APP/ Daržovės/ Pavasaris/ Užkandžiai/ Visi receptai

Daugiaryžis su briedžiukais ir dilgėlėmis

Šis daugiaryžis puikus, jis kvepia pirmaisiais pavasario grybais ir žalumos gaiva. Jį viriau su alumi, o skaninau pačios rinktais briedžiukais ir dilgėlėmis.

Visą žiemą skaitinėjau receptus: briedžiukai su šparagais, briedžiukai su špinatais, briedžiukai su … (žinote, kaip būna, kai žiemą norisi kažko pavasariško ir atvirkščiai) bei vis galvojau, kur gi man jų pasigrybavus, mat Dzūkijos pušynuose jie neauga, o mėgsta lapuočių miškus ir drėgmę.Kai šį pavasarį lankiausi Londone, pastebėjau juos Borough turguje , ten jie parduodami kaip pavasarinė šviežiena ir delikatesas, tokie gražūs su skylėtomis kepuraitėmis. Jau pargrįžusi namo puoliau jų ieškoti turguje, bet kur tau, pas grybautojus kelyje Vilnius-Druskininkai irgi jų nebuvo nė kvapo, tik bobausiai. Jau galvojau, kad ir šį pavasarį jų neparagausiu, o visai šalia savo vasarnamio, sode prie senų medžių, išėjusi dilgėliauti aptikau gausią briedžiukų šeimyną, nei daug, nei mažai, visus devynis, kurie svėrė viso labo 50 gramų, bet mano džiaugsmui nebuvo ribų, būtent tiek jų ir pakako, kad išvirčiau daugiaryžį su briedžiukais bei šalia jų augusiomis dilgėlėmis.P.S. Alus daugiaryžiui suteikė vos jaučiamo kartumo, o grybai ir dilgėlės pavasarinės gaivos. Jį valgėme užsigerdami tuo pačiu alumi, kurį naudojau jį gamindama.

Daugiaryžis su briedžiukais ir dilgėlėmis

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 2
Gaminimo laikas: 45 min.

Sudėtis

  • 50 g šviežių briedžiukų
  • 50 g jaunų dilgėlių
  • 50 g laiškinių svogūnų
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 1 stiklinės daugiaryžiui skirtų ryžių pvz. carnaroli
  • 1 stiklinės šviesaus alaus
  • 3 stiklinių daržovių sultinio
  • maltų juodųjų pipirų
  • sviesto kepti

Eiga

1

Pirmiausiai nuploviau dilgėles ir jas nuplikiau verdančiu vandeniu.

2

Švarius briedžiukus ir laiškinius svogūnus supjausčiau. Keptuvėje ant sviesto pakepiau svogūnus, o po to ir briedžiukus, kol jie lengvai apkepė, apibarsčiau maltais pipirais.

3

Tada bėriau ryžius ir kartu kiek pakepiau, kol tapo skaidrūs, supyliau alų ir leidau jam verdant nugaruoti.

4

Kai ryžiai sugėrė alų įpyliau stiklinę daržovių sultinio, kai ir jį sugėrė dar vieną, o po to dar vieną. Daugiaryžį viriau ant žemos temperatūros nuolat maišydama mediniu šaukštu.

5

Kai supyliau paskutinę stiklinę sultinio kartu sudėjau ir pjaustytas dilgėles.

6

Daugiaryžiui sugėrus visą sultinį ir tapus kreminės konsistencijos į jį įmaišiau tarkuotą sūrį bei iš karto tiekiau valgyti, prieš tai kiek apibarsčiusi šviežiais svogūnų laiškais ir tarkuotu sūriu.

7

Šis daugiaryžis išvirė per 20-25 min, ryžiai buvo kreminiai, bet nesukritę, viduje kiek kietoki.

