APP/ Kepiniai/ Pusryčiai/ Visi receptai/ Žiema

Riestainiai arba kitaip “Beigeliai”

Su vaikais lipdėme naminius riestainius, tokius minkštučius su įvairiais pabarstais. Juos skaninome aguonomis, sezamais ir įvairiais saldžiais spalvotais pabarstukais, kuriais labiausiai džiaugėsi mano dukrytė. Šie riestainiai buvo skaniausi, kada nors mano valgyti riestainiai, minkšti, kvapnūs ir švieži.

Tokius riestainius labai norėjau iškepti pernai prieš Kaziuko mugę, nes mano vaikai neapsakomai mėgsta „baronkas“, bet šviežių, namuose keptų dar nebuvo ragavę.
Tuo metu neradau patikimo ir aiškus jų recepto, todėl ši mintis manyje „išgyveno“ beveik metus, iki to laiko, kai naujame vasario mėnesio kulinariniame žurnale „Olive“  pamačiau aiškią, kelių žingsnių instrukciją, kaip juos lengvai pasigaminti namuose. Netikslinga būtų sakyti, kad riestainiai yra kepami, nes jie, prieš kepimą, dar kiek yra ir apverdami. Kuo ilgiau riestainiai verdami, tuo didesnė galimybė, kad iškepę jie bus labiau „guminiai“. Manote, kad riestainius pasigaminti namuose yra sunku? Ir aš taip maniau, kol jų pati pirmą kartą neišsiviriau ir neišsikepiau. Visai nesunkus darbas, o dirbant su vaikais dar ir labai linksmas. Dabar jokių kitų riestainių net ir ragauti nenoriu.

Kaip gaminu riestainius, nufilmavau ir dalinuosi šiame video.

Šiuos riestainius, aišku, galima valgyti saldžiai, perpjovus ir apsitepus šokoladiniu užtepu arba uogiene. Bet man skaniausi yra sumuštiniai su riestainiais, aptepti sviestu, su sūriu ir dešra, apibarstyti šviežiomis pipirnėmis. Niammmm

Riestainiai arba kitaip beigeliai

5 votes, average: 4,80 out of 55 votes, average: 4,80 out of 55 votes, average: 4,80 out of 55 votes, average: 4,80 out of 55 votes, average: 4,80 out of 5 (5 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 10 vnt.
Gaminimo laikas: 60 min. + kildinimas

Sudėtis

  • 500 g kvietinių miltų
  • 300 ml vandens
  • 2 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštelių druskos
  • 7 g džiovintų arba 20 g šviežių mielių
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Virimui:
  • 1 šaukšto sodos
  • Kepimui:
  • 1 kiaušinio
  • aguonų, sezamų, jūros druskos, saldžių pabarstukų apibarstyti

Eiga

1

Dubenyje sumaišiau 300 ml. šilto vandens su druska, cukrumi, aliejumi ir sausomis mielėmis.

2

Tešlos minkymą patikėjau duonkepei, į kurią supyliau paruoštą skystąją tešlos dalį ir subėriau miltus. Duonkepė, turinti tešlos minkymo funkcija, per pusantros valandos man tešlą riestainiams išminkė ir iškildino. Jei tešlą minkysite rankomis, ją reikėtų gerai išminkyti, pastoviai minkant apie 10 minučių, kol tešla taps elastinga bei blizgi, ir palikti bent valandai, kad „išaugtų“.

3

Pakilusią tešlą padalinau į dešimt lygių gabalėlių iš kurių formavau apvalias bandeles. Kad iš bandelių pagaminčiau riestainius, prireikė medinio šaukšto, kurio kitu galu perdūriau per bandeles vidurį ir kiek pasukau aplink savo ašį, kad tešlos viduryje susiformuotų graži skylutė. Medinio šaukšto galiuką kiekvieną kartą, kad neliptų prie tešlos, reikėtų pabarstyti miltais.

4

Užviriau pilną didelį puodą vandens, į kurį subėriau sodą ir dėjau po tris-keturis riestainius. Riestainius trumpai, apie minutę, apviriau iš abiejų pusių. Apvirtus riestainius kiaurasamčiu traukiau iš vandens ir guldžiau ant skardoje patiesto kepimo popieriaus. Taip apviriau visus riestainius, kurių man gavosi dvi kepimo skardos.

5

Prieš kepimą riestainius aptepiau plaktu kiaušiniu ir apibarsčiau sezamais, aguonomis, saldžiais spalvotais pabarstukais.

6

Papuoštus riestainius kepiau įkaitintoje 220 laipsnių orkaitėje apie 15-20 minučių, kol jie gražiai iškepė. Iškepusius aušinau ant grotelių.

Gali patikti

29 Comments

  • Atsakyti
    Vika
    2013-01-28 at 1:44 pm

    nerealu, buvau tokios pat nuomonės, kad tai labai sudėtingas procesas ir tam niekad nesiryžau, o bet tačiau, manu išbandysiu 🙂 Ačiū Tau

  • Atsakyti
    Rennie
    2013-01-28 at 1:56 pm

    Vika, išbandyti tkrai verta, visai nesunkus ir smagus procesas 🙂

  • Atsakyti
    Raimonda
    2013-01-28 at 2:14 pm

    Kaziuko mugėj man tie riestainiai kai kurie visai nusipigine. Bele bandų prikepa ir pirk. Buvau išsiilgus tų rusiškų mielinių storų riestainių, kai perpjaudavom ir su sviestu užsitepdavom. Įtariu šitie bus labai panašūs, ar net tokie patys

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-01-28 at 2:32 pm

      Man irgi Kaziuko mugėje riestainiai nelabai, bet vaikams, nors ir sušalę, vos įkandami, bet visgi patinka, be jų juk Kaziuko mugė, būtų nebe Kaziuko 🙂 Šie riestainiai minkšti, o rusiški, kiek pamenu, buvo labiau “guminiai”.

  • Atsakyti
    Rūta
    2013-01-28 at 5:24 pm

    Kažin, ką duoda ta soda vandenyje?

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-02-18 at 2:37 pm

      Gal kad mažiau vanduo burbuliuotų 🙂

  • Atsakyti
    Dalia. Septyni virtieniai
    2013-01-28 at 9:00 pm

    čia vandenyje virdami taip burbuliuoja? Atrodo lyg riebaluose

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-02-18 at 2:37 pm

      Dalia, tikrai vandenyje 🙂

  • Atsakyti
    Vilma
    2013-01-29 at 8:47 am

    Aš šiuos riestainius kepu ir n eiškepu jau treti metai. Mėgstu juos be galo, bet tik aš viena… dėl to vis ir neprisiruošiu. Tavie atrodo tiesiog tobuli!

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-02-18 at 2:40 pm

      Vilma, jie tobulių tobuliausi, greičiau bandyk 🙂

  • Atsakyti
    jarga
    2013-01-29 at 2:03 pm

    puikiai atrodo riestainiukai, jau susiruošiau kept, tik keista, kad į tešlą neįeina joks skystis

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-01-29 at 3:37 pm

      Recepte parašiau “Dubenyje sumaišiau 300 ml. šilto vandens su druska, cukrumi, aliejumi ir sausomis mielėmis”. Vandens į sudedamąsias dalis neįtraukiau. Skanių riestainių!

      • Atsakyti
        jarga
        2013-01-29 at 4:10 pm

        ot varna. Ačiū

  • Atsakyti
    Monika
    2013-01-31 at 7:27 pm

    Ateinu su visu krepšiu pagyrimų! Jau šie riestainiukai tai nerealiai skanūs ir labai lengvai pagaminami. Rekomenduoju visiems!!!

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-02-18 at 2:39 pm

      Monika, kaip džiugu. Dėkui už pagyras 🙂

  • Atsakyti
    Kiaunė
    2013-02-16 at 10:47 pm

    Atrodo labai skaniai!  Tiesiog prašosi iškepami, reiks rytoj atsiliepti į šį šauksmą:)
    Kaip manai, kiek šviežių mielių reiktų? Kepiau šiandien bandeles ir liko – būtų gaila išmesti, o čia puikiausias būdas sunaudotis jas:)

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-02-18 at 2:46 pm

      Jei dar neiškepei, tai atsakau dėl mielių 🙂 Sausas mieles su žviežiomis galima keisti proporcija 1 prie 4, t.y jei reikia 7 g. sausų mielių, tai šviežių reikės 28 g. Sėkmės!

