APP/ Kepiniai/ Visi receptai

Speltų ir rugių duona

Skaniausias dalykas pasaulyje – šviežia naminė duona. Riekelė naminės duonos su sviestu man skanesnė už bet kokį prabangų pyragą! Aišku, pati gardžiausia –  ruginė raugo duona, bet jos gaminimas kiek užtrunka. Todėl netikėtai užsimaniusi naminės, rugiais kvepiančios duonos, kepu ją greituoju būdu su speltų ir rugių miltais bei mielėmis. Kad duona būtų minkštesnė, tešla jai užmaišau ne su vandeniu, o su raugintomis pasukomis. Duonai naudoju trijų rūšių miltus: viso grūdo speltų, šviesius speltų ir viso grūdo ruginius miltus. Labai gardi ir gana greitai paruošiams duonelė, jos receptą kažkada perskaičiau knygoje apie speltų grūdus. Duoną galima kepti paprasčiausioje namų orkaitėje, bet ją šį kartą iškepiau savo lauko pečiuje Big Green Egg, kuriame duona, kaip tikrame duonkepyje iškepė ypač skaniai. Šis pečius-kepsninė yra iš keramikos, kaip ir tradiciniai moliniai pečiai, kuriuose ypač gerai išsilaiko drėgmė. Jame drėgmė taip greitai neišgaruoja, kaip paprasčiausioje metalinėje orkaitėje. Aišku, duona puikiai iškeps ir naminėje orkaitėje, bet tada į jos apačią pastatykite indą su vandeniu, kuris galėtų lėtai garuoti.

Speltų ir rugių duona

2 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 5 (2 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: apie 500 g
Gaminimo laikas: 30 min. ir tešlos kildinimas

Be rafinuotų kvietinių miltų

Sudėtis

  • 250 g šviesių speltų miltų
  • 125 g viso grūdo speltų miltų
  • 125 g viso grūdo rugių miltų
  • 350 ml raugintų pasukų
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 šaukšto medaus
  • 7 g sausų mielių

Eiga

1

Sumaišykite visus sausus produktus: trijų rūšių miltus, druską, sausas mieles.

2

Jei medus sukietėjęs, jį atšildykite šilto vandens vonelėje, kad suskystėtų. Medų ištirpinkite kambario temperatūros raugintose pasukose, kurias iš anksto išimkite iš šaldytuvo.

3

Tešlą galite minkyti rankomis, bet man patogiau dirbasi su elektriniu maišytuvu. Į miltų mišinį supilkite pasukas su medumi, išmaišykite ir minkykite apie 10 minučių, kol tešla taps elastinga.

4

Indą, kuriame laikysite tešlą, ištepkite aliejumi, įdėkite išminkytą tešlą, uždenkite ir palikite 1 valandai, kad tešla iškiltų bei padvigubėtų.

5

Iškilusią tešlą rankomis kiek paminkykite ir suformuokite duonos kepaliuką. Jį uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltai dar 30 minučių, kad kiek pakiltų. Prieš pašaunant duoną kepti, ją gražiai įpjaukite keliatą kartų ir apibarstykite viso grūdo ruginiais miltais.

6

Duoną kepiau lauko kepsninėje Big Green Egg ant netiesioginės ugnies ir įkaitusio picos akmens. Picos akmenį kartu su kepsnine įkaitinau iki 220 laipsniių karščio. Duonos kepaliuką atsargiai perkėliau ant gausiai miltais pabarstytos ližės ir greitai uždėjau ant įkaitusio picos akmens. Pirma, duoną kepiau 15 minučių, po to temperatūrą numažinau iki 190 laipsnių ir kepiau dar 35 minutes, kol duona visiškai iškepė.

7

Jei duoną kepsite namų orkaitėje temperatūrą taikykite tą pačią, tik orkaitės apačioje statykite indą su vandeniu, kad kepant joje netrūktų drėgmes. Keramikinėje kepsninėje-pečiuje drėgmė natūraliai išsilaiko, kaip ir tradiciniame duonkepyje dėl molio.

8

Iškepusią duoną palikite ant grotelių praaušti. Valgykite jau visai atšalusią.

Užrašai

Receptas iš knygos "Spelt"

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite