APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Kalėdiniai meduoliai

Šiuos meduolius kepu jau daug daug metų beveik kiekvieną gruodį. Vos tik praeina pirmasis Advento sekmadienis mano vaikai pradeda klausinėti kada ir vėl kepsiu tuos kvapniuosius kalėdinius meduolius. Prieš trejus metus kartu su pinigukarta.lt nufilmavome jų receptą, jį galite pamatyti čia. Kadangi prieš šias Kalėdas iš skaitytojų jau gavau kelis prašymus, o šiandien dar ir laišką su paskatinimu įkelti rašytinį kalėdinių meduolių receptą, nutariau kuo greičiau tai padaryti, nes paskutinis savaitgalis prieš Kalėdas būtų puiki proga juos iškepti. Šių sausainių tešla yra labai maloni darbui: minkymui, kočiojimui, todėl sausainius malonu ne tik dekoruoti, bet ir juos gaminti bei kepti.

Šiemet kalėdinius meduolius kepėme angeliukų ir kalėdinių kojinių formų. Juos dekoruoti patikėjau savo dukrai, kuri tai darė beveik kelias dienas ir ypač kruoščiai. Aš pati dažniausiai sausainius dekoruoju natūraliai tik glajumi, aguonomis, riešutais, bet  vaikai visad nori daugiau spalvų ir blizgančių pabarstukų. Mano dukra tam reikalui įvairių papuošimų sausainiams prisipirko dar mėnesio pradžioje. Negaliu atsidžiaugti jos kruopštumu ir fantazija, šių metų kalėdiniai meduoliai gavosi ypatingai gražūs! Pačius gražiausius sausainius sukabinome ant kalėdinės eglutės, kiti buvo suvalgyti, dar kiti nukeliavo kaip mažos malonios smulkmenos mokytojams ir draugams, o dar kiti suguldyti metalinėje dėžutėje laukia Kalėdų.

P.S. Norėdami sausainius naudoti, kaip kalėdinius žaisliukus, prieš kepant juose padarykite skylutes su kokteiliniu šiaudeliu. Sausainius galite užmauti ant pagaliukų, jie dar labiau patiks mažiesiems. Tam reikalui medinius kepsnių iešmelius išmirkykite vandenyje ir įmaukite į paruoštus sausainius bei statykite kepti.

Kalėdiniai meduoliai

24 votes, average: 3,71 out of 524 votes, average: 3,71 out of 524 votes, average: 3,71 out of 524 votes, average: 3,71 out of 524 votes, average: 3,71 out of 5 (24 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 4 kepimo kepimo skardos
Gaminimo laikas: 60 min.

Kalėdoms

Sudėtis

  • Sausainiams:
  • 100 g sviesto
  • 400 g miltų
  • 100 g rudojo cukraus
  • 150 g medaus
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 2 šaukštelių "Santa Maria" meduolių prieskonių
  • Glajui:
  • 1 šaukšto citrinos sulčių (baltai spalvai)
  • 1 šaukšto spanguolių sulčių (rausvai spalvai)
  • cukraus miltelių

Eiga

1

Puode išlydykite kartu sviestą, medų ir cukrų. Kai jie išsilydys ir taps vientisa mase, suberkite maltus prieskonius. Prieskonių sausainiams negailėkite, sausainių kvapnumas ir gardumas priklausys būtent nuo jų. Aš į tradiciškai meduoliams naudojamus maltus prieskonius visad įberiu nemaltų, o tik kiek pagrūstų kardamonų grūdelių, nes man labai smagu sausainiuose matyti jų grūdelius ir kandant sausainį pataikyti būtent ant kardamono grūdelio, kuris sausainį paverčia dar kvapnesniu. Paruoštą masę kiek palikite, kad praauštų.

2

Šiltą, bet ne karštą masę elektriniu maišytuvu išsukite su kiaušiniu. Kepimo miltelius ir druską sumaišykite su miltais bei suberkite į maišytuvą, kad užminkytų tvirtą, prie rankų nelimpančią tešlą. Meduolių tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir statykite nors kelioms valandoms į šaldytuvą, kad prieskoniai kuo geriau įsigertų. Ši tešla šaldytuve gali būti laikoma iki kelių savaičių. Sausainiai visad būna kvapniausi pagaminti iš brandintos tešlos. Aš dažniausiai tešlos pagaminu mėnesio pradžioje daugiau ir laikau šaldytuve, o vos tik pabaigiame valgyti sausainius, šviežiai iškepu naują jų partiją.

3

Kiek atšilusią tešlą iškočiokite kočėlu, kad būtų kelių milimetrų storio ir spauskite įvairių formų sausainius. Kepimo skardoje juos suguldykite ant kepimo popieriaus ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 5 minutes. Kepdami sausainius prižiūrėkite, kad jie neperkeptų, nes paruduoja tikrai labai greitai.

4

Iškepusius ir praaušusius sausainius dekoruokite pagal savo skonį ir grožio supratimą. Baltos spalvos glajų pagaminsite sumaišę šaukštą citrinos sulčių su cukraus milteliais. Miltelių pilkite tiek, kad glajus būtų pakankamai tirštas ir būtų lengviau puošti sausainius. Raudonos spalvos glajų paruošite su spanguolių ar burokėlių sultimis. Mano dukra šiemet nusiprko įvairiaspalvių glajaus pieštukų, kuriais ir papuošė sausainius, bei dekoravo pačiais spalvingiausiais pabarstukais.

Gali patikti

2 Comments

  • Atsakyti
    Kad
    2017-12-06 at 1:59 am

    Sveiki, ar gerai būtų, jei vietoj cukraus įdėčiautokį patį kiekį medaus (t.y. naudočiau tik medų?:)

  • Atsakyti
    Renata B
    2018-12-18 at 2:54 am

    Labas vakaras, sakykite , ar tešlą laikyti šaldymo kameroje, ar tik šaldytuve ? Dėkoju

  • Komentuoti: Renata B Atšaukti