      • Atsakyti
        Kiaunė
        2013-02-20 at 2:07 pm

        Jau buvau iškepusi:) naudojau 30g mielių 550g miltų, viskas gavosi puikiai!
        dėkui už receptą:)

  • Atsakyti
    Jurgita
    2013-03-06 at 10:09 am

    puikūs 🙂 tikrai nustebau, kad taip paprastai ir gana greitai viskas padaroma.

  • Atsakyti
    Raimonda
    2014-03-05 at 8:00 am

    Ačiū už puikų receptą!!! Šiandien mano mažasis keliauja į darželio Kaziuką su dideliu vėriniu šių riestainių 🙂 Barsčiau ir sezamais ir spalvotais pabarstukais, bet labiausiai mums patiko su perliniu cukrumi.

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-03-05 at 12:06 pm

      Kaip smagu, reikia tikėtis mažiesiems jie patiks 🙂

  • Atsakyti
    Dovile
    2014-03-11 at 4:28 pm

    Man gavosi tiesiog skanus batonas riestainio formos 🙁 , gal per trumpai paviriau…

  • Atsakyti
    ruta
    2014-08-22 at 5:29 pm

    Pabandziau, man patiko, bet plutele kietoka, ir patys riestainiai nedideli. Ar pries apvirima, jau suformuotu ju nereikia pakildinti??? Man norejosi. Ir man ju desimt sutilpo i viena skarda… Tai gal tikrai – reikia pakildinti po suminkymo? Aciu uz receptus ir ikvepima!

  • Atsakyti
    Aiste
    2015-03-02 at 12:14 pm

    O kiek miltu cukraus druskos aliejaus deti?

  • Atsakyti
    Vincentas
    2015-03-06 at 4:43 pm

    Mergaitės, tai ką Jūs darote yra garsiosios lietuviškos baronkos (riestainiais yra visai kitokie suraityti kepinai), kurios XV amžiuje atsirado Smurgonyse ir greitai išgarsėjo visoje Vakarų ir Rytų Europoje, O nuo 1636 metų šios pavirintos ir tik po to keptos BARONKOS (senas jotvingių žodis, reiškiantis be rankų. Riestainiai arba vokiški krendeliai būtent turi atsikišimus – rankas), tapo pagrindiniu ir geidžiamiausiu Kaziuko mugės pirkiniu. O rusų tarybiniai okupacijos metais baronkas pagal rusiškus obščepito receptus pradėjo kepti visi duonos kombinatai, – jų šiandien didesnių ir mažesnių yra pilna visose maisto prekių parduotuvėse… pradžioje nepavirina, o tiesiog kepa

  • Atsakyti
    Simona
    2017-01-07 at 10:14 pm

    Sveiki, kepiau šiuos riestainius labai patiko, tačiau man riestainiai prilipo prie kepimo popieriaus kažin kodėl? Ką ne taip galėjau padaryti? Labai ačiū už atsakymą.

  • Atsakyti
    Indrė
    2017-03-04 at 9:05 pm

    Tikrai, ar nereikia suformavus bandeles ar skylutes pakildinti?…

    • Atsakyti
      Rennie
      2017-03-06 at 5:58 pm

      Tikrai būtų gerai dar pakildinti. Kažkaip to neužakcentavau, bet riestainiams būtų į naudą. Ačiū už pastebėjimą 🙂

  • Atsakyti
    Greta
    2021-03-11 at 8:08 am

    Klausimas kaip išlaikyti beigelius kitai dienai, kad būtų kaip švieži ? Nes kita dieną man tokie guminiai jie tampa. Beje puikus ir labai paprastas receptas 🙂

  • Komentuoti: Vika Atšaukti