Gaminu/ Vasara

Kaip skaniai ir sveikai panaudoti gausų CUKINIJŲ derlių

Daugumoje daržų jau užderėjo pirmosios cukinijos. Pas mane darže irgi auga kelios žaliosios, kurias greičiausiai skinsiu jau šį savaitgalį. Antroje vasaros pusėje cukinijų priauga tiek, kad net sunku suvalgyti. Taigi, ką dar be tradicinių tarkuotų cukinijų blynų iš jų galima būtų pasiruošti?

Dalinuosi cukinijų receptų idėjomis iš savo knygos “Gero maisto dienoraštis. Vasara”.

Jei pusryčiams mėgstate valgyti kiaušinius, juos kepkite įmušę į žiedais pjaustytą išskobtą cukiniją. Taip kepti kiaušinai bus tokie pat skanūs kaip ir tradiciniai, kepti duonos riekėje su skylute, bet dar sveikesni.

Paskutinias metais pasaulį tiesiog užvaldė makaronų, pagamintų iš cukinijų, mada. Juos lengvai pasiruošite turėdami specialią spiralinę daržovių pjaustyklę, o jei tokios dar neturite, cukinijas galite išilgai plonai supjaustyti daržovių skustuku, o tada peiliu pripjaustyti norimo storio makaronų. Tokius daržovinius makaronus galėsite panaudoti virdami įprastas sultinių sriubas, tik juos virti reikės vos kelias minutes.

Cukinijų makaronus galite pateikti ir su bet kokiu mėgstamu makaronų padažu. Prieš užpilant juos padažu, kelias minutes apkepinkite keptuvėje su keliais šaukštais aliejaus ir vandens.

Jei kepdami tradicinius maltinukus beriate duonos džiūvėsėlių, kad būtų minkštesni, išbandykite sveikesnį šio recepto variantą. Cukiniją sutarkuokite, sumaišykite su druska ir palikite keliatai minučių, kad išsiskirtų cukinijų sultys. Cukinijas suberkite į kiaurasamtį bei nusunkite, kad liktų kuo mažiau sulčių, tada jas sumaišykite su malta mėsa, gardinkite prieskoniais ir kepkite, kaip įprasta. Tokie maltinukai bus minkšti ir skanūs.

Sveikiems užkandžiams galite pasiruošti traškiai keptų cukinijų sunaudodami vos kelis šaukštus aliejaus. Jaunas cukinijas supjaustykite apskritimais, suvilgykite plaktame kiaušinio baltyme ir apvoliokite naminiuose džiūvėsėliuose. Paruoštas cukinijų riekeles sudėkite ant kepimo popieriaus, apšlakstykite keliais šaukštais alyvuogių aliejaus ir kepkite orkaitėje kol apskrus.

Išskaptavę jaunas cukinijas jas galite įdaryti troškintu mėsos padažu, apiberti sūriu ir užkepti orkaitėje. Turėsite lengvą ir gardžią vakarienę.

Taip pat vakarienei puikiai tiktų ir cukinijų suktinukai. Juos lengvai pasiruošite cukinijas plonai išilgai supjaustę, tuos griežinėlius aptepę trinta varške, bei susukę ir patroškinę naminiame pomidorų padaže.

Labai rekomenduoju išbandyti ir cukinijų lazaniją. Ši lazanija kepama ne su cukinijomis, o iš cukinijų. Ją darant visiškai nenaudojami kvietinės tešlos įprasti lazanijos lakštai, juos atstoja plonai pjaustytos jaunos cukinijos. Šiuo receptu iš Vasaros knygos pasidalinau ir su Delfi Maistas skaitytojais.

Visų čia išvardintų receptų tikslius receptus rasite knygoje“Gero maisto dienoraštis. Vasara” 

Taip pat kviečiu išbandyti ir receptus su cukinijomis, esančius mano tinklaraštyje: cukinijų ir porų sriubą, saldžiarūgštį cukinijų pagardą, cukinijų džemą, pikantišką cukinijų tortą, cukinijų sriubą su saldaus pieno sūriu.

Gero cukinijų derliaus!

2 Comments

  • Atsakyti
    Kuku
    2020-08-17 at 6:11 pm

    Puiku. Ačiū! ❤️

    • Atsakyti
      Renata
      2020-08-21 at 8:32 am

      Į skanumą!

    Komentuokite