APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Rupių miltų trupiniuotis su obuoliais ir spanguolėmis

Šį pyragą priskirčiau kasdienių kategorijai. Jis lengvai ir greitai pagaminamas, maistingas bei labiau jaukus nei puošnus.
Advento laikotarpiu, kai kiekvieną vakarą norisi ramiai susirangyti fotelyje su puodeliu šiltos arbatos prie židinio ar žvakių šviesos, jis labai tiktų į draugiją. Panašų pyragą esu kepusi ir anksčiau, jo filmuotą receptą galite matyti čia. Šį kartą tradicinį jo receptą pakoregavau į sveikąją pusę ir kvietinius rafinuotus miltus iškeičiau į rupius speltų, sumaišytus su maltais riešutais, o baltąjį rafinuotą cukrų į nerafinuotą rudąjį, sviesto kiekį kiek sumažinau bei obuolius praturtinau vitaminingomis spanguolėmis. Vietoj ledų ar plaktos grietinėlės pyragą siūlau pateikti su tirštu graikiniu jogurtu. Pyrago skonis nuo šių pakeitimų nei kiek nenukenčia ir net įgauna daugiau skonio bei naujų spalvų, o jo naudingumas išauga, na ir sąžinė valgant mažiau graužia. Tik svarbiausia nepamiršti saiko! Pyragą iškepiau savo naujame porcelianiniame inde, kuriame visai neseniai gaminau sezoninius ledus. Tokiame inde net ir paprasčiausias rupių miltų trupiniuotis atrodo daug elegantiškau. Pyragas man skanesnis jau atšalęs, o vietoj pjaustymo jį geriau kabinkite dideliu šaukštu.

Praeitą savaitę kepiau savo mėgstamą morkų ir cukinijų tortą, kurį nešiausi į LRT laidos Labas rytas 29-ąjį gimtadienį, kartu labai trumpai laidoje pasakojau apie sveikesnius kepinius ir desertus,  siužeto kartojimą galite žiūrėti čia. Kepdama sveikesnius kepinius, dažnai susiduriu su kitų nuomone, jog pyragas vienu metu niekaip negali būti ir sveikas, ir skanus. Juk tradiciškai esame įpratę, jog kepiniams naudojama daug baltojo cukraus, nenaudingų riebalų, rafinuotų kvietinių miltų, nenatūralių dažų, papuošimų, ir visa tai mums kažkodėl asocijuojasi su geru skoniu? Man ši sveikumo ir skanumo prieštara kažkaip primena atgyvenusį posakį apie moteris, jog jos gali būti arba protingos, arba gražios. Bet laikai juk keičiasi! Visos norime būti protingos ir gražios bei valgyti skaniai ir sveikai! O pyragai ne išimtis!

Rupių miltų trupiniuotis su obuoliais ir spanguolėmis

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 8 asmenims
Gaminimo laikas: 50 min.

Su rupiais speltų miltais

Sudėtis

  • 2 stiklinių rupių speltų miltų
  • 1 stiklinės graikinių arba lazdynų riešutų
  • 1 stiklinės rudojo cukraus
  • 150 g sviesto
  • 0,5 stiklinės šviežių spanguolių
  • 0,5 kg saldžiarūgščių obuolių
  • 2 šaukštelių cinamono

Eiga

1

Iš obuolių išimkite sėklas ir juos supjaustykite nedideliais gabalėliais, apibarstykite dviem šaukštais rudojo cukraus, švariomis spanguolėmis ir šaukšteliu cinamono. Viską išmaišykite.

2

Riešutus sukapokite, kad būtų panašūs į miltus ir sumaišykite su rupiais speltų miltais bei likusiu cukrumi. Į šį mišinį įtarkuokite šaltą sviestą, įberkite šaukštą cinamono, viską rankomis gerai sumaigykite, kad pavirstų į riebius trupinius.

3

Į kepimo formą suberkite pusę paruoštų trupinių, juos kiek paspauskite šaukštu, ant viršaus užberkite obuolių ir spanguolių mišinį, o ant jo vienodai rankomis užberkite likusius trupinius. Pyrago viršų apibarstykite cinamonu.

4

Pyragą pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 40-45 minutėms. Iškepusį išimkite ir palikite aušti formoje. Atšalusį dalinkite šaukštu į lėkštes ir pateikite kartu su graikiniu jogurtu.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite