APP/ Pavasaris/ Ruduo/ Visi receptai/ Žiema/ Žuvys

Keptas šamas Kanarų salų stiliumi

Šį patiekalą gaminau įkvėpta atostogų Lanzarotės saloje. Tam labai tiko Lietuvoje augintas šamas, kurį ruošiau Kanarų salų stiliumi su šafrano ir petražolių mojo, bei druskingomis bulvėmis papas arrugadas.

Šamo skonį pamenu dar nuo vaikystės. Mano senelis Nemune gaudė šamus ir jokių kitų žuvų jis nežvejojo. Mažiausiai kelis kart per metus turėdavau progos pasimėgauti riebiu ir skaniu Nemuno šamu. Senelio pagauti šamai buvo tokie dideli, kad vos tilpdavo į tarybinių laikų vonią, nes galva užsiriesdavo į vieną, o uodega į kitą vonios pusę. Nuostabiausia tai, kad šamai dažniausiai plaukioja poromis po du, ir senelis vos pagavęs vieną iš karto bėgdavo gaudyti antro. Tuos šamus kepdavome, rūkydavome, virdavom žuvienes, žodžiu, visai giminei užtekdavo. Nemuno šamai labai riebūs, dideli ir skanūs, gaila, kad nebelikus senelio, šamo mėsos valgyti daugiau ir nebuvo progos.

Taigi, labai nudžiugau, kai Merkio šamas pasiūlė paragauti jų išaugintą šamą. Šie šamai kiek kitokie, jie nedideli ir visai neriebūs, bet tikrai labai skanūs. Pasirodo, šie afrikiniai šamai turi ne tik žiaunas, bet ir plaučius, nes Afrikoje išdžiūvus vienam vandens telkiniui per kelias dienas jie gali sausuma pasiekti kitą. Lietuvoje šiuos šamus Utenos rajone augina viena labai draugiška Merkių šeima,  todėl jie ir vadinami Merkio šamais.

Keptas šamas Kanarų salų stiliumi

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 4
Gaminimo laikas: 40 min.

Sudėtis

  • Keptam šamui:
  • 1 šamas apie 1 kg
  • 2 a.š. džiovintų pankolių (galima keisti džiovintais krapais)
  • 2 v.š. aliejaus
  • šviežių svogūnų laiškų
  • maltų juodųjų pipirų ir druskos
  • Bulvėms „Papas arrugadas“:
  • 1 kg bulvių
  • 150 g. rupios jūros druskos
  • Šafrano padažui „Mojo de azafran“:
  • 2 aštrūs džiovinti pipirai
  • 0,5 a.š. šafrano
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 ml. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. vyno acto
  • 0,5 a.š. malto kumino
  • 1 a.š. rupios druskos
  • Petražolių padažui „Mojo de Perejil“:
  • 2 v.š. džiovintų petražolių lapelių (kai bus šviežių, tai būtinai gaminsiu su šviežiomis)
  • 5 skiltelės česnako
  • 100 ml. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
  • 3 v.š. vyno acto
  • 0,5 a.š. malto kumino
  • 1 a.š. rupios druskos

Eiga

1

Pirmiausiai susiradusi aštriausią peilį išdarinėjau šamą, kad turėčiau du file gabalėlius, o galvą su nugarkauliu ir uodega palikau žuvies sultiniui.

2

Į kepimo formą įpyliau šaukštą aliejaus ir dėjau file gabaliukus, oda į apačią. Žuvies mėsą apibarsčiau prieskoniais ir apšlaksčiau šaukštu aliejaus, ant viršaus užbarsčiau kapotų svogūnų laiškų. Šamą pašoviau į įkaitusią 200 laipsnių orkaitę 20-25 minutėms.

3

Kol kepė šamas paruošiau papas arrugadas bulves. Vandenyje ištirpinau druską, į jį sudėjau virti gerai nuplautas, nedideles, neluptas bulves. Bulvėms išvirus, nupyliau vandenį ir jas kiek pašutinau ant mažos ugnies, kad bulvių žievelė apsitrauktų druskos šerkšnu.

4

Padažus gaminau prieskonių grūstuvėje. Džiovintas pipirų ankštis iš vakaro užmerkiau, kad suminkštėtų. Kiekvienam padažui skirtus prieskonius sugrūdau atskirai, o supylusi actą ir aliejų gerai išmaišiau.

Užrašai

P.S. Keptas šamas labai gražiai žiūrėjosi su druskos šerkšnu apsitraukusiomis bulvėmis ir kontrastingų spalvų padažais. Patiekalas gavosi pikantiškas bei kiek aštrokas, man jis labai priminė atostogas prie jūros.

 

Gali patikti

8 Comments

  • Atsakyti
    Jurgita
    2012-03-30 at 4:16 pm

    Puikiai atrodo, Rennie! Šamo niekad neragavau – labai smalsu, koks jo skonis. Pirmoji nuotrauka smarkiai sugundė paragaut 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-03-31 at 10:30 am

      Jurgita, labai skani žuvis, net nežinau, su kokia galėčiau palyginti, nes su riebiomis jūrinėmis (lašiša, skumbre) tai ne labai palyginsi, o už baltą žuvį, tokią, kaip menkė, tai kiek riebesnė ir ne tokia trapi. Verta paragauti!

  • Atsakyti
    Indrė
    2012-03-30 at 4:45 pm

    Tikrai skaniai atrodo, imu gabalėlį 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-03-31 at 10:31 am

      Indre, tavo ruoštas šamas irgi labai skaniai žiūrėjosi 🙂

  • Atsakyti
    Ausrra
    2012-03-31 at 9:47 am

    Aš jūrinių žuvų mėgėja, man labai nepatinka dumblu atsiduodančios žuvys, bet dailūs nedideli šamai, kurių galima nusipirkti ir mūsų žuvų turguje, labai vilioja. Vis dvejoju. Tavasis šamas atrodo labai gardžiai, o dar tos bulvės, net žiūrėti negaliu 🙂 Teks kada nors griebti šamą, juk reikia išbandyti!

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-03-31 at 10:35 am

      Aušra, šis šamas tikrai dumblu neatsiduoda, man patiko, aišku, ne toks riebus, kaip senelio pagauti šamai, bet tikrai skanus. Pavydžiu tau tokio žuvies pasirinkimo turguje 🙂

  • Atsakyti
    photo sprinkles
    2012-04-03 at 10:56 pm

    Ispudingai atrodo Rennie, net seile nutekejo 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-04-04 at 8:06 pm

      Dėkui, buvo iš ties labai skanu 🙂

    Komentuoti: Indrė Atšaukti