APP/ Mėsa/ Visi receptai/ Žiema

Cinamoninės putpelės su perlinių kruopų ir šakninių daržovių kruopainiu

Šį savaitgalį repetavau Kalėdas, rinkausi įvairių paukštienų patiekalus savo šventiniam stalui. Pirmąsias išbandžiau mažąsias putpeles.
Putpelės tai patys mažiausi naminiai vištiniai paukščiai, jos Lietuvos didikų virtuvėse išpopuliarėjo dar renesanso laikais, kai užėjo mažų paukščiukų valgymo mada. Manau, tam įtakos turėjo ne tik švelnus putpelienos skonis, bet ir įspūdingas bei labai patogus patiekimas lėkštėje kiekvienam asmeniui atskirai. Į stalą pateikiant putpeles galima išvengti ir kepto paukščio pjaustymo ritualo, nes ruošiant tokius paukščius, kaip kalakutai ar didelės žąsys prieš patiekimą į stalą dar reikia skirti laiko ir gražiam paukščio supjaustymui. Pasirinkę putpeles greičiausiai išvengsite ir gausių keptos paukštienos pošventinių likučių, kurie atlieka kepant didžiuosius paukščius todėl nebereikės sukti galvos, kaip juos sudoroti, kad nenueitų veltui. Ir aišku, toks keptų putpelių patiekalas labai gražiai, šventiškai ir įspūdingai atrodo! Duodu garantiją, juo tikrai maloniai nustebinsite savo svečius! Tik gaila, jog ilgą laiką tarybiais laikais ši paukštiena buvo primiršta ir beveik visai negaminama, todėl mums dar nėra labai įprasta. Dabar putpelių valgymo tradicijas gaivina šeimyninis Daivos Urbanavičiūtės putpelių ūkis, kuriame galima įsigyti ne tik mums jau įprastų putpelių kiaušinių, bet ir šviežios putpelių mėsos. Šį kartą Daiva man atvežė išbandyti išskleistas šviežias putpeles. Pasirodo, jas kepti dar lengviau ir paprasčiau, už prieš tai mano ruoštas džiovinomis slyvomis įdarytas putpeles su obuoliais ir sidru. Šioms Kalėdoms, pirmai švenčių dienai, norėčiau paruošti kažką labai lengvai ir greitai pagaminamo, bet kartu šventiško ir pagal  lietuviškas tradicijas, todėl manau, kad šis keptų putpelių ir perlinių kruopų su šakninėmis daržovėmis derinys tam ypač tiks.  Prie perlinių kruopų šį kartą derinau orkaitėje keptus pastarnokus, morkas, salierus, mėlynuosius svogūnus. Labai gardu! Beje, šį receptą pasiruošti šventėms labai patogu, nes putpeles apkepti ir išvirti kruopas galima iš anksto, net prieš dieną. O laukiant svečių vos per pusvalandį iškepsite daržoves ir baigsite ruošti įspūdingą šventinį patiekalą. 

Cinamoninės putpelės su perlinių kruopų ir šakninių daržovių kruopainiu

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 60 min.

Gurmaniškoms Kalėdoms

Sudėtis

  • 4 išskleistų putpelių
  • alyvuogių aliejaus kepti
  • 1 šaukšelio malto cinamono
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Kruopainiui:
  • 1 stiklinės perlinių kruopų
  • 2 stiklinių daržovių sultinio
  • 2 vid. dydžio mėlynųjų svogūnų
  • 3 vid. dydžio morkų
  • 2  vid. dydžio pastarnokų
  • 1 nedidelio šakninio saliero
  • 1 šaukšelio malto cinamono
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Eiga

1

Išskleistas putpeles nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, ištrinkite cinamonu, pipirais, druska. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus apkepkite putpeles pirma ant vienos pusės, o kai apskrus, verskite ant kitos. Putpeles kepkite apie 10 minučių. Kai abi pusės bus apkepusios, keptuvę nukelkite nuo ugnies ir uždengę dangtį palikte jas dar karštoje keptuvėje. Taip, pusiau keptus paukščius, galima toliau ruošti iš karto arba pasidėti į šaldytuvą dienai ar kelioms, kol ruošite šventinę vakarienę. Tokios putpelės orkaitėje sušils ir baigs kepti per 15 minučių.

2

Kruopainiui iš vakaro perlines kruopas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite per naktį, kad išbrinktų. Išbrinkusias kruopas subėrę į rėtį perliekite šaltu vandeniu ir suberkite virimui į puodą, ant viršaus užpilkite 2 stiklines daržovių sultinio, o jei jo neturite, tiks ir sūdytas vanduo. Virkite apie 20 minučių, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės. Kruopas išsivirti irgi galite iš anksto.

3

Pasiruoškite garnyrui šaknines daržoves. Morkas, pastarnokus, salierą ir svogūnus nusilupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Po putpelių kepimo keptuvėje likusius riebalus supilkite ant pjaustytų daržovių, gardinkite druska, pipirais, cinamonu ir išmaišykite. Pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 15 minučių. Kai daržovės kiek apkeps, jas išmaišykite, tarp jų guldykite iš anksto apkeptas keptuvėje putpeles bei pašaukite kepti dar 15 minučių. Jei putpeles buvote iškepę iš anksto ir jas laikėte šaldytuve, prieš kepimą orkaitėje būtinai bent valandai išimkite iš šaldytuvo, kad būtų kambario temperatūros, nes šaltos ilgiau keps.

4

Iškepusias putpeles išimkite iš skardos, uždenkite 5 minutėms folija, kad neatauštų. Į keptas daržoves suberkite virtas perlines kruopas ir išmaišykite. Į lėkštes berkite perlinių kruopų su keptomis daržovėmis, o ant viršaus guldykite keptą putpelę, iš karto neškite į stalą.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite