APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi

Tai dar vienas skanumynas į pyragų su alyvuogių aliejumi receptų kolekciją! Šį kartą, Valentino dienos proga – šokoladinis! Jei namuose turite kakavos, miltų, kiaušinių ir tyro alyvuogių aliejaus, tai papildomai į parduotuvę keliauti tikrai nereikės, iš karto galėsite maišyti pyragui tešlą. Su alyvuogių aliejumi esu kepusi jogurtinį keksą su citrinomis, obuolių pyragą su alyvuogių aliejumi, apelsininį keksą su alyvuogių aliejumi , o į savo knygą Sezoninių skanumynų istorijos  įtraukiau visą eilę skanumynų, į kurių tešlą maišiau ne sviestą, ar kokį nors kitą riebalą, o būtent tyrą alyvuogių aliejų. Pyragai su alyvuogių aliejumi jau tapo mano firminiais. Nors turiu pripažinti, beveik kiekvieną kartą sulaukiu klausimų, ar alyvuogių aliejus neapkartina ir nepakeičia kepinio skonio. Tikrai ne! Jei kepiniams naudosite kokybišką pirmojo spaudimo aukščiausios rūšies alyvuogių aliejų, jie bus ne tik maistingesni, bet su maloniu gaivaus alyvuogių aliejaus poskoniu. Aš savo kepiniams renkuosi Šviežią alyvuogių aliejų iš Katalonijoje įkurto ūkininkų koperatyvo. Šį aliejų galima būtų pavadinti pačiomis tikriausiomis alyvuogių sultimis, nes jis išgaunamas tik mechaniniu būdu iš rankomis surinktų Arbequina rūšies alyvuogių. Šių alyvuogių aliejus ypač švelnaus skonio ir labai tinka kepiniams. Bet pati geriausioji šio alyvuogių aliejaus savybė – jis yra šviežias! Šis aliejus parduodamas tik iš paskutinio alyvuogių derliaus spaudimo, o Katalonijoje ūkininkai jį spaudžia lapkritį. Iki kito lapkričio aliejaus paprasčiausiai nelieka. Negaliu atsidžiaugti, kad tokio šviežio aukštos kokybės ir skonio aliejaus jau kuris laikas galima įsigyti ir Lietuvoje. Jį perku iš elektroninės krautuvėlės www.svieziasaliejus.lt  Šį aliejų drąsiai pilu į keptuvę, salotas ir net į pyragų tešlą!  

Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 20 cm skersmens formai
Gaminimo laikas: 15 min. Kepimo laikas: 40 min.

Sudėtis

  • 180 ml ŠVIEŽIO ALYVUOLIŲ ALIEJAUS
  • 3 kiaušinių
  • 1 stiklinės nerafinuoto rudojo cukraus
  • 0,5 stiklinės tamsių kakavos miltelių
  • 0,5 stiklinės verdančio vandens
  • 160 g šviesių speltų miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 0,5 šaukštelio malto kardamono
  • Kremui:
  • 200 ml plaktos grietinėlės
  • 200 ml tiršto graikiško jogurto
  • 0,5 šaukštelio malto kardamono
  • 2 šaukštų klevų sirupo
  • Papuošimui:
  • šaltyje džiovintų aviečių miltelių
  • šaltyje džiovintų aviečių uogų

Eiga

1

Pirma, į verdantį vandenį suberkite kakavos miltelius ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Turite gauti tirštą vientisą kakavos masę. Ją palikite ataušti.

2

Kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi, lėtai supilkite alyvuogių aliejų ir plakite toliau kol masė taps vientisa ir puri. Įlašinkite vanilės ekstrakto, įberkite malto kardamono ir sukrėsite praaušusią kakavos masę. Viską išplakite į vientisai tamsią tešlą.

3

Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, suberkite į paruoštą masę ir užmaišykite tešlą. Tortinės dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite alyvuogių aliejumi bei sukrėskite paruoštą tešlą. Pašaukite kepti į įkaitintą 170 laipsnių karščio orkaitę 40 minučių. Aš kepinys jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku. Iškepusį palikite ataušti. Tada išimkite iš formos ir apibarstykite lofilizuotų aviečių milteliais.

4

Paruoškite kremą. Išplaktą grietinėlę išsukite su tirštu graikišku jogurtu, klevų sirupu ir maltais kardamonais. Pyragą pateikite su paruoštu kremu, puoškite šaltyje džiovintomis avietėmis.

Užrašai

Receptas parengtas bendradarbiaujant su ŠVIEŽIAS ALIEJUS

 

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite