4 knygų Gero Maisto Dienoraštis komplektas

Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

Sekite mus:
  • Sekite mus Facebook
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus Intagram

dabar sezonas

Apelsininis keksas su alyvuogių aliejumi

Apelsininis keksas su alyvuogių aliejumi
Receptas įkeltas: 2017 Pavasaris
Recepto šaltinis: Knyga

be laktozės

kekso formai

45 min.

  • 180 g rudojo cukraus
  • 5 kiaušinių
  • 3 apelsinų
  • 150 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus
  • 250 g šviesių speltų miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio vanilės esencijos
  • Glajui:
  • 100 g juodojo šokolado
  • 1 apelsino
  • džiovintų apelsinų žievelių papuošti

Per kiekvienas Velykas tradiciškai kepu naminį keksą. Šioms Velykoms ir vėl kepsiu drėgną bei aromatingą apelsininį keksą, kurio receptą surašiau ir  “Gero maisto dienoraštis. Pavasaris”  knygoje.  Šį keksą kepu be sviesto, pieno ir įprastų rafinuotų kvietinių miltų. Tai neatsivalgomai skanus, drėgnas ir apelsinais kvepiantis keksas.

Vietoj dažniausiai kepiniams naudojamo sviesto ar margarino į šio kekso tešlą įmaišau gerųjų augalinių riebalų – šaltai spausto alyvuogių aliejaus. Šis maistingas aliejus kepiniams labai tinka, suteikia geltoną spalvą ir ypatingą skonį. Alyvuogių aliejų į pyragus tradiciškai pila Viduržemio jūros regiono šeimininkės. Vietoj pieno į šį keksą įspaudžiu šviežių apelsinų sulčių. Jos keksui suteikia geltonos spalvos ir malonios rūgtelės. Netgi šokoladą keksui aplieti, tirpinu ne tradiciškai su grietinėle, o su apelsinų sultimis. Nenaudodama sviesto ir pieno iškepu kepinį visai be laktozės. Cukraus šį kartą išvengti tikrai nepavyks, nes be jo kekso iškepti paprasčiausai negalėčiau, tai įprastą rafinuotą cukrų pakeičiu natūralesniu ruduoju nerafinuotu cukranendrių cukrumi. Įprastus rafinuotus kvietinius miltus keičiu į šviesius speltų miltus. Patikėkite, kekso skonis išliks nepakitęs, beveik toks pats, kaip ir su įprastais miltais, o naudos jame bus daugiau. Tyrimais nustatyta, kad speltų grūdų glitimo struktūra skiriasi nuo įprastų kviečių. Tai viena seniausių grūdinių kultūrų, vitaminai ir maistingosios medžiagos, kitaip nei įprastuose kviečiuose, speltų grūduose kaupiasi ne tik grūdo apvalkale, bet ir visuose grūdo sluoksniuose, todėl išlieka net ir smulkiai sumaltuose miltuose. Verta išbandyti!

Skanių ir maistingų Velykų!

Recipe of the week

Pirma, kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi, kol jie net pabals, tai užtruks maždaug 5 minutes. Į plaktus kiaušinius supilkite vanilės esenciją, įdėkite sutarkuotą trijų apelsinų geltoną žievelę, supilkite alyvuogių aliejų ir iš trijų apelsinų išspaustas sultis. Gerai išmaišykite tešlą.

Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įsijokite į paruoštą tešlą. Užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Kepimo indą plonai patepkite alyvuogių aliejumi ir į jį supilkite paruoštą tešlą. Keksą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol jis iškils ir iškeps. Iškepusį palikite praaušti.

Kol keksas aušta, juodąjį šokoladą ištirpinkite karšto vandens vonelėje kartu su vieno apelsino sultimis. Šokoladą gardinkite smulkiai nutarkuota vieno apelsino žievele. Kiek pravėsusiu šokoladu apipilkite keksą, o jo viršų apibarstykite smulkintomis džiovintomis apelsinų žievelėmis. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.

Komentarai

    • Gal apelsinai buvo labai dideli ir sulčių išspaudėte daugiau nei reikia? Tešlą, kaip ir visiems keksams turi gautis grietinės tirštumo. Šiam keksui geriausiai naudoti nedidelius apelsinus, o jei sulčių pilate daugiau, tai reikia papildomai įpilti miltų.

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės