4 knygų Gero Maisto Dienoraštis komplektas

Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

Sekite mus:
  • Sekite mus Facebook
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus Intagram

dabar sezonas

Daigintos sėklos

Daigintinių salotos su mėlynųjų pelėsių sūriu

Daigintinių salotos su mėlynųjų pelėsių sūriu

Šiomis šviežiomis ir gausiomis vitaminų salotomis mėgaujamės jau nuo pat žiemos pabaigos, kai tik ant palangės suželia žirnelių ir saulėgrąžų daigai. Daigintinių salotoms sotumo ir pikantiškumo suteikia mėlynųjų pelėsių sūris, graikiniai riešutai ir traškūs skrudinti šoninės gabalėliai.

Skaityti daugiau...

Šviežios topinambų, juodųjų ridikų ir kaliaropių salotos

Šviežios topinambų, juodųjų ridikų ir kaliaropių salotos

Komentarai: 3

15 min.

Šios salotos tai tikra vitaminų bomba ir dar 100 % iš vietinių daržovių. Ankstyvą pavasarį, taip pat ir žiemą jos labai tinka prie lengvų užkandžių ar keptos mėsos. Juodųjų ridikų ir vietinių kaliaropių dar radau pirkti turguje praeitą savaitgalį, nors daržovės jau nėra šviežios, bet jei buvo gerai laikomos, tai bus tikrai skanios. O topinambams dabar pats laikas, nutirpus sniegui, juos bus galima ir vėl šviežiai kasti.

Skaityti daugiau...

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

Komentarai: 4

30 min. įdaro gaminimui, 5 min. įdarymui

Tai vienas tų patiekalų, be kurių niekaip neįsivaizduoju Velykų ir Atvelykio stalo. Mūsuose įdaryti kiaušiniai tokie populiarūs, kad, greičiausiai, kiekviena šeima turi savo mėgstamą ir tradicinį jų receptą. Ant mūsų šeimos stalo, kaip ir priklauso dzūkams, kiaušiniai visad būna įdaryti džiovintais grybais. Kaip nei vienos Kūčios nepraeina, be silkės su džiovintais grybais, taip nei vienos Velykos nepraeina be įdarytų džiovintais grybais kiaušinių. Mėgstu šias skanias šeimos tradicijas.

Skaityti daugiau...

Pavasarinės salotos su daigintiniais, pelėsiniu sūriu ir duonos skrebučiais

Pavasarinės salotos su daigintiniais, pelėsiniu sūriu ir duonos skrebučiais

Komentarai: 11

15 min.

Ant mano palangės jau pilnai sužaliavo saulėgrąžų daigai, juos nupjovusi ir sumaišiusi su daigintais lapiniais ridikėliais gavau puikų pagrindą pavasarinėms salotoms, kurios tiesiog „pulsavo“ šviežumu ir net iš tolo negalėjo lygintis su „plastmasiniais“ ir beskoniais, kad ir ryškiai žaliais atvežtiniais salotų lapais. Dauguma galvoja, kad salotos su daigintiniais tik vegetarų ir žaliavalgių maistas. Šios salotos tai visiškai paneigia, joms skonio suteikia pelėsinis sūris, o sotumo – duonos skrebučiai skrudinti su smulkiais šoninės gabalėliais. Salotas apibarsčiau kepintomis saulėgrąžomis, o padažą joms ruošiau iš šaltai spausto saulėgrąžų aliejaus. Taigi šias salotas drąsiai galima būtų vadinti saulėgrąžų salotomis, nes joms naudojamos saulėgrąžų sėklos, daigai ir aliejus. Labai pikantiškos ir sočios salotos, tinkančios prie vyno taurės jaukiam pavasario laukimui.

Skaityti daugiau...

Kiaušiniai kumpio krepšeliuose

Kiaušiniai kumpio krepšeliuose

Komentarai: 2

15 min.

Šiuos kiaušinius su kumpiu labai paprasta iškepti orkaitėje tradicinėje keksiukų skardoje. Jie atrodo labai gražiai iškepti mėgstamo kumpio riekelėse ir apibarstyti šviežiais svogūnų laiškais, juos paruošti labai greita ir paprasta. Tokie kiaušiniai tinka pusryčiams, kai vienu metu reikia pamaitinti daugiau žmonių. Tradicinėje keksiukų skardelėje galima iškepti dvylika kiaušinių kumpio krepšeliuose, kurie, norint skystų kiaušinių, iškeps per 8 minutes, o vidutiniškai iškepusių, per 10 minučių.

Skaityti daugiau...

Brusketos su džiovintais baravykais ir pomidorais

Brusketos su džiovintais baravykais ir pomidorais

Komentarai: 11

30 min.

Kol ateis vasara su tikrais saldžiais pomidorais ir originaliomis brusketomis (bruschetta) su jais, improvizuoju jų tema ir gaminu kitokias užkandėles su aromatingais džiovintais baravykais, karamelizuotais svogūnais ir saldžiarūgščiais džiovintais bei aliejuje išmirkusiais pomidorais. Brusketas arba paprasčiau duonos užkandėles skaninau džiovintais čiobreliais, apibarsčiau tarkuotų kietuoju sūriu, puošiau daigintiniais. Šios brusketos puikus užkandis prie vyno. Patį įdarą galima iš anksto pagaminti ir laikyti šaldytuve, o atėjus svečiams tik greitai paskrudinti duoną ir mėgautis puikiu skoniu ir gera kompanija.

Skaityti daugiau...

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės