Superinis pyragas, kitaip jo nepavadinsi. Traškus pagrindas, saldžiarūgštis įdaras ir saldi baltymų kepurė – labai tinka vėlyvam pavasariui arba ankstyvai vasarai. Mano sūnus sako, kad visus metus verta laukti šio pyrago, kaip ir rabarbarų sezono.
Dar nespėjau nieko daug pagamint iš rabarbarų, o tik godžiai akimis „valgiau“ per kompiuterio ekraną kitų gamintus šedevrus: rabarbarų šerbetą, rabarbarų pyragą, rabarbarų tartą ir vėl pyragą, rabarbarų džemą… Realiai valgiau tik šį vieną su balta baltymų kepure ir nuostabiai skanų.
Rabarbarų pyragas su baltymų kepure
Sudėtis
- Tešlai:
- 200 g miltų
- 75 g cukraus
- 100 g sviesto
- 1 kiaušinis
- 3 v.š. vandens
- žiupsnelis druskos
- Įdarui:
- 800 g rabarbarų
- 50 g cukraus
- žiupsnelis vanilinio cukraus
- Baltymų kepurei:
- 2 kiaušinių baltymai
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- 100 g cukraus
Eiga
Iš visų tešlos ingridientų virtuviniu kombainu išsukau tešlą ir padėjau ją pusvalandžiui į šaldytuvą.
Tada ėmiausi rabarbarų, juos nuploviau ir nulupau, bei supjausčiau gabaliukais, sumaišiau su cukrumi. Įkaitinau orkaitę iki 180 laipsnių.
Atšalusią tešlą iškočiojau ir guldžiau į pyrago formą, ant tešlos pamėčiau paruoštus rabarbarus ir pašoviau į įkaitusią orkaitę.
Kol pyragas kepė, pasiruošiau baltymų masę, baltymus su cukrumi ir citrinos sultimis gerai išplakiau iki standumo (jei trūksta standumo dar papildomai galima pridėti cukraus).
Žurnale buvo nurodyta kepti 45 min., bet maniškio jau po pusvalandžio pradėjo smarkai kraštai ruduoti, tai ištraukiau anksčiau. Ant karšto pyrago viršaus užtepiau baltymų masę ir pašoviau į karštesnę 220 laipsnių orkaitę dar 5-10 minučių.
Pyragas buvo skaniausias pilnai ataušęs, toks saldžiarūgštis ir drėgnas.
30 Comments
Neringa
2011-05-31 at 8:20 pmmmm.. noreciau gabalelio… kepiau panasu ir as 🙂
Juliana
2011-06-01 at 12:45 amNuotraukos gražėja sulyg kiekvienu įrašu 🙂
O pyragas man tikrai patiktų – vaisinis, drėgnas, saldžiarūgštis. Gaila, rabarbarai karaliauja vos kelias savaites per metus
Rennie
2011-06-01 at 8:12 amNeringa, siunčiu gabalėlį, deja, tik virtualiai.
Juliana, ačiū, mano naujasis šimtinis makro objektyvas daro stebuklus. O rabarbarais dar džiaugtis Lietuvoje galėsime iki pat Joninių, po to jie maistui ne labai tinkami būna.
Citrina ir bulvė
2011-06-01 at 1:42 pmNuostabus pyragas… ta baltymų kepurė… 🙂
Reda
2011-06-01 at 1:51 pmWauw Rennie:) na tikrai nuotraukos wauw!!! Skanios skanios!!! Pyragas atrodo nuostabiai, ir man ir man prašom gabalėlį!!! :DDD
Šaunuolė!!!
Rennie
2011-06-02 at 11:33 amCitrina ir Bulve, ačiū, ta baltymų kepurė suteikia saldaus šarmo.
Reda, dėkui dėkui, su malonumu pavaišinčiau, bet jau nebeliko. Teks kartoti.
Zita
2020-05-31 at 6:59 pmKokio skersmensforma naudojote?
Anonymous
2011-06-02 at 12:35 pmRennie, tikrai gundanciai atrodo. Tik pas mus nera rabarbaru… Kuo pasiulytum juos pakeisti?
Nida, http://www.nidosreceptai.lt
Rennie
2011-06-02 at 7:55 pmSveika Nida, gali pabandyt su rūgščiais obuoliais. Sėkmės!
Nida
2011-06-03 at 9:10 amTai kad ir rugsciu obuoliu cia nera:)) Tik saldziarugsciai. Kiek kepiau obuoliu pyragu, nelabai kas gavosi. Greiciausiai teks pakenteti iki Lietuvos:)
Sekmes rasant puiku blog’a!!
Rennie
2011-06-03 at 9:24 amNida, pas jus jau karščiai turėtų prasidėt, man Izraelis toks vaisių rojus visados atrodė. Lietuvoje kol kas tik rabarbarai, laukiam brakių sezono, kuris, kiek girdėjau, šiemet veluos kelias savaites.
Vaida
2011-06-07 at 7:46 amLabai skanus blogas, pavarvinu seile, nes pati, deja, labai tingiu gaminti… As ir nusipirkau macro objekyva, tik stebuklu jis nedaro, labai reaguoja i sujudinimus, reikia fotografuoti su trikoju.
Rennie
2011-06-07 at 12:18 pmSveika Vaida, malonu girdėti. Kokį tu macro pirkai? Mano lygtais ne labai jautrus, nes visas nuotraukas iš rankos fotografuoju, niekaip nepriprantu prie štatyvo, mane jis varžo, nepatogu. Vis kiekvieną kart sau psižadu, kad su štatyvu fotografuosiu ir vėl per skubėjimą padarau iš rankos. Beja, labai gražūs skirtukai tavo bloge, puiki idėja.
Vaida
2011-06-13 at 12:52 pmmano canon 100-tukas, kai daug sviesos ir daiktas nemikroskopinis, tada viskas ok, bet pabandyk kokia bite ant geles nufotografuoti, vaje vaje… jau mastau gal man blykstes reikia?:))
Rennie
2011-06-13 at 12:59 pmBitės fotografuoti nebandžiau, bet su sraige liuks gavosi, ji aišku lėtumo čempionė. O apšvietimas su bet kokiu objektyvų yra Nr.1. Malonu, Vaida, tave išgirsti:)
Vilma
2013-06-13 at 9:38 pmPYRAGO TESLA MATYT DEJOTE NE I SALDYTUVA, O I SALDIKLI, NES MAN JIS VISAI NESUSTINGES, NORS PUPSO JAU 2 VAL.
Danguolė
2014-05-15 at 9:22 amAčiū labai už receptą – tikrai labai labai skanus saldžiarūgštis pyragas!!!
Aurelija
2014-07-11 at 10:24 amVakar su vyru kepėm šį pyragą. Mmmm…gardumėlis.
Daiva
2015-05-18 at 2:01 pmVakar kepiau, vakar ir suvalgėm…. Labai paprastai pagaminamas, o skonis labai jau neparastas:).
Mėgstu rabarbarus, o Jūsų “rabarbarų” puslapis dar labiau mane įtraukė į rabarbarų naudojimą:). (Beje, aš rabarbarų sezoną pratęsiu su šaldytais rabarbarais-nežinau, kiek tai sveika, bet kad taip pat skanu, kaip su šviežiais, tai tikrai)
Ačiū už receptą.
Goda
2015-07-04 at 8:52 pmrabarbarus galima valgyti, naudoti maistui, 20-25d po sniego nutirpimo ir iki liepos vidurio :)taip pat galima juos šaldyti, viskas gerai ir naudinga 😉
Vilija
2016-06-10 at 2:10 pmSavaitgaliui isikepsim:)
Aura
2016-06-13 at 11:13 amDu kartus mėginau šį pyragą ir abu kartus esu nelaiminga. Skonis pyrago išties puikus, bet nesuprantu, ką jūs darot su tuo rabarbarų sirupu, kuris atsiranda kepimo metu ir tešla ne iškepa, o tiesiog išverda jame. Pirmąkart patyriau tokį visišką fiasko, nes kepiau pyragą mamos gimtadienio viešnioms (tiesiog “išplaukė” pyragas, vištos puikiai pabaliavojo:) O aš gėdingai desertui patiekiau pirktinius ledus. Tada apkaltinau save žioplumu, kad šiek tiek palaikiau rabarbarus užpiltus cukrum ir sukračiau ant tešlos su visom sultim. Antrąkart apmaišiau cukrumi rabarbarus ir iškart krėčiau ant tešlos ir kišau į gerai įkaitintą orkaitę. Vis vien jau kepimo viduryje teko nupilti susikaupusį skystį, nes vėl būtų išsitroškinus tešla. Situacija kiek pagerėjo, bet nemanau, kad taip turėtų būti. Juk tai trapi tešla ir tikriausiai neturėtų būti verdama:) Taigi labai prašau pasidalinti paslaptimi. Nejaugi jums gaminant netasiranda skysčio perteklius? Iš anksto ačiū.
Inga
2018-05-23 at 7:21 pmGal atsakymas vėluoja, bet vistiek parašysiu 😉 norint tą susidariusį skystį lengviau suvaldyti uždėkite šaukštą krakmolo. Jis sujungs skystį ir neleis tešlai ištižti
Viktorija
2018-05-13 at 6:31 pmSveiki, gal galit parašyti rabarbarų pyrago su baltymų kepure receptą, nes neberandu :(.Dėkoju.
Ksenija
2018-05-15 at 10:50 amO kur dingo receptas? noriu pyrago o recepto nerandu ?
Irma
2018-05-31 at 9:37 pmTikrai tešla neiškepa dėl skysčio iš rabarbarú.. man ir daugokai jú – net 800g, o tešlos – mażai..
Daiva
2019-05-11 at 2:09 pmNerealiai skanus pyragas.O dar su ledais tai isvis mmm.?Tik pastebejimas,kad rabarbaru per pus maziau reikia ?
Neringa
2019-05-24 at 6:53 amSveiki, koks kepimo formos dydis?
Goda
2019-06-04 at 1:13 pmIr man rabarbarų pasirodė per daug, tešla apačioje irgi išvirė..
Gintautas
2019-06-09 at 12:20 pmMan tai nesigavo. Teslos stipriai per mazai, rabarbaru per daug. Nors dejau i standartine forma galejo buti parasyta, jog reiks i maza visiskai. Isejo 1cm aukscio nepilnai net turbut. Reiks bandyti ragaut, gal bent skonis geras bus. Tokie pastebejimai