APP/ Mėsa/ Vasara/ Visi receptai

Jautienos kepsniai ant laužo

Vasara – kepsnių metas. Laužo malonumai turi vieną rimtą trūkumą, šiltą dieną per karščius prie jų dar karščiau maistą gamint, o tada jau malonumas, tampa tikra kančia. Labai šiltomis dienomis kepimą ant laužo stengiuosi atidėt vakarui, kai saulė jau nebe tokia kaitri, bet tada išlieka rizika persivalgius naktį košmarus sapnuot 🙂 Ech, kiek gi tos vasaros jau beliko…
Prieš keletą savaičių iš MV gavau degustacijai puikaus vyno, saugojau jį, kol galėsiu paragauti su savo mėgstamais jautienos nugarinės kepsniais, keptais ant laužo. Raudonasis Banrock Station Shiraz Mataro tinka su raudonos mėsos patiekalais ir yra prinokusių uogų, saldymedžio, cinamono, aviečių, raudonųjų serbentų skonio. Jį gamina jauna vyninė įsikūrusi pietryčių Australijoje, deklaruojanti aplinkai saugią filosofiją ir gaminanti ekologinį vyną .
Raudonasis Banrock Station Shiraz Mataro vynas nustebino savo lengvumu ir aromatingumu, nors ir būdamas raudonas, labai jau tiko šiltai vasaros dienai. Kepsniai gavosi sultingi su kalninio dašio ir rūkytos šoninės aromatu, vynas prie jų puikiai tiko, tik gal pomidorai su česnaku permušė vyno skonį, nes jis pakankamai subtilus. Kadangi meniu prie šio vyno buvau apgalvojusi iš anksto ir dar neragavusi vyno, tai išmokau puikią pamoką, kad pirmiau reikia žinoti vyno skonį ir tik tada prie jo derinti maisto skonius. Pats vynas man labai patiko, būtinai pirksiu, nes ir jo kaina neperlipa dviejų dešimčių litų sumos.

Jautienos kepsniai ant laužo

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 4
Gaminimo laikas: 45 min.

Sudėtis

  • Kepimui:
  • 1 kg jautienos nugarinės (būtent nugarinės, kumpis čia niekaip netiks)
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • druskos, šv. maltų juodųjų pipirų, dž. čiobrelių
  • bryzelio rūkytos šoninės
  • šviežių dašio, rozmarino, čiobrelio ar mairūno šakelių (naudojau kalninį dašį)
  • Troškinimui:
  • po saują juodųjų serbentų ir vyšnių lapų
  • pusės stiklinės raudonojo vyno

Eiga

1

Jautienos nugarinę supjausčiau centimetro storio gabaliukais ir lengvai juos pamušiau kitu peilio galu (tik lengvai, kad paplonėtų). Iš kilogramo mėsos man gavosi aštuoniolika gabalėlių, kuriuos sumaišiau su prieskoniais ir alyvuogių aliejumi. Kol kūrėme laužą mėsytė trumpai pasimarinavo (apie valandėlę). Kai atėjo laikas čirškinti kepsnius, į kiekvieną jautienos gabalėlį dėjau po šviežią kalninio dašio šakelę bei riekelę rūkytos šoninės ir gabalėlius perlenkiau pusiau, kad įdaras neiškristų. Paruoštus kepsniukus suguldžiau ant grotelių ir ant kaitrių žarijų trumpai apkepiau iš abiejų pusių, kad lengvai apskrustų. Pasiruošiau ketaus puodą (galima naudoti bet kokį puodą, kurio ne gaila statyti į laužavietę), į jį pribėriau juodųjų serbentų ir vyšnių lapų, ant pačio dugno užpyliau šlakelį raudonojo Banrock Station Shiraz Mataro vyno. Į puodą sudėjau apkepusius kepsnius ir penkioms minutėms pastačiau į laužavietę (puodą reikia uždengti dangčiu), per tą laiką vynas nugaravo ir kartu su lapais atidavė savo aromatą mėsai, kuri dar labiau suminkštėjo. Prie kepsnių pateikiau aštrias pomidorų salotas su česnakais. 

 
 
 

Gali patikti

9 Comments

  • Atsakyti
    Ieva
    2011-07-27 at 4:14 pm

    mm foto lb grazios 🙂

  • Atsakyti
    Indrė
    2011-07-27 at 4:43 pm

    Labai gražiai ir skaniai atrodo! Tik kad Dobrovolskas kažkurioje pamokoje Kulinarijos studijoje sakė, kad neverta gero vyno pilti troškinimui, tai turbūt aš pagailėčiau 🙂

  • Atsakyti
    Anonymous
    2011-07-27 at 6:17 pm

    Su dideliu malonumu perskaitau naujus irasus, zaviuosi Jusu kurybingumu receptuose ir vykusiomis nuotraukomis. Taip pat labai priimtina „sezonines virtuves“ filosofija. Kuo nuosirdziausiai linkiu sekmes, nesustoti, nepritrukti ideju 🙂

  • Atsakyti
    Boružėlė
    2011-07-27 at 7:01 pm

    Siūlau visad paragauti vyną, kurį pilame į patiekalus. Kam gadinti patiekalą neskaniu vynu? Šlakelis prasto vyno gali labai greitai sugadinti bet kurį patiekalą …
    Tas Banrock yra nei šioks nei toks …

  • Atsakyti
    Anonymous
    2011-07-27 at 11:04 pm

    gražu, skanu, subtilu, smulkios fotografijų detalės dar labiau padidina apetitą…
    Rennie sugeba pristatyti ir vynelius 🙂

  • Atsakyti
    Anonymous
    2011-07-28 at 6:09 am

    Boruzelei: del vyno tikrai nesutikciau – teko ragauti sio vyno ir man paliko tikrai gera ispudi. Zinoma, jums galejo ir nepatikti, jei megstate saldesnius vynus. Zodziu, cia jau skonio reikalas. 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-07-28 at 7:25 am

    Ačiū, Ieva, žinai, taurė vyno leido kūrybiškiau pažvelgti per fotoaparato objektyvą.
    Indre, šis vynas nėra toks brangus, kad gaila būtų šlakelio gerai mėsai paskaninti. O ir pasirinkimo kito neturėjau, nes į puodą būtinai reikėjo įpilti skysčio, kad neprisviltų, ežero vandens, juk nepilsi 🙂 Aišku, ideali šeimininė po ranka visuomet turėtų vyno, skirto maisto gamininimui, bet, deja, aš tokia dar nesu.
    Anonime Nr.1, labai dėkui už nuoširdų palaikymą.
    Boružėle, šis vynas tikrai man patiko. Kadangi dažniausiai vasarą renkuosi baltus arba rausvuosius, o sunkesnius raudonuosius palieku žiemai, taigi buvau nustebinta šio raudono vyno lengvumu ir kartu aromatingumu. Puikus raudomas vynas vasarai, aišku, nereikia tikėtis stebuklingo skonio, nes ir kaina jo nėra aukšta. Šis vynas yra puikaus kainos ir kokybės sąntykio.
    Anonime Nr.2, nežinau, ar sugebu vynus pristatinėti, nes mano žinios apie juos nėra labai gilios. Labai mėgstu juos ragauti ir norėčiau pagilinti savo žinias kokioje nors somelje mokykloje :), gal kada nors…
    Anonime Nr.3, pilnai sutinku, ir man jis patiko, o dėl skonio ginčytis tikrai sunku…

  • Atsakyti
    oditele
    2011-07-28 at 4:31 pm

    vajezau..:))) taip ir atsidarė žandikaulis ir rodos pradėjau jausti skonį..:) nepakartojama!!! 😉

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-07-29 at 6:18 am

    oditele, 🙂

  • Komentuokite