APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Visi receptai

Apverstas džiovintų abrikosų pyragas

Šį skanuolį iškepiau pimąją balandžio dieną, bet tikrai ne melagių dienai, o vis labiau artėjančių Velykų proga. Sau pasižadėjau, kad iki Velykų kiekvieną savaitę iškepsiu po vieną, dar neragautą, skanumyną, tinkantį Velykoms. O labiausiai patikusį kartosiu ir per pačias Velykas. Velykiniai kepiniai man dažniausiai asocijuojasi su varške, šokoladu arba geltona spalva. Šis pyragas kaip tik į geltonųjų kategoriją. Šiuo metu, kai net vietinės šakninės daržovės jau susiraukšlėjusios, labiausiai gelbsti džiovinti vaisiai. O džiovinti abrikosai pyragams labai tinka! Iš vakaro juos reikėtų užmerkti karštame vandenyje ir palikti nakčiai, kad išbrinktų. O kepant šį pyragą viską reikės daryti atvirkščiai – pirma ant kepimo formos dugno išdėliokite išbrinkusius abrikosus, tada juos aptepkite abrikosų džemu, o ant viršaus užpilkite paruoštą tešlą ir pašaukite kepti. Iškepusį pyragą teks apversti taip, kad abrikosai būtų viršuje, o kai pyragas atauš negalėsite jo atsivalgyti. Mums visiems jis labai patiko – salsvi ir klampūs džiovinti abrikosai puikiai derėjo su kvapniu kardamonu bei lengva tešla iš raugintų pasukų, speltų miltų, alyvuogių aliejaus. Pyragui naudojau savo pamėgtą šviežią alyvuogių aliejų iš Katalonijos. Jo skonis švelnus, vaisinis, pirminį kartumą keičiantis saldumu, gerai subalansuotas. Šio aliejaus rūgštingumas maksimaliai siekia 0,2% – 0,3%, o spaudžiamas iš Siurana alyvuogių. Kaip tik praeitą savaitę žiūrėjau Kino Pavasario kulinarinį filmą “Chaenas – ypač tyras alyvuogių kraštas” . Labai gražus ir išsamiai pasakojantis alyvuogių kelio istoriją nuo jų užauginimo iki išpilstymo į butelius. Tikrai rekomenduoju! Man labai jis patiko, sužinaujau naujų dalykų apie alyvuoges, o nufilmuoti vaizdai tiesiog įkvepia viską mesti ir pačiai važiuoti rinkti alyvuogių. Beje, šį filmą galima pasižiūrėti ir namuose, neinant į kino teatrą, kadangi praeitą savaitę sirgau, tai labai apsidžiaugiau tokia galimybe. Saulėto artėjančio savaitgalio su geru kinu ir skaniu pyragu! 

Apverstas džiovintų abrikosų pyragas

3 votes, average: 4,33 out of 53 votes, average: 4,33 out of 53 votes, average: 4,33 out of 53 votes, average: 4,33 out of 53 votes, average: 4,33 out of 5 (3 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 24 cm kepimo formai
Gaminimo laikas: 60 min.

Sudėtis

  • 200 g džiovintų abrikosų
  • 100 ml abrikosų džemo
  • 120 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus, naudojau iš ŠVIEŽIAS ALIEJUS
  • 1 stiklinės raugintų pasukų
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 2 stiklinių šviesių speltų miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • kelių vanilės ekstrakto lašų
  • 1 šaukštelio malto kardamono
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės

Eiga

1

Iš vakaro abrikosus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai išbrinkti.

2

Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių ir ant jo gražiai viena eile sudėliokite išbrinkusius abrikosus. Juos plonai aptepkite abrikosų džemu ir apibarstykite maltu kardamonu.

3

Paruoškite tešlą. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įlašinkite vanilės ekstrakto, supilkite alyvuogių aliejų ir raugintas pasukas, gerai išmaišykite.

4

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Mišinį suberkite į tešlos ruošinį ir užmaišykite tešlą. Ją užpilkite ant abrikosų ir dėkite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.

5

Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, praverkite kepimo formą, ant pyrago uždėkite groteles ir apverkite taip, kad abrikosai būtų pyrago viršuje. Nuo iškepusio pyrago viršaus atsargiai nuimkite kepimo popierių ir palikite pilnai ataušti. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su ŠVIEŽIAS ALIEJUS

Gali patikti

2 Comments

  • Atsakyti
    Eugenijus
    2019-05-10 at 11:43 am

    Sveiki. Kai aš pirmą kartą kepiau apverstą džiovintų abrikosų pyragą, tai Jūsų rekomendaciją kepiau ne 45 minutes, kaip rašote, o visą valandą. Rezultatas – ištraukiu, apverčiu ant grotelių, atsegu ir…… išbėga skysta tešla. Viską dariau lygiai pagal Jūsų rekomendacijas, bet antrą kartą kepiau 2 valandas ir dar galėjau palaikyti ilgiau.
    Taip kad mano patirtis rodo, kad per 45 minutes pyrago tikrai neiškepsite.

  • Atsakyti
    Vilma
    2019-06-03 at 3:04 pm

    Akivaizdu, kad tai orkaitės problema, nes joks paprastas pyragas 180 laipsnių temperatūroje nekepa 2 valandas.

  • Komentuoti: Vilma Atšaukti