APP/ Mėsa/ Ruduo/ Visi receptai

Malta kalakutiena įdaryti kepti obuoliai

Šis receptas mano šio rudens atradimas! Visi žino, jog obuoliai puikiai tinka prie paukštienos. Rudenį kepdama vištą, žąsį ar kalakutą, dažniausiai į kepimo skardą paberiu ir obuolių. Bet pačius obuolius įdaryti mėsa, niekada nebūčiau sugalvojus, jei akys nebūtų užkliuvusios už vieno internetinio recepto.
Kaip dažnai ir būna, receptas patiko, bet jo neišsisaugojau, todėl kai atėjo laikas kepti pačiai, pasiklioviau jau tik savo skonio nuojauta. Įdarytiems obuoliams puikiai tinka ne tik malta kalakutiena, bet smulkinta neriebi kiauliena. O prie tokios mėsos ypač dera švieži šalavijai. Jie patiekalą pakylėja į aukštesnį lygį, todėl primygtinai patariu pirma pasirūpinti šalavijais, o tik tada ruošti šį patiekalą. Priešingu atveju jis praras dalį savo skonio ir žavesio. Įdarytus obuolius taip pat puikiai iškepsite namų orkaitėje ir lauko kepsninėje. Kai tik savaitgalį išpuola geras oras namų orkaitę visada mielai iškeičiu į terasoje stovinčią savo mylimiausią Big Green Egg kepsninę ir patiekalui suteikiu dūmų kvapo. Be jos jau nebeįsivaizduoju nei vieno savo savaitgalio, jau nuo ketvirtadienio su vyru pradedame svajoti, ką ir vėl skanaus kepsime šeštadienį.  Galiu drąsiai teigti, jog iki šiol nei vienas buitinis prietaisas mums nesuteikė tiek džiaugsmo ir naujų skonių pažinimo. O taip kepti įdaryti obuoliai labai tiks, kai lauksite didesnio būrio svečių, nes vienu kartu iškepti galėsite tikrai ne mažai įdarytų obuolių puselių. Mes juos ragavome su rausvu vynu, puikiai tarpusavyje derėjo ne tik skoniu, bet ir spalva.  Tokiu nuostabiu rudens oru lauke gaminti maistą vienas malonumas!

Ir dar apie šalavijus. Savo pakeltų lysvių darže prie vasarnamio Druskininkuose auginu didelį, išsikerojusį šalavijų krūmą. Jis jau gana senas, gal kokių 10 metų, nes anksčiau tą patį krūmą auginau šalia senojo vasarnamio, o kai pertvarkėme sklypą ir senąjį prieskonių daržą panaikinome, jį persodinau į naująjį pakeltų lysvių daržą. Mano šalavijas toks didelis, jog užima trečdalį visos lysvės, o kai į vasaros pabaigą išsikėroja, tai pasiglemžia net pusę lysvės. Kiekvienais metais galvoju kaip tuos šalavijus sudoroti, kad toks krūmas nenueitų veltui. Aišku, dalį lapų sudžiovinu. Pernai gaminau šalavijų druską ir šalavijais gardintą obuolių actą. Šiemet atradau puikų šalavijų šaldymo receptą, lapelius sutrinu su nedideliu kiekiu vandens į žalią košelę ir sukrečiu į ledukų šaldymo formeles bei kišu į šaldiklį. Jau sušalusius kubelius išimu ir suberiu į maišelį, bei dedu atgal į kamerą. Kai prireikia šalavijais paskaninti mėsos troškinį ar keptas bulves, tai vieną kubelį tik šast į patiekalą ir jis jau kvepia šviežiais šalavijais. Praeitą savaitę sveikus šalavijų lapelius užpyliau alyvuogių aliejumi ir užaldžiau didesnėse ledukų formelėse, juos panaudosiu padažams, kai norėsis traškiai keptų šalavijų lapelių. Šalavijai – puikūs prieskoniniai augalai, kurie ypač tinka prie riebios mėsos bei skatina virškinimą, todėl jų vartoti stengiuosi kuo daugiau. 

Malta kalakutiena įdaryti kepti obuoliai

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 6 asmenims
Gaminimo laikas: 40 min

Sudėtis

  • 10-12 didelių saldžiarūgščių obuolių
  • 400-500 g maltos kalakutienos
  • 2 svogūnų
  • puokštės šviežių šalavijų
  • druskos ir maltų pipirų pagal skonį
  • lydyto sviesto kepti.

Eiga

1

Obuolius nuplaukite ir kiekvieną perpjaukite horizontaliai pusiau. Obuolių sėklas išimkite, o patį obuolį ledų šaukšteliu išskobkite taip, kad liktų didelė ertmė mėsos įdarui. Išskobtą obuolio minkštimą smulkiai peiliu sukapokite.

2

Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite, juos pakepinkite keptuvėje ant lydyto sviesto, kai svogūnai apkeps, į keptuvę suberkite smulkintus obuolius ir kelias minutes kartu pakepinkite. Palikite ataušti.

3

Į maltą kalakutieną įmaišykite smulkiai pjaustytus šalavijus ir atšalusius keptus obuolius su svogūnais. Faršą išminkykite rankomis, berkite druskos ir maltų pipirų. Kiekvieną išskobtą obuolį įdarykite paruoštu faršu.

4

Įdarytus obuolius kepkite ant netiesioginės ugnies įkaitintoje kepsninėje 180-200 laipsnių karštyje apie 20 minučių. Kadangi aš kepiau Big Green Egg kepsninėje, tai naudojau konvektorių, kuris išklaido šilumą ir sukuria orkaitės efektą. Po obuoliais padėkite vienkartinį folijos padėklą, kad į jį saugiai lašėtų kepamų obuolių ir mėsos sultys. Šį patiekalą puikiai išsikepsite ir naminėje orkaitėje, tik joje kepti obuoliai neturės dūmo kvapo.

Užrašai

Pagal tą patį receptą galima kepti ir namų orkaitėje.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite