APP/ Daržovės/ Ruduo/ Visi receptai

Bulvinės bandos šviežiuose kopūstų lapuose

Jau daug metų svajojau iškepti dzūkiškas bandas, bet vis turėdavau eilę pasiteisinimų, tai džiovintų kopūsto lapų neturiu, tai pečiaus, kuriame skaniausiai tokios bandos iškepa.
Bet kai visai neseniai internete užmačiau šviežiuose kopūstlapiuose keptas bandas, o ant terasos vasarnamyje taip ir vilioja ką nors išsikepti mano modernus žaliasis Big Green Egg pečius, rankos pačios pradėjo tiestis link bulvių. Tikros dzūkiškos bandos yra kepamos ant džiovintų kopūsto lapų, bet šiuolaikinis žmogus jų sunkiai kur rastų, o ir pats džiovinti neturėtų kur, todėl alternatyva iškepti bandas šviežiuose kopūstų lapuose man labai pasiteisino. Sunkiausias darbas šiame recepte, tai gražiai ir nesuplėšius nulupti nuo gūžės kopūsto lapus. Jie išsigaubę, kaip dubenėliai, todėl į juos patogu pripilti bulvių tarkių. Kepdami kopūsto lapai bliūkšta ir kopūstlapio dubenėlis pavirstą į plokščią lėkštę, o pati banda iškepa labiau panaši į storą blyną, nei į kugelį. Aišku, dzūkiškomis bandomis šio recepto pavadinti negalėčiau, nes juk tikros dzūkiškos bandos kepamos ant džiovintų kopūstlapių senoviniame pečiuje. Na bet kepti bandas Big Green Egg kepsninėje-pečiuje tikras malonumas! Kopūstlapius su tarkiais guldžiau ant picos akmens, buvo labai patogu kepti. Kai viena banda iškepė, pašoviau kitą, šis pečius tokiam gaminimui puikiai tinka, nes labai ilgai išlaiko šilumą ir tinka ilgam gaminimui. Pačioms bandoms užmaišyti reikia tik žalių ir virtų bulvių, jei bulvės senos, jas galima užbalinti dar rūgščia grietine. Šį kartą gaminau iš šviežių bulvių, tai greitinės neprireikė. Bandų gaminimui visai nenaudojau riebalų, o prie jų ruošiau neriebų varškės padažą. Kiek skaičiau apie bulvines bandas, tai Dzūkijoje jų dažniausiai nepjaustydavo, o laužydavo ir mirkydavo į įvairius dažinius. Nors pati esu dzūkė, bet savo močiučių keptų bandų nesu ragavusi, bet už tai mano močiutė gamindavo pacį skaniausią ant viso svieto darycinį – skystą varškės padažą, kuris labai tinka prie visų bulvinių patiekalų. Darycinį prie bulvinių bandų pagaminau ir aš, jį dar skaninau kapotu peletrūnu iš savo daržo, pirštus laižėmės laužydami ir mirkydami į padažą bandas. Labai gardu! 

Bulvinės bandos šviežiuose kopūstų lapuose

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 60 min. + kildinimas

Dzūkiška virtuvė

Sudėtis

  • 2 kilogramų bulvių
  • 4 kopūsto lapų
  • jūros druskos pagal skonį
  • Daryciniui:
  • 200 g varškės
  • 0,5 stiklinės pieno
  • saujos kapotų šviežių peletrūnų
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Eiga

1

Visas bulves nulupkite. Trečdalį bulvių išvirkite, o likusias sutarkuokite, kaip kugeliui.

2

Bulvių tarkius kiek nusunkite, leiskite bulvių sultyse nusistovėti krakmolui ir jį sukrėskite atgal į tarkius. Bulvių tarkiai neturėtų būti labai sausi, jei bus drėgnesni, tai ir bandos iškeps minkštesnės.

3

Išvirusias bulves gerai sugrūskite ir įmaišykite į bulvių tarkius, berkite druską bei gerai išminkykite rankomis.

4

Nuo kopūsto gražiai nuimkite keturis didžiausius lapus. Lapai neturėtų būti suplyšę, sveiki lapai gražiai išsigaubę, tarsi dubenėliai, į juos labai patogu supilti tarkius. Į vieną kopūsto lapą pilkite ketvirtadalį tarkių, juos vienodai šaukštu paskirstykite. Svarbu į kopūsto lapą nepripilti per daug tarkių, juk ne kugelį, o bandą kepame. Kuo storesnė bus banda, tuo ilgiau ji keps.

5

Aš bandas kepiau savo moderniame Big Green Egg pečiuje ant netiesioginės ugnies. Labai patogu buvo bandas kepti ant jau įkaitusio picos akmens. Atsargiai bandas perkelkite ant įkaitusio akmens, kad neapsidegintumėte ir neišverstumėte kopūstlapio dubenėlio turinio. Mano bandos buvo gana didelės, jas kepiau po vieną apie 220 laipsnių temperatūroje apie 40 min. Kai viena banda iškepdavo, pašaudavau kepti sekančią. Galite pabandyti bandas kepti ir orkaitėje, bet pečiuje keptos visada skanesnės.

6

Užmaišykite darycinį - varškės padažą prie bandų. Varškę šakute sutrinkite su druska ir po truputį pilkite pieną, kol varškė paskystės bei taps panaši į padažą. Padažą gardinkite kapotais peletrūnais, maltais juodaisiais pipiriais, jei reikia, dar berkite ir druskos.

7

Bandos su šiuo padažu labai gardžios tiek karštos, tiek ir jau ataušusios. Prieš valgydami nepamirškite nuo bandų nulupti kopūstlapį, jis puikiai nusiima. Atlikusias bandas galima supjaustyti, sudėti į troškintuvą, užpilti padažu ir pašildyti.

Gali patikti

2 Comments

  • Atsakyti
    Asta
    2019-10-06 at 12:01 pm

    Pagaliau radau, kai aš visiems pasakodavau, kad mano, amžiną atilsį, močiutė man vaikystėje krosnyje kepdavo bulvinius blynus ant kopūstų lapų, manęs niekas nesuprasdavo. Aš nežinojau kas tai per receptas, kaip vadinasi, močiutė vadino bandomis ir jį kepdavo vien tik iš žalių bulvių. Močiutė specialiai nieko nedžiovindavo, ji tiesiog kelias dienas palaikydavo kopūstų lapus, kad jie sudžiūtų ir ant jų kepdavo, būdavo dieviškai skanu. Gaila, kad neturiu krosnies, nes orkaitėje ne tas 🙁

    • Atsakyti
      Renata
      2019-10-08 at 4:39 pm

      Tokios bandos Dzūkų pasididžiavimas 🙂

    Komentuokite