Užrašai

http://localfoods.about.com/od/risottos/r/morelrisotto.htm

Gali patikti

14 Comments

  • Atsakyti
    Mindaugas
    2012-05-03 at 7:39 pm

    Renata, dievinu risotto, o šis ypač domina.. nu bet suerzinai, nes gi pas mane Žirmūnuose po balkonu neauga:((( kur dar jų gauti??? Geras receptas! 😉

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-03 at 8:05 pm

      Mindaugai, aš irgi maniau, kad pas mane kieme jie neauga, bet pasirodo galima rasti 🙂 Nekantraudama laukiu savaitgalio, nes ir vėl važiuosiu ieškoti, jei daug rasiu, būtinai su tavimi pasidalinsiu 🙂

  • Atsakyti
    Jurgita
    2012-05-03 at 7:57 pm

    kaip gaiviai pavasariškai tavo rizotas atrodo… rankos tiesias ragaut 🙂

    matau, kad ir į borough market užšokai 🙂 ir kaip? lauksiu įspūdžių, jei nutarsi pasidalint 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-03 at 8:10 pm

      Labai patiko man Borough market 🙂 ir į tavo rekomenduotą senų knygų turgų po tiltu užsukau, net knygą apie Viktorijos laikų virtuvę ir valgius nusipirkau 🙂 Tikiuosi, kitą savaitę pasidalinsiu įspūdžiais apie Londoną.

  • Atsakyti
    Reda
    2012-05-03 at 8:54 pm

    O kaip faina, briežiukų nesu ragavusi, bet bobausiams jaučiu didelį ilgesį (o briežiukai skoniu nepanašūs į bobausius?), prisimenu juos tik iš vaikystės, nes tik tada teko juos ragauti, bet prisiminimai puikūs ir nostalgiški, gal pavyks šiemet jų paragauti…

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-04 at 7:27 am

      Sveika Reda, bobausiai Dzūkijoje tai labai jau populiarūs, tik kadangi jie kiek nuodingi reikia virti 3 kartus, o briedžiukai visiškai „nekalti“, galima, kaip voveraites iš karto keptuvėje čirškinti 🙂 Man briedžiukai labiau patinka, nes nėra tiek kartų nuvirti ir labiau miško aromatą išlaiko. Girdėjau, kad tu dabar Druskininkuose gyveni? Aš visą birželį irgi ten būsiu, gal reikės kada susibėgti?

  • Atsakyti
    Aušra
    2012-05-03 at 9:31 pm

    Na vat, tu man pavydi meškinio česnako, o aš tau briedžiukų 🙂 Pas mus net nekvepia tokiais grybais.. Tokiais grožiuosi tik iš nuotraukų. O pagal tavo šių grybų augimviečių apibūdinimą tokiuose miškuose turėtų slėptis ir meškų česnakai 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-04 at 7:32 am

      Matai, Aušra, aš briedžiukus ne miške, o savo pievoje radau prie seno klevo, tai vyrui neleidau toje vietoje net žolės pjauti, šiandien vėl važiuosiu ieškoti. Tą vietą turime jau aštunti metai ir tik šiemet aš tuos grybus užtikau 🙂 O meškinio česnako dar pabandysiu Vilniuje Kalvarijų turguje paieškoti 🙂

  • Atsakyti
    Jura
    2012-05-03 at 11:43 pm

    Nuostabus įrašas. Būtent dėl tokių įrašų ir receptų man Sezoninė Virtuvė yra TAIP prie širdies. Einu ieškot dilgėlių.

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-04 at 7:34 am

      Dėkui, Jūrate, įkvepia mane toks pavasaris su savo gamtos gėrybėmis 🙂 Ačiū, Tau kad skaitai!

  • Atsakyti
    Rūta
    2012-05-07 at 2:24 pm

    Nerealu! Eisiu šeštadienį į turgų briedžiukų ieškot – gal bus ir pas mus 🙂

  • Atsakyti
    Violeta
    2012-05-13 at 5:02 pm

    Oi kaip skaniai atrodo. Man tie briežiukai tokie mistiniai irgi jų niekur nerandu :(, o taip norėtųsi jų paragaut

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-14 at 8:14 am

      Violeta, aš jų irgi tik tą vieną savaitgalį ir teradau, greičiausiai, šį pavasarį jau jų nebeparagausiu.

    Komentuokite