APP/ Atsargoms/ Baziniai receptai/ Daržovės/ Desertai/ Ruduo/ Visi receptai

Moliūgų sviestas

Šio moliūgų sviesto pavadinimas kiek apgaulingas, nes jis visai nepanašus į įprasto sviesto skonį. Moliūgų sviesto receptas yra kilęs iš Amerikos, moliūgų tėvynės, ten jis angliškai vadinamas pumpkin butter, galbūt dėl savo konsistencijos, nes ant duonos tapasi taip pat skalsiai, kaip ir minkštas sviestas.
Lietuviai jį greičiausiai pavadintų moliūgų koše, nes kažką panašaus gaminame iš obuolių, bet žodis košė, nuo šio skanumyno toks pats tolimas, kaip ir žodis sviestas. Na bet negi pavadinimas svarbiausia, jei gaminys tikrai skanus ir naudingas, tai kaip pavadinsi, taip jo tikrai nepagadinsi. O moliūgų sviestą išsivirti rudenį, kai tiek moliūgų aplinkui, labai patariu. Aš pati, jį verdu jau daugiau nei 5 metus, kiekvieną rudenį, jo receptą esu surašiusi ir savo pirmojoje knygoje Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”.

Moliūgų sviestą dažniausiai verdu, kai prapjaunu didelį moliūgą ir iš jo pagaminu daug naminės moliūgų tyrės. Kaip namuose pagaminti moliūgų tyrę esu aprašiusi šiame recepte, kurį surašiau ir knygoje “Gero maisto dienoraštis. Ruduo”. Kadangi moliūgų tyrė šaldytuve išbūti gali tik savaitę, stengiuosi kuo greičiau ją sunaudoti, o gaminant moliūgų sviestą jos susinaudoja tikrai daug. Toks moliūgų sviestas – grynas moliūgų tyrės koncentratas, aišku skanintas cukrumi, vaisių sultimis ir šildančiais prieskoniais. Gaila, bet be cukraus čia neišsiversim, esu bandžiusi jį keisti klevų sirupu, tada virti moliūgų sviestą reikia kiek ilgiau. Dažniausiai moliūgų sviestą gaminu obuolių, apelsinų ar citrinų skonio, panaudodama šių vaisių sultis. Prie jų derinu ir prieskonius: prie obuolių sulčių labai tika cinamonas, apelsinų skonį dar labiau sustiprina šviežiai nutarkuotos apelsinų žievelės, o prie gaivių citrinų sulčių puikiai tinka moliūgų pyrago prieskonių mišinys. Kad nepabostų tas pats skonis, visą sezoną moliūgų sviestą verdu vis skirtingo skonio. Prie ko toks moliūgų sviestas tinka? Ogi prie visko, su kuo dažniausiai valgote įprastas uogienes. Skanu su blynais, galima teptis ant duonos, labai tinka su brandintais sūriais ar desertų skaninimui. Rudenį dažniausiai savo pusryčius pabaigiu rupios duonos rieke, užtepta moliūgų sviestu, tikrai labai gardu ir naudingiau nei įprasta uogienė.

Moliūgų sviestas

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 (2 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: apie 1l
Gaminimo laikas: 30 min.

Vietoj uogienės

Sudėtis

  • 1 kg nuvarvintos moliūgų tyrės
  • 0,5 stiklinės natūralių obuolių arba apelsinų arba citrinų sulčių
  • 1,5 stiklinės rudojo cukranendrių nerafinuoto cukraus
  • 2 šaukštelių moliūgų pyrago prieskonių arba nutarkuotos apelsinų žievelės arba cinamono

Eiga

1

Iš anksto paruoštą ir nuvarvintą moliūgų tyrę supilkite į puodą kartu su cukrumi, pasirinktomis sultimis ir prieskoniais. Viską gerai išmaišykite ir pastatykite virti ant vidutinės kaitros.

2

Moliūgų sviestą vis pamaišydami virkite apie 20-30 minučių, kol jis kiek sutirštės ir patamsės.

3

Dar karštą moliūgų sviestą sukrėskite į sterilizuotus indelius ir laikykite šaldytuve iki mėnesio.

Užrašai

Receptas iš knygos "Sezoninė Virtuvė"

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite