Sezonine virtuvė

maistas pagal metų laikus

  • Sekite mus Twitter
  • Sekite mus Facebook
  • Sekite mus G+
  • Youtube
  • Pinrest
  • Sekite mus RSS

dabar sezonas

Topinambų salotos

Topinambų salotos
Receptas įkeltas: 2012 Žiema
Recepto šaltinis: Sezoninė Virtuvė

2

15 min.

  • 0,5 kg topinambų
  • sauja graikinių riešutų
  • 2 v.š. graikinių riešutų aliejaus
  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • druskos, pipirų
  • daigintų pipirnių

Iš topinambų šį kart pagaminau lengvą užkandį – salotas. Nors gali pasirodyti kitaip, bet šios salotos yra pakankamai sočios, sotumo joms suteikia riešutai, o gaivos daigintos pipirnės.  Labai traškios riešutinio skonio salotos. Tai labiau ne receptas, o tiesiog skani idėja.

Su kiekviena šiltesne diena vis labiau ima raukšlėtis ir džiūti vietinės, dar rudenį surinktos daržovės. Nors viena tokia bulvinė saulėgrąža nuostabi tuo, kad jos galima ankstyvą pavasarį pasikasti lysvėse, jei žemė jau nėra įšalusi. Ūkininkų turguje šių šakniagumbių dar vadinamų topinambais galima nusipirkti visą žiemą ir ankstyvą pavasarį. Kažkaip man susidarė įspūdis, kad mūsuose ši daržovė dar nėra labai populiari, daugelis ją aplenkią galvodami, kokios gi čia šaknelės iš bobutės daržo. O šios riešutų skonio šaknelės dar vadinamos Jerusalem artichoke ir jau senokai valgomos senajame žemyne, o šiuo metu išgyvena tikrą atgimimą vakaruose, su jais verdami risotto, trinamos sriubos, gaminamos salotos. Žodžiu, senos geros daržovės atgimimas. Nors šiuos gumbavaisius labai sveika valgyti, jie turi tokią bjaurią savybę, vos tik nulupami iš kart ima tamsėti. Ruošiant salotas juos reikėtų kuo greičiau užpilti citrinų sultimis, kurios sustabdys spalvos keitimąsi. Kiek žinau, šios daržovės labai draugauja su jūrų gėrybėmis, žuvimis, kietaisiais sūriais, riešutais ir citrinos sultimis.

Recipe of the week

Topinambus nulupkite ir plonai supjaustykite daržovių skustuku, bei kuo greičiau užpilkite citrinų sultimis.

Sausoje keptuvėje pakepinkite graikinius riešutus ir užbarstykite ant topinambų.

Salotas skaninkite druska, pipirais, užpilkite graikinių riešutų aliejaus ir puoškite pipirnėmis. Pateikite iš karto.

Skanaus!

Recipe of the week

Komentarai

    • Buvau sumaniusi salotas Džiugo sūrio drožlėmis apibarstyti, bet paaiškėjo, kad sūrį kažkas sugraužė, taip ir liko tik su riešutais. Bet jos ir be sūrio labai skanios, tokios traškios :)

    • Neatsilikai, Viktorija, tiesiog jų ne visur būna pirkti. Nueik į vietinį ūkininkų turgelį, ten jų tikrai turėtų būti, nes prekybos centruose jų niekad nebūna.

  1. Vienas skaniausių gumbų!
    Lietuvoje aš ji valgydavau tiesiai iš žemės tėvų sode iškastą. Seniai tas buvo. Ir Australijoje jis labai populiarus, kulinariniuose žurnaluose nemažai receptų radau, kai sezonas buvo, bet parduotuvėse tai neužmačiau jų pirkti.

    • Na va, Asta, tu tik patvirtini, kad ši daržovė ir svetur gerai žinoma. Pas mus jomis tik ūkininkai turguose prekiauja, parduotuvėse ir pas mus jų nebūna.

  2. Mano vaikystės „žieminės bulvės“ :) Močiutės sodybos beveik visuose pakraščiuose styrodavo į saulėgrąžas panašūs didžialapiai-pūkuotalapiai augalai, o mes vaikai visada nusivildavom, kad ir šiais metais – tai ne saulėgrąžos :) O grauždavom tas „žiemines bulves“ vienas arba su medumi…

    • Rūta, mano dar promočiutė šias „žiemines bulves“ patvorį augino, net keista kiek daug gerų dalykų yra atrandama iš naujo :) O su medumi tai niekad nevalgiau, įdomu, koks skonis?

Rašyti komentarą

Populiariausi

Prisijunkite

Pamirštas slaptažodis

Registruokitės