APP/ Daržovės/ Pavasaris/ Salotos/ Visi receptai/ Žiema

Topinambų salotos

Iš topinambų šį kart pagaminau lengvą užkandį – salotas. Nors gali pasirodyti kitaip, bet šios salotos yra pakankamai sočios, sotumo joms suteikia riešutai, o gaivos daigintos pipirnės.  Labai traškios riešutinio skonio salotos. Tai labiau ne receptas, o tiesiog skani idėja.

Su kiekviena šiltesne diena vis labiau ima raukšlėtis ir džiūti vietinės, dar rudenį surinktos daržovės. Nors viena tokia bulvinė saulėgrąža nuostabi tuo, kad jos galima ankstyvą pavasarį pasikasti lysvėse, jei žemė jau nėra įšalusi. Ūkininkų turguje šių šakniagumbių dar vadinamų topinambais galima nusipirkti visą žiemą ir ankstyvą pavasarį. Kažkaip man susidarė įspūdis, kad mūsuose ši daržovė dar nėra labai populiari, daugelis ją aplenkią galvodami, kokios gi čia šaknelės iš bobutės daržo. O šios riešutų skonio šaknelės dar vadinamos Jerusalem artichoke ir jau senokai valgomos senajame žemyne, o šiuo metu išgyvena tikrą atgimimą vakaruose, su jais verdami risotto, trinamos sriubos, gaminamos salotos. Žodžiu, senos geros daržovės atgimimas. Nors šiuos gumbavaisius labai sveika valgyti, jie turi tokią bjaurią savybę, vos tik nulupami iš kart ima tamsėti. Ruošiant salotas juos reikėtų kuo greičiau užpilti citrinų sultimis, kurios sustabdys spalvos keitimąsi. Kiek žinau, šios daržovės labai draugauja su jūrų gėrybėmis, žuvimis, kietaisiais sūriais, riešutais ir citrinos sultimis.

Topinambų salotos

7 votes, average: 3,86 out of 57 votes, average: 3,86 out of 57 votes, average: 3,86 out of 57 votes, average: 3,86 out of 57 votes, average: 3,86 out of 5 (7 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 2
Gaminimo laikas: 15 min.

Sudėtis

  • 0,5 kg topinambų
  • saujos graikinių riešutų
  • 2 šaukštų graikinių riešutų aliejaus
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • druskos, pipirų
  • daigintų pipirnių

Eiga

1

Topinambus nulupkite ir plonai supjaustykite daržovių skustuku, bei kuo greičiau užpilkite citrinų sultimis.

2

Sausoje keptuvėje pakepinkite graikinius riešutus ir užbarstykite ant topinambų.

3

Salotas skaninkite druska, pipirais, užpilkite graikinių riešutų aliejaus ir puoškite pipirnėmis. Pateikite iš karto.

Gali patikti

15 Comments

  • Atsakyti
    Forelle
    2012-02-23 at 4:58 pm

    Aš tobinambus labai mėgstu, dažniausiai tiesiog graužiu vienus, o kai netingiu ir čipsų iškepu

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-02-23 at 6:02 pm

      Man irgi jie labai skanūs ir vieni, bet čipsų nesu kepusi, reiks pabandyt 🙂

  • Atsakyti
    Ausrra
    2012-02-23 at 5:17 pm

    Ir aš jų turiu, per visą žiemą maišelyje, arčiau šaldiklio šaldytuve išsilaikė 🙂 Prie tavo puikių salotų dar fetos sūrio užsibarstyčiau 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-02-23 at 6:05 pm

      Buvau sumaniusi salotas Džiugo sūrio drožlėmis apibarstyti, bet paaiškėjo, kad sūrį kažkas sugraužė, taip ir liko tik su riešutais. Bet jos ir be sūrio labai skanios, tokios traškios 🙂

  • Atsakyti
    Mindaugas
    2012-02-23 at 8:18 pm

    Naudoju ir aš juos 😉 ypač mėgstu vietoj bulvių pakepti ir prie kokios mėsytės ir dar kokių keptų burokėlių, tuomet mmm 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-02-23 at 9:57 pm

      Pabandysiu ir aš pagal tave juos prie mėsytės apkeptus pateikti 🙂 Universali tai daržovė.

  • Atsakyti
    Viktorija
    2012-02-24 at 8:15 am

    Matau, atsilikau nuo gyvenimo, dar nesu jų ragavusi. Reiks taisyti klaidą 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-02-24 at 9:02 pm

      Neatsilikai, Viktorija, tiesiog jų ne visur būna pirkti. Nueik į vietinį ūkininkų turgelį, ten jų tikrai turėtų būti, nes prekybos centruose jų niekad nebūna.

  • Atsakyti
    Jurga
    2012-02-24 at 5:28 pm

    Aš irgi prie tų atsilikusiųjų 😀 Nevalgiau nei karto.

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-02-24 at 9:04 pm

      Jurga, pabandyk, jie tikrai labai skanūs, o dar kaip malonu žinoti, kad jie ką tik šviežiai iš žemės iškasi, o ne per žiem laikyti 🙂

  • Atsakyti
    Asta
    2012-02-24 at 8:39 pm

    Vienas skaniausių gumbų!
    Lietuvoje aš ji valgydavau tiesiai iš žemės tėvų sode iškastą. Seniai tas buvo. Ir Australijoje jis labai populiarus, kulinariniuose žurnaluose nemažai receptų radau, kai sezonas buvo, bet parduotuvėse tai neužmačiau jų pirkti.

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-02-24 at 9:08 pm

      Na va, Asta, tu tik patvirtini, kad ši daržovė ir svetur gerai žinoma. Pas mus jomis tik ūkininkai turguose prekiauja, parduotuvėse ir pas mus jų nebūna.

  • Atsakyti
    Rūta
    2012-02-26 at 10:27 pm

    Mano vaikystės “žieminės bulvės” 🙂 Močiutės sodybos beveik visuose pakraščiuose styrodavo į saulėgrąžas panašūs didžialapiai-pūkuotalapiai augalai, o mes vaikai visada nusivildavom, kad ir šiais metais – tai ne saulėgrąžos 🙂 O grauždavom tas “žiemines bulves” vienas arba su medumi…

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-02-27 at 2:38 pm

      Rūta, mano dar promočiutė šias “žiemines bulves” patvorį augino, net keista kiek daug gerų dalykų yra atrandama iš naujo 🙂 O su medumi tai niekad nevalgiau, įdomu, koks skonis?

      • Atsakyti
        Ada
        2015-04-30 at 6:04 pm

        man jos irgi skanios,bet kazin kaip del skrandzio,nes pas manes ir refliuksas,bakterija vienu zodziu vargstu del tu problemu

    Komentuoti: Forelle Atšaukti