščių. Labai patogu, kad šio ūkio kiaušinius galima rasti ne tik turguje ar mažose gero maisto krautuvėlėse, bet ir  beveik visuose prekybos centruose. Jei laimingų vištų kiaušinius perku tiesiogiai iš vienos vištas auginančios ūkininkės, tai putpelių kiaušinių drąsiai keliauju į prekybos centrą.

Citrininis kremas

4 votes, average: 3,75 out of 54 votes, average: 3,75 out of 54 votes, average: 3,75 out of 54 votes, average: 3,75 out of 54 votes, average: 3,75 out of 5 (4 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: apie 300 ml
Kepimo laikas: 15 min.

Be cukraus

Sudėtis

  • 12 putpelių kiaušinių
  • 100 g natūralaus medaus
  • 60 g sviesto
  • 2 nedidelių citrinų
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto

Eiga

1

Nuo abiejų citrinų smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis. Išspaustas sultis užpilkite ant medaus bei maišykite, kol jis ištirps. Putpelių kiaušinius įmuškite į nedidelį puodą, ten pat supilkite citrinų sultis su nutarkuota žievele ir ištirpusiu medumi, suberkite gabaliukais pjaustytą sviestą.

2

Didesniame puode užvirkite vandenį, į jį statykite mažesnį puodą su paruoštais ingredientais. Kremą virkite garų vonelėje nuolat maišydami neaukštoje temperatūroje. Pradžioje ištirps sviestas, o po to ir pats kremas po triuputį pradės tirštėti. Pačio kremo užvirti nereikia, jis kaitinimas sutirštėja per 10 minučių. Paruoštas citrinų kremas turi būti grietinės konsistencijos, aušdamas jis dar labiau sutirštės. Citrininį kremą supilkite į sterinizuotą indelį ir laikykite šaldytuve iki kelių savaičių.

Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    Daiva
    2017-08-26 at 8:44 am

    Puikus patiekalas ne tik vaikams mokslo metų pradžiai.
    Blynai visada geriausias sprendimas, o su tokiu kremu- šventė kūnui ir protui.

  • Komentuokite