APP/ Baziniai receptai/ Visi receptai

Lydytas sviestas Ghee

Jau kuris laikas patys mėgstamiausi riebalai, kuriuose sekmadieniais čirškinu blynus, o kasdieną ištirpinusi kepu ne tik daržoves yra lydytas ghi sviestas. Jau seniai į savo keptuvę nebepilu beskonio ir bekvapio skaidraus rafinuoto augalinio aliejaus. Viena kvapniausių ir sveikiausių jo alternatyvų – lygytas ghi (ghee) sviestas.
Nors jis plačiau pagarsėjo, kaip ajurvedos išpopuliarintas sveikas produktas, bet Lietuvoje lydytas sviestas taip pat turi senas tradicijas. Sviesto lydymas, padeda jį ilgiau išlaikyti, todėl anksčiau kaimuose sviestą lydydavo ilgesniam vartojimui. Lydytas sviestas gali išstovėti net ilgiau nei šešis mėnesius laikomas ne šaldytuve. Kepti su šiuo sviestu labai patogu, jis nedega ir nedūmija, o su juo  keptas maistas pakvimpa riešutais ir karamele. Taip paruoštas sviestas nebeturi laktozės ir kazeino, todėl tinka ir jų netoleruojantiems žmonėms. Jame yra vitamino A ir šiek tiek vitamino E, omega riebiųjų rūgščių. Jau tūkstančius metų Ajurveda pripažįsta lydytą sviestą (ghee) kaip vieną sveikiausių riebalų, skirtų maisto gamybai. Šie natūralūs ir sveiki gyvuliniai riebalai labai tinka kepant tiek daržoves, tiek ir blynus. Lydytu sviestu gardinu košes arba įmaišau į kepinius. Pastebėjau, kad parduotuvėje pirktas lydytas ghi sviestas nėra toks aromatingas ir kvepiantis karamele, kaip ruoštas namuose. Todėl mieliau kepu ant pačios išlydyto sviesto. Jo pasiruošti namuose visai nesunku, tik prieš gamindami būtinai pasirūpinkite kuo natūralesniu ir riebesniu sviestu. 

Lydytas sviestas Ghee

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 įvertino)
Loading...
Kiekis: 800 ml
Gaminimo laikas: 40 min.

Gero maisto receptas

Sudėtis

  • 1 kg natūralaus kokybiško 82% riebumo sviesto

Eiga

1

Sviestui lydyti parinkite kokybišką storu dugnu puodą. Visą sviestą sudėkite į puodą ir jį kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Puodo neuždenkite, nes verdant sviestą turi nugaruoti vanduo. Užviręs sviestas gausiai suputos baltomis putomis, tada ugnį sumažinkite ir virkite toliau. Verdant daugės baltų putų, vyks baltymų atsiskyrimo nuo riebalų procesas. Kartkartėmis verdantį sviestą pamaišykite, kad baltymai lengviau atsiskirtų ir nusėstų ant dugno. Putų graibyti nebūtina.

2

Priklausomai nuo sviesto kokybės, maždaug po 30 minučių baltymai nusės ant puodo dugno, riebalai patamsės beveik iki gintaro spalvos, o baltas putas pakeis nedideli lopinėliai rusvų apnašų. Paruoštas lydytas sviestas (ghee) turi būti sodrios gintaro spalvos. Jei sviestas šviesiai geltonas su baltomis apnašomis, tai jį dar kiek pavirkite, bet neperkaitinkite, kad netaptų tamsiai rudas.

3

Paruoštą lydytą sviestą iš karto nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti. Net nukeltame nuo ugnies storo dugno puode kaitinimo procesas vyksta toliau, todėl norėdami sustabdyti šį procesą puodą galite įkišti į kriauklę, pripiltą šalto vandens. Puodo neuždenkite dangčiu. Kiek praaušusį sviestą perkoškite per tankų sietelį arba dvigubą marlę. Puodą su baltymų nuosėdomis iškart išplaukite, kad šios nepridžiūtų. Kai jis visiškai atšals, kiek sutirštės, o jei įdėsite į šaldytuvą – sukietės. Indą su lydytu sviestu galite laikyti kambario temperatūroje mėnesių mėnesius.

Užrašai

Receptas iš knygos "Gero maisto dienoraštis. Žiema"

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite