APP/ Ruduo/ Užkandžiai/ Visi receptai

Keptos žvynabūdės

Neragavusiems žvynabudžių, patariu neišsigąsti apgaulingos ir į musmires panašios jų išvaizdos. Čia kaip tik tas atvejis, kai negalima apie vidų vien tik iš išvaizdos spręsti. Žinantys ir valgantys šiuos grybus, greičiausiai  nuris seilę ir man paantrins, kad keptos žvynabudės labiau primena keptus mėsos eskalopus nei grybus.

Žvynabūdžių prisigrybavau prie pat vasarnamio, net ir į mišką eiti nereikėjo. Jie dažniausiai pradeda augti rugpjūčio pabaigoje ir dygsta visą spalį. Ir ne veltui žvynabudės skėtinėmis vadinamos, jų kotas toks pats ilgas, kaip ir skėčio, o išsiskleidusi kepurė primena išskleistą didelį lietsargį. Žvynabudžių kotų niekas nevalgo, bet va tos, išsiskleidusios ir mėsingos kepurės, tai tikras skanumėlis. Šie grybai, kaip pievagrybiai, jų nereikia prieš tai apvirti, jiems tiesus kelias tiesiai į keptuvę. Labai skani grybų užkanda, nuo stalo ji dingo akimirksniu, net padažo nespėjau paruošti.

Keptos žvynabūdės

5 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 5 (5 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 2
Gaminimo laikas: 15 min.

Sudėtis

  • 2 didelės žvynabudės
  • 2 kiaušiniai
  • 4 v.š. džiūvėsėlių
  • 4 v.š. miltų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų ir džiovintų čiobrelių
  • aliejaus arba sviesto kepimui

Eiga

1

Pirmiausiai nuo sausų žvynabudžių kepurėlių peiliuku nuskutau žvynelius, o jų kotus išmečiau. Grybus nuploviau po tekančiu vandeniu ir supjausčiau kepurėles į 12 dalių (maniškės buvo tikrai didelės).

2

Išplakiau kiaušinius su druska ir pipirais. Žiūvėsėlius sumaišiau su džiovintais čiobreliais.

3

Pjaustytus grybus merkiau į kiaušinių plakinį, po to į miltus ir vėl į kiaušinio plakinį, o galiausiai apvoliojau džiūvėsėliuose.

4

Taip paruoštus grybus kepiau vynuogių kauliukų aliejuje, nes jis, mano nuomone, mažiausiai susigeria į kepamą maistą. Labai skanu žvynabudes kepti ir svieste.

5

Grybus kepiau iš abiejų pusių ant vidutinio karštumo ugnies, kol grybai gražiai apskrudo. Iškepusius grybus sudėjau ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Gali patikti

21 Comments

  • Atsakyti
    Akwa
    2012-09-13 at 6:47 am

    Super skanu 🙂 Aš tai juos kepu tiesiog kaip kepsnius (t.y. nesmulkinu) – skonis nepakartojamas

  • Atsakyti
    Akwa
    2012-09-13 at 6:47 am

    Super skanu 🙂 Aš tai juos kepu tiesiog kaip kepsnius (t.y. nesmulkinu) – skonis nepakartojamas

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-09-13 at 9:36 am

    man karta buvo laime ju apie 10 rasti. kadangi daug kas skeptiskai i jas ziuri, tai sveiciau viena…kokia palaima , nes pakankamai retai tenka proga rasti. o ju kvapas dar svieziu, minkstas barchatinis pavirsius ir zvynabudes kvapas…..tikriausiai skaniau uz visus baravykus, voveraites, rudmeses kartu sudejus 🙂

    • Atsakyti
      algis
      2016-07-21 at 3:16 pm

      niam-niam…

      • Atsakyti
        algis
        2016-07-21 at 3:21 pm

        aš mačiau šiemet peraugusių žvynabudžių Žiežmarių miškuose ir 2 žvynabudes šviežutėles pavyko dar surasti… keista, kad taip anksti šiemet pavyko paragauti skanėsto…

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-09-13 at 9:36 am

    man karta buvo laime ju apie 10 rasti. kadangi daug kas skeptiskai i jas ziuri, tai sveiciau viena…kokia palaima , nes pakankamai retai tenka proga rasti. o ju kvapas dar svieziu, minkstas barchatinis pavirsius ir zvynabudes kvapas…..tikriausiai skaniau uz visus baravykus, voveraites, rudmeses kartu sudejus 🙂

  • Atsakyti
    Vilma
    2012-09-13 at 2:01 pm

    Aš iš tų, kurie paantrins, kad jos nuostabios! Ragavau vienintelį kartą gyvenime – per vieną išvyką į Dzūkiją, exkambariokė paruošė žvynabudes tešloje. Man jų skonis priminė žuvį, buvo labai skanu.

  • Atsakyti
    Aušra
    2012-09-13 at 2:26 pm

    Tikra egzotika 🙂 Nė nepažinčiau šių gražuolių miške. Ech, kaip gerai ten Dzūkijoje, degu baltu pavydu…

  • Atsakyti
    Rūta
    2012-09-13 at 9:25 pm

    Aš irgi prisidedu prie liaupsių ir prie antrinimų. Taip taip taip, skanios tos žvynabudės ir labai graži pirmoji nuotrauka 🙂

  • Atsakyti
    irena
    2016-09-03 at 2:12 pm

    sveiki.begalo skanus grybai tiesiog atrodo kaip mesos kepsneliai.pabandykit

  • Atsakyti
    irena
    2016-09-03 at 2:14 pm

    tiesiog skanu niam niam…

  • Atsakyti
    Katė
    2020-09-22 at 11:44 pm

    Be reikalo išmetate kotelius. Juos taip pat kaip ir kepurėles apkiaušinuoti, apmiltuoti ir į sviestą. Šiek tiek kietesni, nei kepurėlės, bet galima ilgiau pakepti ir – labai skanu. Nereikia gero daikto mėtyti.

  • Komentuoti: Rūta Atšaukti