APP/ Atsargoms/ Baziniai receptai/ Gėrimai/ Pavasaris/ Visi receptai

Rauginta beržų sula

Kai sulą tekiname iš šalia vasarnamio augančių beržų. Sulos būna tiek, kad  jos visos išgerti nesugebame.  Todėl jos rauginimas padeda kiek ilgiau medžių syvais gardžiuotis.Visą praeitą savaitę gyvenau vasarnamyje ir kaip miško vaikas bėgiojau nuo beržo prie beržo, stebėdama varvančią sulą. Per Velykas pilna burna gėrėme šviežią sulą. Mano Mielasis sugalvojo visai neblogą būdą sulos tekinimui. Vaistinėje nupirkęs lašalinių (medicininių) ir pragręžęs beržuose visai nedideles skylutes jas įstatė sulai lašėti. Labai patogus būdas, sula švariai teka tiesiai į butelį. Tos sulos tiek prisirinkome, kad nespėjome gerti.

Mama pasakojo, kad jos seneliai kaime, rūsyje turėjo labai didelę medinę bačką, kurią kiekvieną pavasarį pripildydavo beržų sulos, o jos viršų užberdavo avižomis (grūdais). Tos avižos laikui bėgant sudygdavo ir natūraliai apsaugodavo sulą nuo surūgimo. Taip išsaugotą sulą jie gerdavo iki pat bulviakasio.

Vertinant visus tris sulos paruošimo būdus, man skaniausias buvo pats pirmasis, tik su razinomis, toks mažiausiai atitolęs nuo tikro sulos skonio. Visgi šviežia sula man pati skaniausia. 

Rauginta beržų sula

12 votes, average: 3,42 out of 512 votes, average: 3,42 out of 512 votes, average: 3,42 out of 512 votes, average: 3,42 out of 512 votes, average: 3,42 out of 5 (12 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 2l, 2l, 5l
Gaminimo laikas: 5 d.

Sudėtis

  • Raugintai sulai:
  • 2 l beržų sulos
  • 10 vnt. razinų
  • Raugintai sulai su serbentų šakelėmis:
  • 2 l beržų sulos
  • 10 vnt. razinų
  • 2 juodųjų serbentų šakelių
  • Sulos girai:
  • 5 l beržų sulos
  • 100 g ruginės duonos
  • 100 g medaus

Eiga

1

Raugintai sulai į butelį su sula subėriau razinas ir pastačiau šaltai. Po penkių dienų sulą perkošiau. Jos skonis kiek saldesnis nei šviežios sulos su kiek jaučiama rūgštelė. Šią sulą laikau šaldytuve.

2

Raugintą sulą su serbentų šakelėmis gaminau, taip pat, kaip ir pirmąją sulą, tik dar papildomai įdėjau serbentų šakelių, kurios suteikė gėrimui specifinio skonio. Ši sula kiek skyrėsi nuo ankstesnės, nes turėjo juodųjų serbentų aromato. Perkošusi sulą laikau šaltai.

3

Gamindama sulos girą, suloje ištirpinau medų ir sudėjau duoną. Rauginau 5 paras, po to perkošiau. Pagal originalų receptą, reikėjo po 2 parų rauginimo, įmesti ąžuolo žievės, bet aš jos nedėjau, tai net nežinau, kokį skonį ji duoda. Sulos gira gavosi salstelėjusi su gazeliu ir gelsvos spalvos. Nuo įprastos giros ji tikrai skiriasi.

18 Comments

  • Atsakyti
    Jura
    2012-04-12 at 2:51 pm

    Man labai patinka tavo Mielojo moksliniai patobulinimai senam tradiciniam budui. Kaip gaila, as esu net uzmirsusi koks sulos skonis, bet labai gerai prisemenu savo vaikyste kai su broliu eidavom i dzukijos miskus ir rinkdavom sula. Turedavom tokias gelezines loveles, bet atsimenu viena karta pamirsom jas passimti, ir kazkaip reikejo issiversti tai mes pritaikem miske rastas priemones – naturali medzio sakos lovele mums pasitarnavo. Ech, kaip gera grizti i vaikystes prisiminimus.

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-04-12 at 6:46 pm

      Jūrate, mes tų metalinių lovelių kaip tik neturėjome, tai reikėjo kažkaip suktis, taip ir atsirado tos lašalinės 🙂 O dėl sulos skonio, tai kaip mano sūnus sako “Ta sula, kaip vanduo tik kiek pasaldinta”, man labiausiai patinka šviežios sulos gaiva. Gražūs tavo vaikystės prisiminimai iš mylimos Dzūkijos 🙂

    • Atsakyti
      Jura
      2012-04-13 at 1:41 pm

      zinau kad europiniai klevai neturi saldzios sulos, kaip siaures amerikoje (is kurios gaminamas klevu sirupas) bet visada galvojau, o kas iseitu is berzu sulos, jei tokius metodus pritaikytum… Pasirodo, atsakyma galima rasti internete: http://giedrius-v.livejournal.com/133357.html

      Gera vaikyste buvo Druskininkuose, ane? Atsimenu eidavom sulos rinkti i Baltasiskes miskelius, dar tais laikais kai nebuvo ten privaciu namu.

      • Atsakyti
        Kutosiukas
        2014-04-15 at 11:41 am

        Tas Giedrius gyvena Amerikoj. Taigi, ir sirupą gamina iš tų amerikinių klevų.

      • Atsakyti
        Domino
        2016-03-03 at 3:48 pm

        Ne tik baltasiskes miskuose, bet ir ant dabartinio Snow arenos kalnelio snaigupes draustinyje prie misku uredijos tekejo sulos upeliai… dabar megaujuosi klevine, bet vietos neisduosiu 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-04-13 at 2:53 pm

      Jūrate, nepatikėsi, bandžiau ir aš tą savaitę sirupą iš beržų sulos virti 🙂 Buvau susiradusi internete info, bet gavosi visiškas šnipštas, iš litro sulos, ją nuvirus tik penki šaukšatai sirupo 🙂 ir tas sirupas jokio skoninio panašumo į skanųjį klevų sirupą neturėjo. Aišku, klevų sula daug saldesnė, bet man kažkaip atrodo, kad jie virdami dar papildomai cukraus deda, arba tie kanadietiški klevai daugiau cukraus turi 🙂 Beje, Giedrius Vilpišauskas irgi iš Druskininkų.

    • Atsakyti
      Jura
      2012-04-13 at 4:01 pm

      Na matai, reiskiasi berzu suloje yra labai mazas cukraus kiekis. Tikrai galiu patvirtinti, kad gaminant klevu sirupa, cukrus nedadamas 🙂 Niujorko valstija yra antra pagal dydi klevu sirupo gamintoja pasaulyje po Kvebeko provincijos Kanadoje (ir musu kaimynas klevu sirupo mokslininkas 🙂 Tiesiog sula yra isgaunama is specialios klevu rusies kuri auga tik siaures amerikoje ir vadinasi “sugar maple”:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_maple

      gal is kitu klevu isgaunant ir dedama cukraus. bet sis autentiskas sirupas yra pasaka – ir kuo tamsesnis tuo skanesnis.

      Kad Giedrius yra Druskininkietis zinojau. Kazkada jo brolis Saulius buvo mano klasiokas, o Giedrius (ar dar trecias brolis) buvo brolio klasiokas. Vienzo, mazas pasaulis 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-04-13 at 9:47 pm

      Norėčiau aš to tamsaus klevų sirupo paragauti 🙂 Greičiausiai tie kanadieniški klevai tikrai saldesni už mūsų beržus ir klevus, juk ne veltui jie “sugar maple” vadinami.

    • Atsakyti
      Jura
      2012-04-13 at 10:29 pm

      Rennie, dedu i savo lagamina pati tamsiausia maple syrup varianto buteliuka, ir tau perduodu kazkokiu budu liepos menesi Lietuvoje! (o is tikruju, uzrasau ant savo kalendoriaus priminima, kad isideti, kai jau ateis laikas pakuotis!)

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-04-14 at 8:08 am

      Dėkui, Jūrate, net nesitikėjau, bet su malonumu liepos mėnesį dovaną priimsiu 🙂

  • Atsakyti
    Mindaugas
    2012-04-13 at 8:30 am

    Renata, kur gauti sulos, gal parduotum? 🙂 Taip sugundei su ta sula…mmmmmm….:)

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-04-13 at 2:56 pm

      Mindaugai, susirask artimiausią beržą ir išbandyk mano vyro metodą 🙂 O jei rimtai, tai jeigu šį savaitgalį sula dar bėgs, galėsiu padovanoti 🙂 Bet manau, kad turguje tikrai turėtų jos dar būti, bent jau Druskininkų turguje praeitą savaitę tikrai pardavinėjo.

  • Atsakyti
    Septyni virtieniai
    2012-04-14 at 9:42 pm

    mes sulos tekėjimo sezonu ją naudojame arbatai. Man sula irgi kaip vanduo, tik švelnesnė, arbata liuks būna. Raugintos tai mes nelabai… sukonservuojam šiek tiek

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-04-16 at 8:48 am

      Vat arbatai naudoti sulos kažkaip nesugalvojau 🙂 Reiks kitais metais pabandyt. Man irgi pati skaniausia šviežia sula, ką tik iš medžio.

    • Atsakyti
      Zemaitija
      2013-04-24 at 9:16 am

      Sakykit prasau, o jei sandariai uzkonservuoti sula nekaitinta ir be priedu. Labai noretusi to naturalaus skonio kuo ilgiau ragauti.aciu

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-04-17 at 5:51 pm

    Dar bega sula, galiu parduoti:) Veiksmas Vilniuje
    klevas67@gmail.com

  • Atsakyti
    Rita
    2015-03-25 at 7:50 pm

    o aš sulą šaldau šaldiklyje – vasarą geriame tirpsmo sulą

  • Atsakyti
    Domino
    2016-03-03 at 3:51 pm

    kiek vertas 1l klevo sirupo juodoj rinkoj?

  • Komentuoti: Anonymous Atšaukti