Kvepianti knyga „Nostalgiški skanumynai“

Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

Sekite mus:
  • Sekite mus Facebook
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus Intagram

dabar sezonas

Naminis jogurtas, graikiškas jogurtas ir jogurto išrūgos

Naminis jogurtas, graikiškas jogurtas ir jogurto išrūgos
Receptas įkeltas: 2018 Žiema
Recepto šaltinis: Knyga "Gero maisto dienoraštis. Pavasaris"

2 l jogurto, 0,5 l graikiško jogurto, 0,5 l jogurto išrūgų

4 val

  • Jogurtui:
  • 2 l kaimiško karvės pieno
  • 2 šaukštų natūralaus jogurto
  • Graikiškam jogurtui ir išrūgoms:
  • 1 l naminio jogurto

Kartą paragavus namuose ruošto jogurto, jo norisi dar ir dar. Jį visada gaminu iš kaimiško riebaus pieno ir iš ne mažiau nei 2 litrų pieno, nes iš šaldytuvo toks jogurtas dingsta daug greičiau nei pirktinis. Natūralų jogurtą šaldytuve galima laikyti apie savaitę, o iš jo pasiruošti daug pačių įvairiausių jogurto produktų: tirštą graikišką jogurtą, jogurto sūrį, jogurto išrūgas. Jogurto išrūgos tai šalutinis produktas, gaunamas ruošiant tirštą graikišką jogurtą ar jogurto sūrį. Nuvarvinant jogurtą per 3-4 valandas atsiskiria tirštas, gausus baltymais graikiškas jogurtas iš kurio išvarva gelsvos ir labai vitaminingos jogurto išrūgos. Jas dažniausiai sunaudoju gamindama įvairiausius vaisių-daržovių pusrytinius kokteilius ar supilu į maišomą blynų tešlą. Jei jogurtą varvinsite ilgiau, apie 24 valandas, tai išrūgų taip pat išvarvės daugiau, o tiršta baltyminga masė bus labiau panaši jau ne į graikišką jogurtą, o į tirštą tepamą jogurto sūrį. Kaip pasigaminti tokio jogurto sūrio esu aprašiusi ir knygoje Gero maisto dienoraštis. Pavasaris. Jei tirštą jogurto sūrį paslėgsite, tai pavyks pasiruošti formą išlaikančių jogurto sūrio rutuliukų, kuriuos užpylus tyru alyvuogių aliejumi galima išlaikyti ilgiau arba pasiruošti gardaus jogurto sūrio su žolelėmis. Šiuos receptus taip pat rasite Pavasario knygoje. Dažnai gaunu klausimų, o kuo labiausiai žiemą mėgstu skaninti jogurtą (nes juk vasara ir taip aišku, kad šviežiomis sezoninėmis uogomis bei vaisiais), tai mano trejetukas būtų toks:

  • – Jogurtas trintas su gerai prinokusiu bananu (kad būtų saldesnis) ir apibarstytas šviežiomis granatų sėklomis.
  • – Jogurtas sumaišytas su šaukšteliu linų sėmenų (reikėtų kiek palaukti, kad sėklos išbrinktų) ir apdėliotas mandarinų skiltelėmis, apibarstytas cinamonu.
  • – Graikiškas jogurtas su namine granola ar daigintais žaliaisiais grikiais ir gardintas šviežiais apelsinais.

O kaip ir su kuo jūs mėgstate valgyti natūralų ar graikišką jogurtą?

Recipe of the week

Naminio jogurto gamybai pasirinkite nesvylantį puodą storu dugnu, į jį įpilkite 2 litrus pieno ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Užvirusį pieną nukelkite nuo ugnies ir palikite praaušti. Norėdama, kad pienas atauštų greičiau, puodą statau į šalto vandens prileistą kriauklę. Pienas turi ataušti iki 45–40 laipsnių temperatūros, tai patogiausia išmatuoti virtuviniu termometru. Arba galima pasikliauti savo nuojauta, užlašinus kelis lašus pieno ant rankos riešo. Jei pienas labai šiltas, bet odos nedegina, tolesnei jogurto gamybai jis yra tinkamas. Praaušusį pieną perkoškite per sietelį į kitą indą (kad piene neliktų plėvelių) ir į jį dėkite kelis šaukštus kambario temperatūros natūralaus jogurto (gali būti ir pirktinis). Pieną gerai išmaišykite, kad jogurtas jame ištirptų, gerai pasiskirstytų. Indą, kuriame gaminsite jogurtą, uždenkite, kad neišeitų šiluma, užklokite storu rankšluosčiu ir statykite 12 valandų šiltai. Per šį laiką jogurto bakterijos pasidaugins ir pienas pavirs į jogurtą. Dažniausiai jogurtą ruošiu iš vakaro, puodą palieku ant šildomų grindų arba šalia radiatoriaus, o ryte jogurtas būna jau paruoštas. Pagamintą jogurtą išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą, kad atauštų ir nustotų daugintis jogurto bakterijos. Jei puodą su pienu laikysite per šaltai, jogurto bakterijos dauginsis vangiai ir jogurtas bus skystas. Kuo ilgiau šiltai laikysite jogurtą, tuo jis bus rūgštesnis. Todėl stenkitės jogurto gamybai parinkti šiltą vietą, kurioje per 12 valandų pienas pavirs į tirštą ir salsvai gaivų naminį jogurtą. Paruoštą jogurtą maždaug savaitę galite laikyti šaldytuve.

Norėdami pagaminti į graikišką panašų tirštą jogurtą, naminį jogurtą turėsite nuvarvinti. Tam naudokite kiaurasamtį, išklotą dviguba drobele, arba jame patieskite sūrmaišį ir supilkite vieną litrą namuose ruošto jogurto. Kiaurasamtį įstatykite į puodą, kad ten galėtų švariai varvėti jogurto išrūgos. Puodą su kiaurasamčiu ir jame esančiu jogurtu 4 valandoms dėkite į šaldytuvą. Per tą laiką iš jogurto išvarvės dalis skaidrių gelsvos spalvos išrūgų, o pats jogurtas sutirštės ir taps panašus į graikišką jogurtą. Tirštą jogurtą sukrėskite į indelį ir laikykite iki savaitės šaldytuve. Jogurto išrūgas supilkite į kitą indą ir naudokite plakdami kokteilius ar gamindami blynų tešlą.

Skanaus naminio jogurto!

Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week Recipe of the week

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės