4 knygų Gero Maisto Dienoraštis komplektas

Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

Sekite mus:
  • Sekite mus Facebook
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus Intagram

dabar sezonas

Marinuoti agrastai

Marinuoti agrastai
Receptas įkeltas: 2011 Vasara
Recepto šaltinis: Sezoninė Virtuvė

1,5 l

30 min

  • agrastų, geriau dar nepilnai sunokusių
Marinatui:
  • 1 l vandens
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 stiklinės acto (5%-6% stiprumo) arba 0,5 stiklinės stipresnio acto (9%)
  • 1 šaukšto druskos
  • lauro lapelių, juodųjų ir kvapniųjų pipirų, gvazdikėlių, kalendrų grūdelių arba kitų mėgstamų prieskonių

Agrastai – nuostabios uogos, iš jų galima ne tik uogienes virti, bet jie kuo puikiausiai tinka ir marinavimui. Marinuoti agrastai, kaip kokios lietuviškos alyvuogės, labai skanus užkandis ir kuo puikiausiai tinka prie lietuviško varškės sūrio. Jau kelintus metus jas marinuoju ir žiemos metu vaišinu savo svečius.

Šiuo metu atostogauju kaime ir stengiuosi visą uogų perteklių sukišti į stiklainius, kad tik žiemą būtų kuo džiaugtis.

Recipe of the week

Šiam receptui geriausiai tinka kieti, dar nevisai sunokę agrastai. Nuskabau nuo jų viršūnėles ir uodegėles, bei gerai nuplaunu. Agrastus suberiu į švarius iškaitintus indelius (tik nereikia pergrūsti, nes agrastai sutrūkinės).

Iš visų ingredientų puode išverdu marinatą. Verdantį marinatą pilu ant agrastų ir užsukusi indelius palieku aušti. Žiemą jie labai praverčia kai norisi kažko saldžiarūgščio arba užklumpa netikėti svečiai. Marinuoti agrastai puikiai tinka prie sūrių arba kaip priedas prie salotų.

Skanių agrastų!

Recipe of the week

Komentarai

  1. Geras, niekad nebūčiau sugalvojusi! Na ir konservavus nesu daug – mokyklos privaloma programa ir pora uogienių… Bet jei bus mūsuose agrastų, gal ir teks išbandyti :)

  2. Et.. dabar jau baigiu nagus nusigraužt. parsivežėm iš kaimo agrastų, galvoju paklausiu Renatos tų marinuotų agrastų recepto, bet nespėjau, kai agrastai pradėjo grasinti surūgsią. Tai išviriau vakar uogienę ir va tai tau…

    Nu nieko, dabar jau teks iš turgaus pirkt :) Nes jie tikrai verti darymo ir skanavimo!

  3. Indre, šis marinavimo receptas labai lengvas, tik užpili marinatu ir užsuki indelius.
    Egle, gi reikėjo brūkštelti arba skambtelti, mielai būčiau pasidalinusi. Juos marinavau jau prieš savaitę, bet tik vakar sugebėjau įkelti. O agrastų uogienės ir aš išsiviriau.
    Ausrra, verta išbandyti, visus, kuriuos vaišinau buvo maloniai nustebinti.
    Rima, tikiuosi patiks.
    Neringa, rinkis kietesnius agrastus, gali būti ir nevisai sunokę, tada jų žievelė gaunasi kietoka, o vidus minkštas.
    Oditele, šį receptą vyro močiutė prieš kelis metus nužiūrėjo viename vietiniame laikraštyje. Receptą koregavau pagal savo skonį ir jau kelis metus juos marinuoju.

  4. Agrastai, nepasiekiemieji agrastai. Kaip smagu būdavo močiutės sode juos nuo krūmų raškyti. Ir nors jie teoriškai auga Australijoj, bet pažįstami australai sakė jų parduotuvėse ir turguose nėra matę :(
    Būsių iš tų keistų lietuvių, kurie juodos duonos nepasiilgsta, bet va agrastų… Kažkokiu būdu reiks nepamiršti šito recepto ir grįžus Europon būtinai išbandyti.

  5. Sakykite prasau, o sitas marinato kiekis (litras vandens, stikline cukraus ir t.t.) kuriam kiekiui agrastu skirtas, kad mazdaug orientuotis, kiek pirkti- kilogramui, pusei ar dviems…

  6. Renata, labai juos mėgstu žiemą skanauti prie sūrio.
    Asta, man agrastai irgi siejasi su močiutės sodu, tik tuomet aš jų odelių nevalgydavau, iščiulpdavau saldžias seklytes, o odelėmis padendavau visą žolę aplink krūmą.
    Anonime, kadangi mano agrastai tiesiai nuo krūmo, jų nesvėriau, o ir stiklainėliai tokie nestandartiniai buvo, tai sunku išmatuoti. Bet žinau vieną patikimą būdą, kaip išsivirti marinato būtent tiek kiek reikia: agrastus sukišk į stiklainius, juos pilnai užpilk vandeniu, o po to nupilk į matavimo indą ir taip su visais stiklainėliais. Galų gale matysi matavimo inde, kiek tau marinato prireiks. Toks ne labai protingas, bet ūkiškas būdas.

  7. paskaiciavau, man gavosi 6 puslitriniai tokiam kiekiui marinato. ale taip prisirinkau tiksliai, kad pavalgymui net neliko:))

    • Ilona, vieni gerai soda išplautus stiklainius kaitina mikro bangų krosnelėse, kiti orkaitėse, aš labiausiai mėgstu į stiklainius įpilti verdančio vandens, kiek palaikyti, jį išpilti ir leisti nugaruoti drėgmei. Tai tiek to kaitinimo :)

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės