APP/ Pusryčiai/ Užkandžiai/ Visi receptai/ Žiema

Skryliai su aguonomis

Tai nepelnytai pamirštas, labai paprastas ir pigus receptas. Mano močiutė šiuos skrylius vadino „lazankėmis“ ir dažniausiai virdavo tarp Kalėdų ir Trijų Karalių švenčių. Padažui labai patogu naudoti maltas aguonas dar užsilikusias nuo Kūčių, šis patiekalas – gera proga jas išbaigti.

Šis receptas – iš mano ilgai lauktos knygos „Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus“ ankstyvosios žiemos skyriaus, kurį rasite prie patiekalų iš aguonų. Knygą pavartyti galite čia, o įsigyti su asmenine dedikacija Jums šioje krautuvėlėje.

„Kai po Kalėdų atlieka daug maltų aguonų, dažnai gaminame tokius skrylius, juos dar vadiname „lazankėmis“. Tai labai dažnas maistas mūsų namuose nuo Kalėdų iki pat Trijų Karalių. Jų gaminimo tradiciją perėmiau iš savo močiutės, tai vienas mėgstamiausių mano tėčio tarpušventės patiekalų.“

Ištrauka iš knygos „Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus“

Skryliai su aguonomis

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 2 asmenims
Gaminimo laikas: 30 min. + marinavimas

Sudėtis

  • 1 stiklinės vandens
  • 1 kiaušinio
  • 3 stiklinių miltų
  • žiupsnelio druskos
  • Padažui:
  • 2 šaukštų maltų aguonų
  • 1 šaukšto cukraus
  • 50 g sviesto

Eiga

1

Pagaminkite skrylių tešlą. Vandenyje su druska išmaišykite kiaušinį ir pildami miltus užmaišykite prie rankų nelimpančią tešlą.

2

Paruoštą tešlą iškočiokite ant miltuoto paviršiaus ir sausainių formele pagaminkite skrylius. Puode užvirkite vandenį, jį pasūdykite ir suleiskite virti skrylius. Virkite juos apie 5 minutes, kol iškils į paviršių. Išvirusius išgraibykite kiaurasamčiu.

3

Maltas aguonas sumaišykite su cukrumi. Ištirpinkite sviestą. Skrylius apipilkite sviestu ir sumaišykite su saldžiomis aguonomis. Patiekite dar karštus.

4

Išbandykite kitaip... Skrylius galite gaminti ir paprasčiausiai aštriu peiliu supjaustę tešlą rombais.

Užrašai

Receptas iš knygos "Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus". Patiekalą fotografavo Eglė Mačerauskė.

Gali patikti

8 Comments

  • Atsakyti
    Vilma
    2014-01-06 at 3:32 pm

    Labai geras žinomas receptas, kurį mes visad ragaujame Kučių vakarą pas mano mamą 🙂 Tik padažas būna be sviesto, o kažkas panašaus į kūčiukų pieną.

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-01-07 at 11:26 am

      Vilma, esu girdėjusi, kad kiti šį patiekalą ruošia Kūčių vakarienei, bet mūsų šeimoje tai grynai tarpušvenčio patiekalas. Šiam skrylių receptui naudojamas ir kiaušinis, ir sviestas, tai Kūčioms jis nelabai tiktų, bet jį tikrai galima būtų adaptuoti ir šiai šventei 🙂

      • Atsakyti
        Vilma
        2014-01-08 at 10:20 pm

        Sviesto, kaip ir sakiau, nenaudojam, o kiaušinių skrylių tešlai – irgi ne. Čia kaip virtinukų tešlai. Taigi puikiausiai tinka Kūčių vakarienei 😉 Siūlau pabandyt! 😉

  • Atsakyti
    Mona
    2014-01-06 at 6:40 pm

    Kokia nostalgija apėmė… Firminis mano a. a. močiutės patiekalas, kurį ruošdavo anūkams. O kokia atrakcija būdavo miliniame dubenyje trinti aguonas. Už receptą nedėkosiu, jis pažįstamas iki skausmo, ačiū už tą emociją…

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-01-07 at 11:33 am

      Kaip smagu, kai mano aprašyti receptai jums primena vaikystės skonius, tada jaučiuosi padovanojusi džiaugsmą ir atgaivunusi šilčiausius vaikystės prisiminimus, juk be to net išskirtiniausias ir sudėtingiausias patiekalas būtų tik maistas…

  • Atsakyti
    Mona
    2014-01-06 at 6:41 pm

    Turėjo būt moliniame, ne miliniame

  • Atsakyti
    saule
    2014-12-10 at 12:33 am

    O stikline tai kiek butu gramu, koks standartas kai receptuose parasyta stikline? As turiu ivairiu dydziu stikliniu 🙂 noriu siu skryliu ir noriu kad skaniai gautusi 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-12-10 at 2:34 pm

      Stiklinė 250 ml.

    Komentuokite