APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Močiutės sausainiai

Tai senas mano šeimos receptas – močiutės firminiai sausainiai. Močiutė juos kepdavo įvairioms šeimos šventėms ir didelėms dzūkiškoms vestuvėms, jų prigamindavo ištisus kalnus. Šie sausainiai labai gardūs: trapūs, su saldžiu plakto kiaušinio baltymu viduje ir ant pačių sausainių. Suraitytas baltymo morengas ant sausainių viršaus visada būdavo nuvalgomas pats pirmasis. Šiems sausainiams reikia visai nedaug ingredientų, į jų tešlą nededama cukraus, o sausainius pasaldina ir “iškelia” kepdamas plaktas kiaušinio baltymas su cukrumi . Tai vienas nostalgiškiausių mano vaikystės saldžių prisiminimų, kurį be jokios konkurencijos, vieną iš pirmųjų, įtraukiau į savo naująją knygą “Nostalgiški skanumynai”. Šie sausainiai turi savo istoriją, kuri puikiai nusako ir pačią nostalgiškų skanumynų knygos esmę. Kai buvau maža, mano močiutė juos dažnai kepdavo, vaikystėje buvo skanu ir jauku juos valgyti ir visai nesinorėjo galvoti apie tai, jog vieną dieną, kai nebebus močiutės, nebus ir kas tuos sausainius iškepa. Sausainių receptas taip ir liko neužrašytas. Ilgą laiką, po to, kai nebeliko močiutės, šie sausainiai tebuvo skanus prisiminimas, nes niekas iš šeimos taip ir neprisiminė šių sausainių tešlos recepto. Visai atsitiktinai, bendraudama su sena močiutės kaimyne, sužinojau, jog ji iš anksčiau turi užsirašiusi šį močiutės receptą, kuriuo mielai su manimi ir pasidalino. Taip po ilgos pertraukos mano namuose ir vėl pakvipo tais pačiais močiutės sausainiais iš vaikystės prisiminimų. Jaučiausi taip, lyg būčiau suradusi seniai pamestą man labai brangų daiktą, kuriuo galėjau pasidalinti su man brangiais žmonėmis. Todėl visus raginu saugoti savo šeimos receptus, juos užsirašinėti ir perduoti iš kartos į kartą.  Jei kartais to laiku nepadarėte ir esate pamiršę dalį prisiminaimais kvepiančių receptų, tikiuosi, jog mano naujoje knygoje nors dalį jų tikrai surasite.

Kadangi naujoji knyga “Nostalgiški skanumynai” jau pasiekė visus Lietuvos knygynus, kviečiu visus savo skaitytojus į jos pristatymą! Artimiausias knygos pristatymas vyks jau šį ketvirtadienį lapkričio 20 dieną 18 val. Vilniaus Centrinėje Universalinėje Parduotuvėje esančiame knygyne “Pegasas”. Daugiau informacijos apie renginį galite rasti čia. Labai Jūsų visų lauksiu! Šventėje vaišinsiu savo pačios keptais nostalgiškais skanumynais, galėsite laimėti mano knygą ir visi kartu gaminsime pirmąją šiais metais valgomą kalėdinę eglutę! O jau ateinantį šeštadienį 22 d. 14 val. knygos pristatymas vyks Klaipėdos Akropojyje esančiame knygyne “Pegasas”, kitos savaitės antradienį 25 d. 17 val. mano gimtuosiuose Druskininkuose taip pat knygyne “Pegasas”, o 28 d. (penktadienį) 18 val. Kauno Akropolyje esančiame knygyne “Pegasas”. Iki susitikimo!  

Močiutės sausainiai

4 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 5 (4 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 40-50 sausainių
Gaminimo laikas: 40 min. ir kepimas

Nostalgiškas receptas

Sudėtis

  • 2 kiaušinių trynių
  • 200 g sviesto
  • 200 g grietinės
  • 3 stiklinių miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • Kremui:
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 1 stiklinės cukraus

Eiga

1

Pagaminkite sausainių tešlą. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Šaltą sviestą supjaustykite gabalėliais ir sukapokite elektrine kapokle kartu su miltų mišiniu. Jei tešlą gaminsite rankomis įtarkuokite šaltą sviestą burokine tarka tiesiai į miltų mišinį ir trinkite rankomis, kol jie pavirs į riebius trupinius. Į gautą birią masę supilkite grietinę sumaišytą su kiaušinių tryniais, užminkykite kietą, prie rankų nelimpančią, tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir statykite į šaldytuvą, kad sustingtų.

2

Kol tešla šąla, išplakite kiaušinių baltymus su cukrumi iki standumo. Atšalusią tešlą padalinkite į keturias dalis. Kiekvieną dalį plonai iškočiokite, kad išeitų apvalus tešlos lakštas. Ant tešlos uždėkite apvalią lėkštę ir apipjaukite, kad gautumėte apskritimą. Nuo centro pjaudami tešlos apskritimą padalinkite į 12 lygių trikampių. Kiekvieną trikampį peiliu patepkite kiaušinių baltymų plakiniu ir suvyniokite sausainį, pradėję nuo plačiosios pusės, kad siauroji dalis liktų sausainio apačioje. Baltymo tepkite nei per daug, nei per mažai, tiek, kad būtų galima gražiai suvynioti. Visus sausainius suguldykite skardoje ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apytiksliai 15 minučių. Tada sausainius ištraukite, ant kiekvieno konditeriniu švirkštu išspauskite likusius plaktus baltymus. Sausainius ir vėl kiškite baigti kepti 5 minutėms į orkaitę. Iškepusius palikite praaušti.

Užrašai

Receptas iš knygos "Nostalgiški skanumynai". Foto: Eglė Mačerauskė

Gali patikti

13 Comments

  • Atsakyti
    Kristina
    2014-11-17 at 8:04 pm

    Koks šaunus receptas, o ir jo istorija!.. Man skaityti tokius įrašus – tikras malonumas. Eisiu knygos ieškoti, džiaugiuosi be galo, kad planuojamas pristatymas Kaune 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-11-17 at 8:38 pm

      Kristina, tai tada iki susitikimo Kaune! Man tikras malonumas girdėti tokius žodžius 🙂

  • Atsakyti
    T&T
    2014-11-28 at 5:35 pm

    Puikus sausainiai, iskepiau dvi dideles skardas, darysiu dar!

    • Atsakyti
      Rennie
      2015-01-05 at 2:04 pm

      Labai smagu girdėti, kad mano močiutės sausainių receptas plinta iš virtuvės į virtuvę 🙂

  • Atsakyti
    Roma
    2014-12-11 at 1:58 pm

    Mano mama siuos sausainius kepdavo, vadindavo svilpukais.

    • Atsakyti
      Rennie
      2015-01-05 at 2:03 pm

      Roma, šitas sausainių pavadinimas man girdėtas, Druskininkų turguje dar dabar parduoda labai panašius sausainius į mano močiutės su tokiu pavadinimu, bet jų tešla yra sluoksniuota.

  • Atsakyti
    Ingrida
    2014-12-27 at 4:02 pm

    Turėjau laimės šiuos gardžius sausainius ragauti pagamintus Renatos močiutės. Užsukus į svečius – teta visada jų turėdavo, o mes vaikai pirmiausiai nugrauždavom auksaspalvį papuošimą:).

    Šią labai gražią knygą gavau Kalėdoms.
    Ačiū Renata už nostalgišką gražinimą į vaikystę, mūsų močiučių sausainių ir pyragų kvapą, senovines žalio ir mėlyno stiklo sausainines, kuriomis būdavo papuošti mūsų švenčių stalai.

    Nuoširdžiai linkiu tau sėkmės!

    • Atsakyti
      Rennie
      2015-01-05 at 2:00 pm

      Ingrida, kaip smagu, kad parašei 🙂 Mūsų vaikystės skanumynai buvo tie patys 😉 Ačiū Tau labai už gražius žodžius. Iki susitikimo!

  • Atsakyti
    Ieva
    2015-11-22 at 4:17 pm

    Siandien pabudau su neapsakomu noru issikepti sausainiu 🙂 gal cia del to pirmojo sniego 😉 aptikusi si recepta, nusprendziau ryztis (is tikruju labai nemegstu receptu, kur reikalingas kocelas).
    Sausainiai iskepe labai skanus, purus, o vidus – mmmm…. Forma man gavosi siaip sau, zinoma, siuos procesus ivaldysiu eigoje.
    Aciu jums uz suviliojima, ikvepta ryzta ir puiku terapijos buda 🙂

    • Atsakyti
      Renata
      2018-05-07 at 7:03 pm

      Ieva, tie sausainiai tikra terapija, tiek jų kepimas, tiek ir valgymas 😉

  • Atsakyti
    Viduolė
    2016-10-28 at 1:22 pm

    Fantastiški sausainukai, o kaip patiko mano anūkytėms… Abi, kaip aukščiausią įvertinimo balą, iškėlė į viršų nykštukus… Aš dar įsukau po antaninio obuolio ploną skiltelę…
    Labai ačiū už puikias knygas, ypač už “Nostalgiški skanumynai”, jau ne vieną ir ne du receptus išbandžiau. O žagarėlių-roželių receptas ir nuotraukos pribloškė – dar žalioje vaikystėje iš “babytės” buvau išmokusi ir jas virdavau, o dabar kartais puošiu jomis tortą.
    Sėkmės Jums….

    • Atsakyti
      Renata
      2018-05-07 at 7:02 pm

      Koks džiaugsmas 🙂 Labai smagu girdėti

  • Atsakyti
    Alina
    2018-12-30 at 10:12 pm

    Jūs neįsivaizduojat, koks džiaugsmas apėmė, kai radau šį receptą. Vaikystėje- paauglystėje, prieš kokius 35 metus, juos kepdavom su sese. Net nežinau tiksliai, iš kur receptą gavome, bet greičiausiai iš laikraštuko “Lietuvos pionierius”. Viskas: tešlos paruošimas, baltymų paruošimas, kaip ir šiame recepte, tik patį sausainuką vyniojam kitaip: ant tešlos juostelės tepam baltymą paruoštą ir susukam kaip “sraigę”, kaip vyniotinį. Tuomet iškepęs primena rožytę. Būna, kad tas sausainukas- bokštukas kepimo metu “apvirsta”, tuomet “išbrokuojam” :).
    Taigi, labai džiaugiuosi, kad įsigijau knygą ir prieš tai buvusią nostalgiją (retkarčiais prisimindavau tą neapsakomą skonį, bet liūdna buvo, jog receptas nusimetęs) galiu paversti realybe :). Ačiū knygos “Nostalgiški skanumynai” autorei.

  • Komentuoti: Ieva Atšaukti