4 knygų Gero Maisto Dienoraštis komplektas

Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

Sekite mus:
  • Sekite mus Facebook
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus Intagram

dabar sezonas

Kaukazietiškas ėrienos troškinys chašlama

Kaukazietiškas ėrienos troškinys chašlama
Receptas įkeltas: 2017 Ruduo
Recepto šaltinis: https://www.youtube.com

10 asmenų

3,5 val.

  • 2 kg ėrienos su kaulais, puikiai tinka šonkauliai
  • 2 kg svogūnų
  • 1,5 kg paprikų
  • 1 kg baklažanų
  • 1 kg pomidorų
  • 1 aitriosios paprikos
  • 2 česnakų galvučių
  • ryšelio šviežių kalendrų
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Pateikti:
  • Plokščios arabiškos ar kitos mėgstamos duonos

Atšalus orams vis labiau norisi tirštos sriubos ar sotaus troškinio. Praėjusį savaitgalį net per lietų ant terasos išsitraukiau savo žaliąjį modernų Big Green Egg pečių ir jame užkaičiau gardžiąją chašlama. Chašlama – sotus ėrienos ir rudeninių daržovių troškinys, priskiriamas armėnų ir gruzinų virtuvėms. Jo variacijų yra pačių įvairiausių, su sezoninėmis daržovėmis, kai kuriuose receptuose yra naudojamos bulvės, bet man labiau tinkami pasirodė rudeniniai baklažanai. Kadangi savaitgalį turguje pas ūkininką dar aptikau paskutinių vietinių paprikų, baklažanų, pomidorų, tai nuspręndžiau surengti šių šilumamėgių daržovių atsisveikinimo vakarėlį, išvirdama tokią kaukazietiško skonio chašlama. Šio troškinio įpatumas, kad daržovės sluoksniuojamos su mėsa ir į troškinį visai nepilama jokio skysčio. Šiam troškiniui nereikia nei vandens, nei vyno, nei alaus ir netgi aliejaus. Nesusigundykite į puodą šliūkštelti jokių skysčių! Ir be jų lėtai troškindamasi ėriena išskirs pakankamai riebalų, o didelis kiekis dažovių išleis sultis. Patikėkite, ir be papildomų skysčių, troškinys gausis gana skystas, kiek panašus į tirštą sriubą, į kurią bus gardu padažyti plokščią arabišką duoną. Šiam troškiniui nereikia prieskonių gausos, pakaks tik druskos ir pipirų, visą skonį suteiks lėtai troškintos skirtingų rūšių daržovės, česnakai ir kalendros. Visiškai natūralus ir nesunkiai paruošiamas receptas, kurio skonį įvertinčiau 100 balų! Gaminat lauke, ant tikros ugnies, jis įgauna dūmo kvapą ir skonį, nors puikiai galima pasiruošti ir namų orkaitėje. Man ypač patiko jį gaminti Big Green Egg pečiuje, kuris net šalčiausią dieną stabiliai išlaiko gaminimo temperatūrą ir mano džiaugsmui, kepimo lauke sezoną pratęsia neribotam laikotarpiui.

Recipe of the week

Pasiruoškite daržoves. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Paprikas perpjaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite juostelėmis. Baklažanus perpjaukikte į keturias dalis ir supjaustykite stambiais kubeliais, pomidorus – apskritimais.

Ėrieną nuplaukite, stambesnius gabalus sukapokite, bet mėsą palikite su kaulais. Mėsą ištrinkite druska ir pipirais.

Dideliame troškinimo inde (aš naudojau špyžinį 8 litrų) sluoksniuokite daržoves ir mėsą. Ant puodo dugno berkite pusę pjaustytų svogūnų, ant jų pjaustytas paprikas, daržoves apibarstykite druska ir maltais pipirais. Tada berkite pusę pjaustytų baklažanų, o ant jų sluoksniuokite pusę pjaustytų pomidorų, vėl daržoves apibarstykite druska ir pipirais. Ant pomidorų gražiai, viena eile sudėkite ėrienos gabaliukus. Ant mėsos berkite likusius pjaustytus svogūnus, ant jų paprikas, baklažanus, o pabaikite pomidorais. Nepamirškite sluoksniuodami daržoves apibarstyti druska ir pipirais. Tarp vieno iš sluoksnių įmeskite pusiau perpjautą aitrųjį pipirą. Kadangi mano puodas buvo labiau platus ir žemas, į jį tilpo tik 3 mėsos-daržovių sluoksniai, jei jūsų puodas labiau aukštas nei platus, galite susluoksniuoti daugiau mėsos ir daržovių. Svarbiausia nesusigundykite į puodą šliukštelti vandens, aliejaus ar dar kokio skysčio, jų šiam receptui tikrai nereikia. Pamatysite, kiek troškindamosios natūraliai daržovės išskirs sulčių, o mėsa – riebalų ir troškinys gausis tikrai gana skystas.

Taip susluoksliuotą troškinį uždenkite dangčiu ir statykite troškintis. Aš jį troškinau ant atviros ugnies Big Green Egg moderniame pečiuje. Taip pat šį troškinį galima paruošti ir namų orkaitėje, bet ruoštas lauke jis visada gaunasi skanesnis. Pirmąją valandą troškinkite 150-160 laipsnių karštyje, o likusias dvi valandas 120 laipsnių karštyje. Per 3 valandas troškinys gerai išsitroškina, mėsa būna minkšta ir krenta nuo kaulų. Jau paruoštą troškinį apibarstykite kapotais česnakais, kalendromis, išmaišykite ir uždenkite puodą dar 5 minutėms.

Valgykite karštą su arabiško tipo duona. Jei norisi, papildomai troškinį dar galite apsibarstyti kapotomis kalendromis ir česnakais.

Skanių troškinių!

Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės