APP/ Pusryčiai/ Užkandžiai/ Visi receptai/ Žiema

Suslėgtas itališkas sumuštinis

Tai ką, ryt pusryčiams ir vėl tepsime sumuštinius? Jei norisi naujų skonių ir mažiau darbo ryte, rekomenduoju išbandyti šį, dar iš vakaro paruošiamą ir per naktį paslėgtą šaldytuve laikomą, itališką sumuštinį. Jis visai kitoks nei mūsų įprasti tradiciniai sumuštiniai, nes per naktį susispaudžia, jo skoniai apsijungia, o pats sumuštinis tarytum subręsta ir po nakties labai patogiai pjaustosi. Tokio tipo sumuštiniai labai tinka ne tik kasdieniams pusryčiams, bet ir įvairioms iškyloms ar priešpiečiams į darbą.  Iš vakaro jį paruošiu per 10 minučių, o ryte belieka tik supjaustyti. Kuo kokybiškesnius ingredientus parinksite šiam sumuštiniui, tuo jis bus skanesnis. Duoną geriau rinkitės itališko tipo kokybišką čiabatą. Sutepkite kokybišku bazilikų pesto ar trintų alyvuogių užtepu (šį kartą panaudojau dar vasarą užšaldytą iš savų žolelių sutrintą pesto). Sūrį rinkitės patį mėgstamiausią, norėjau išlaikyti itališką temą, tai pasirinkau Mozzarella di Buffala, bet puikiai tiks ir olandiško tipo plonomis riekelėmis pjaustytas sūris. Kumpį šiam sumuštiniui irgi parinkau itališką vytintą, bet tiktų ir bet kuri mėgstama rūkyta ar virta dešra. Šio sumuštinio receptas labiau bazinis, bet varijuodami savo skoniu ir šaldytuvo turiniu galite pasiruošti pačių įvairiausių skonių suslėgtų sumuštinių. Svarbiausia, nepamiršti nakčiai jų paslėgti kokiu nors sunkiu daiktu. Ir dar viena smulkmena, nesugadinkite sumuštinio pjaustydami jį bet kokiu peiliu. Rinkitės specialų, duonos raikymui skirtą peilį.

Gamindama šį sumuštinį išbandžiau į naująją virtuvę atkeliavusius Fiskars peilius ir universalią pjaustymo lentelę. Ta pjaustymo lentelė man buvo tikras atradimas, nes ji susideda iš vienos beržo medienos lentelės ir trijų atsirų plastikinių lentelių. Visos keturios lentelės yra sukabinos, kad nepasimestų ir jas būtų patogu tvarkingai laikyti. Medinę lentelę nusprendžiau naudoti duonai, o plastikines lenteles suskirsčiau taip: juodą – mėsai, pilką – žuviai, skaidrią – daržovėms. Labai patogu, nes plastikines lenteles galima plauti ir indaplovėje. Džiaugiuosi, jog dabar virtuvėje turint vieną lentelę padaugės tvarkos, nes nebereikės  apsikrauti keliomis skirtingomis lentelėmis. O su Fiskars peiliais draugauju jau seniai. Jie yra aukštos kokybės ir nėra labai brangūs. Šis gamintojas pirkėjui siūlo rinktis iš keliatos peilių serijų.  Galima pasirinkti pagal savo skonį, spalvą bei kainą. Manieji peiliai iš Norr serijos. Kiekviena šio gamintojo peilių serija turi ne tik virėjo, santoku, duonos peilius, bet ir atskirus skutimui, lupimui ir pomidorams bei kepsniams pjaustyti skirtus peilius. Gražu ir patogu, kai visi peiliai virtuvėje vieno gamintojo bei iš tos pačios serijos. Be ko jau ko, bet be duonos peilio savo virtuvės jau seniai neįsivaizduoju, nes daug metų duoną raikau tik specialiai duonai skirtu peiliu. Toks peilis virtuvėje, kaip pagarba duonai, nes juo raikant duona mažiau trupa, gražiai atsipjauna net ir ploniausiomis riekelėmis netgi būdama labai šviežia. 

Suslėgtas itališkas sumuštinis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 įvertino)
Loading...
Kiekis: 3-4 asmenims
Gaminimo laikas: 10 min. + suslėgimas per naktį

Kasdieniai pusryčiai

Sudėtis

  • 1 kokybiškos čiabatos duonos kepalėlis
  • 1 rutuliukas kokybiškos mocarelos
  • 100 g vytinto plonai pjaustyto kumpio riekelių
  • keliatos džiovintų pomidorų aliejuje
  • šaukšto pesto padažo
  • saujos šviežių bazilikų lapelių
  • maltų pipirų pagal skonį

Eiga

1

Čiabatos duonos kepaliuką perpjaukite išilgai į dvi vienodas dalis. Ant vienos dalies užtepkite pesto padažo, o ant antrosios gražiai suguldykite iš aliejaus ištrauktas džiovintų pomidorų riekeles. Tada ant vienos pusės suguldykite riekelėmis pjaustytą mocarelą, o ant kitos vytintą kumpį. Ant sūrio pabarstykite šviežiai maltų pipirų ir bazilikų lapelių. Abi puses atsargiai suspauskite.

2

Paruoštą sumuštinį kruopščiai suvyniokite į maistinę plėvelę ir paslėkite kažkuo sunkiu. Aš ant jo uždėjau mežesnę lentelę, o paslėgiaiu pilnu uogienės stiklainiu. Taip sumeistrautą sumuštinį dėkite nakčiai į šaldytuvą, kad susislėgų ir subręstų.

3

Ryte beliks tik sumuštinį išimti iš šaldytuvo ir supjaustyti. Pjaustyti galite stambiomis riekėmis, kiekvienam asmeniui po vieną, arba plonesnėmis riekelėmis. Tiek pirmu, tiek ir antru variantu suslėgti sumuštiniai puikiai laikosi ir iš jų neišbyra įdaras.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su FISKARS

Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    Jūratė Gritėnienė
    2019-01-18 at 9:42 am

    Negaliu nepastebėti, dukart tekste žodis keletas parašytas neteisingai

  • Komentuokite