APP/ Kepiniai/ Ruduo/ Užkandžiai/ Visi receptai

Toskanietiška duona su vynuogėmis – Schiacciata

Tai vietas iš tų retų kepinių, kuriems naudojamos vynuogės. Schiacciata – toskanietiška fokačijos duona. Jos saldus variantas su vynuogėmis, labai sezonis receptas. Kai prieš kelis metus viešėjau Toskanoje lapkričio mėnesį, jos paragauti jau nebeteko, kadangi vynuogių derlius jau buvo nurinktas. Todėl seniai planavau ją išsikepti pati. O dabar, kai ne tik Italijoje, bet ir Lietuvoje pats vynuogių sezonas, jų yra daugiausiai bei jos  pačios skaniausios, tikrai verta išbandyti šį kepinį. Saldžią duoną kepiau iš mūsų auginamų vynuogių. Praeitą savaitgalį kaip tik nurinkome savo auginamas desertines vynuoges. Didžiąją dalį suvalgėme, kelias gražiausias kekes užšaldėme, o su likusiomis iškepiau šią schiacciata. Šiais metais prie naujo namo pasodinome 12 naujų vynuogių sodinukų, todėl tikiuosi, kad ateityje jų pakaks ne tik saldžiai duonai, bet ir naminiam vynui pagaminti. O kol kas vynuogių kekes skiname nuo prieš dešimt metų pasodintų vynmedžių, kurie puošia mūsų nuomojamos vilos Kurorto namas kiemą. Nors pati mėgsamiausia mano vynuogė yra žalioji Varduva, bet šiai, toskanietiškai duonai labiau tinka mėlynosios vynuogių rūšys. Jei tik yra galimybė, rinkitės vynuoges be kauliukų. Tokia saldi duona gali būti kepama ir su kitomis sezoninėmis uogomis ar vaisiais: figomis, šilauogėmis, gervuogėmis. Ji puikiai tinka prie brandintų sūrių ir vyno ar paprasčiausiai prie arbatos. Schiacciata kepiau pagal šį receptą

Toskanietiška duona su vynuogėmis - Schiacciata

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 20x30 kepimo formai
Gaminimo laikas: 1 para Kepimo laikas: 30 min. kepimas

Italų virtuvė

Sudėtis

  • Pirminei tešlai:
  • 7 g sausų mielių
  • 125 g kvietinių miltų, geriausiai tipo 00
  • 125 g šalto vandens
  • Antrinei tešlai:
  • visos pirminės tešlos
  • 250 g kvietinių miltų, geriausiai tipo 00
  • 5 g druskos
  • 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto medaus
  • 125 g šilto vandens
  • 500 g vynuogių, geriausiai tamsiu ir be kauliukų
  • 2 šaukštų rudojo cukraus
  • 1 šaukštelio džiovintų rozmarinų

Eiga

1

Iš vakaro, dieną prieš kepimą, paruoškite pirminę tešlą. Vandenyje ištirpinkite sausas mieles ir suberkite nurodytą kiekį miltų. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite kambario temperatūroje 12 valandų, kad iškiltų.

2

Po 12 valandų, kai pirminė tešla bus iškilusi, dubenyje sumaišykite miltus, druską, įpilkite aliejaus ir šiltame vandelyje ištirpintą medų bei kartu su pirmine tešla gerai išminkykite. Minkyti reikėtų apie 10 minučių, geriausiai maišytuvo pagalba, kol tešla taps vientisa ir tvirta.

3

Tešlą sukrėsite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite ir palikite kambario temperatūroje 3 valandoms, kad iškiltų.

4

Vynuoges nuplaukite, nuskabykite nuo šakelių ir sumaišykite su cukrumi.

5

Iškilusią tešlą rankomis perminkykite ir padalinkite į 2 lygias dalis. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite alyvuogių aliejumi. Vieną dalį tešlos paskirstykite kepimo formoje, tai galite padaryti kočėlo arba rankų pagalba. Ant tešlos užberkite pusę vynuogių su cukrumi ir vienodai jas paskirstykite. Likusią tešlą iškočiokite tokio pat dydžio, kaip ir pirmąją ir ja uždenkite jau paruoštą tešlą su vynuogėmis. Tešlos kraštus užspauskite. Palikite tešlą kambaro temperatūroje dar 2 valandoms, kol iškils.

6

Kai tešla bus iškilusi, ją apibarstykite likusiomis vynuogėmis su cukrumi ir džiovintais rozmarinais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir statykite kepti į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę 20-30 minučių, kol gražiai iškeps. Kad kepdama tešla neišsausėtų ir gražiai iškiltų, orkaitės apačioje pastatykite puodą su vandeniu, kad jis garuodamas drėkintų orkaitės orą. Iškepusią saldžią duoną aušinkite ant grotelių, pjaustykite ir valgykite visai atšalusią.

 

 

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite