Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

  • Sekite mus Twitter
  • Sekite mus Facebook
  • Sekite mus G+
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus RSS

dabar sezonas

Straipsniai

Sraigių sezonui – pokalbis su Laura, parašiusia knygą „Patiekalai iš sraigių“

Sraigių sezonui – pokalbis su Laura, parašiusia knygą „Patiekalai iš sraigių“

Ar valgote sraiges? O gal dar jų nesate ragavę ir patys gaminę? Vėlyvas pavasaris ir ankstyvoji vasara – pats sraigių valgymo sezonas. Todėl šį kartą kalbinu Laurą iš tinklaraščio bulviukose.lt, kuri yra parašiusi ir išleidusi knygą „Patiekalai iš sraigių“.

Labas, Laura, jau senokai skaitau tavo kulinarinį tinklaraštį bulviukose.lt (kuris anksčiau vadinosi mezgalai.lt), bet kiek žinau, Tu ne tik tinklaraštį rašai, esi išleidusi ir knygą „Patiekalai iš sraigių“?

knyga

Taip, ir planuoju išleisti dar vieną, kuri taip pat bus orientuota į vieną produktą, tačiau kur kas populiaresnį negu sraigės, bet kol kas tegul tai būna paslaptis!

Kuo gi Tave taip sudomino sraigės? Kodėl knyga būtent apie jas?

Sraigės sudomino tuo, nes jos yra skanios, nieko nekainuoja (jei prisirenki pats), jų yra daug ir iš jų galima pasigaminti įvairių originalių patiekalų.

O kada ir kur geriausiai rinkti sraiges? Kada jų sezonas?

Sraiges galima rinkti nuo gegužės 1 dienos iki liepos 1 dienos valstybinėse bei privačiose žemėse, o valstybės saugomose teritorijose – tik tuo atveju, jeigu tai nedraudžia tų teritorijų apsaugą reglamentuojantys teisės aktai. Rezervatuose ir zoologiniuose draustiniuose jas rinkti draudžiama. Sraiges rinkite ne mažesnes, kaip 3 cm kriauklelės skersmens.

Sraigės mėgsta drėgmę. Sausu dienos laiku jos slepiasi po akmenimis, augalų pavėsyje, drėgnose samanose arba sulenda į žemę ir matosi tik kriauklės viršus arba jo visai nesimato. Po lietaus arba vakare, iškritus rasai, sraigės išlenda iš savo slėptuvių. Jų galima rasti retuose lapuočių medžių miškuose, ypač jų šlaituose, pamiškėse, pievose, parkuose, grioviuose, soduose, krūmynuose prie vandens. Sraigės mėgsta ganytis kompanijomis. Jei suradote vieną sraigę, atidžiai apsidairykite aplinkui, turėtumėt rasti daugiau.

sraiges04Kaip maistui reikėtų paruošti sraiges? Girdėjau tai ilgas procesas…

Ilgas procesas gali būti tik ruošiant pirmą kartą, paskui atsiradus įgūdžiams užtruksite mažiau.

Surinktas sraiges patalpinkite ventiliuojamoje dėžutėje. Jų kiekis negali viršyti trečdalio dėžutės tūrio. Sraiges laikykite 1-2 paras sausoje vėsioje vietoje, kad jos išsituštinų. Po 1-2 parų sraiges nuplaukite po tekančiu vandeniu ir dėkite į verdantį vandenį. Jei kyla įtarimų, kad sraigė negyva, užbarstykite ant jos šiek tiek druskos. Jei nesujuda – išmeskite. Vandens turi būti dvigubai daugiau nei sraigių. Virkite 5 minutes nuo užvirimo. Išgriebkite ir atvėsinkite. Mažomis žirklėmis suimkite sraigės kojelę, šiek tiek ištraukite iš krauklelės ir nukirpkite.

Ant sraigės kojelės bus gleivių, kurias pašalinti galima kojelę trinant tarp pirštų ir vis perplaunant tekančiu vandeniu. Patogiausia yra įsistatyti į kriauklę indą su skylutėmis ant dugno ir trinant sraigių kojeles vis perplauti jas vandeniu. Taip išmasažuotų sraigių mėsa tampa minkštesnė.

Toliau sraigės verdamos. Virti galima įvairiais būdais. Į vandenį, kuriame virs sraigių mėsa galima įpilti vyno, įdėti prieskoninių daržovių (morkų, svogūnų, porų, petražolių, salierų), prieskoninių žolelių. Jei svogūnus dėsite su lukštais, išvirusios sraigės bus ne pilkos, o gražios rusvos spalvos. Verdama 2-3 valandas. Išvirtas sraiges nebūtinai tuoj pat naudoti patiekalams gaminti, jas galite įsidėti į šaldymo kamerą ir sraigių patiekalais smaguriauti gilų viduržiemį.

Sraiges 01Kaip galėtumei paskatinti žmones pradėti valgyti sraiges, bent jau pirmą kartą jų paragauti?

Labai paprastai, nusipirkite prekybos centre šaldytų sraigių kriauklelėse su česnakiniu sviestu. Pasikvieskite draugų, artimųjų ir pabandykite kartu paragauti. Tikrai patiks ;)

Kokie sraigių patiekalai Tau labiausiai patinka? Gal galėtumei pasidalinti kulinarine patirtimi?

Neturiu vieno mėgiamo patiekalo. Man patinka visi, o dar labiau patinka eksperimentuoti, todėl kartojuosi retai :) Pavarčius mano knygelę galite pamatyti, kad su sraigėmis galima daryti viską, nuo užkandėlių iki padažo kepsniui.

Kaip ir kur, susidomėję knyga „Patiekalai iš sraigių“, galėtų ją įsigyti?

Norintys įsigyti knygą, kreipkitės elektroniniu paštu laura@bulviukose.lt

Norėčiau dar trumpai sugrįžti prie Tavo tinklaraščio. Kaip ir kada gimė mintis jį rašyti? Ką labiausiai mėgsti gaminti?

Aš tos minties iš pradžių neturėjau ir net nenorėjau rašyt, galima sakyti, kad buvau priversta, nes sesė gimtadienio proga padovanojo domeną ir trauktis nebuvo kur. Iš pradžių galvojau dėti savo rankdarbių darbus, bet receptai nukonkuravo. Pamažu įsivažiavau, o dabar jau negaliu savęs įsivaizduoti be savo „bulvių košės“ :)

sraiges_cesnakiniame_svieste_kiauteliuose

Labiausiai mėgstu gaminti įvairius užkandžius ir salotas. Ne veltui esu ir dirbu šaltų patiekalų virėja :)

Pabaigai norėčiau paprašyti labai paprasto sraigių recepto, kuris tiktų net pirmą kartą jas gaminančiam.

Pirmam kartui pasiūlyčiau pasigaminti sraiges su česnakiniu sviestu ir krapais. Tiesiog įkaitinkite keptuvėje sviestą, įdėkite smulkinto česnako ir kai jis šiek tiek apkeps, sudėkite virtas sraiges. Pakepkite dar kelias minutes, paskaninkite smulkintais krapais ir druska. Valgykite su prancūzišku batonu, užsigerkite baltu sausu vynu arba kvietiniu alumi.

Laura, dėkui už pokalbį :) Linkiu skanios ir įkvepiančios artėjančios vasaros!

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės