APP/ Desertai/ Pavasaris/ Visi receptai

Velykė (Paskha)

Velykė nuo senų laikų laikoma tradiciniu Velykų desertu. Slavai šį varškės desertą vadina Paskha. Tradicinė velykė gaminama su žaliais kiaušinių tryniais, bet šiame recepte jų nėra. Paskha ruošiama net kelias dienas, taigi jau būtų pats laikas pasiraitoti rankoves. Šis varškės desertas labai skanus ir sotus, kiek primena kokybišką varškės sūrelį ar desertinį sūrį. Jį gaminti galima su įvairiais mėgstamais geltonos spalvos džiovintais vaisiais ir migdolais. Pasigardžiuodami ją valgėme net kelias dienas, nes gavosi tikrai didelė ir skani, mat skirta visam būriui svečių, susirinkusių prie velykinio stalo. Velykę prieš pateikdami į stalą palaikykite šaldytuve, kad lengviau galėtumėte supjaustyti.

Velykė (Paskha)

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 (2 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 12
Gaminimo laikas: 30 min. gaminimas, 2 d. brandinimas

Sudėtis

  • 1 kg riebios varškės
  • 1 kg kreminės varškės „President“
  • 400 g. sviesto
  • 400 ml. riebios grietinėlės
  • 1 stiklinė cukraus
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • 4 valg. š. apelsinų žievelių cukatų
  • 100 g. geltonųjų razinų
  • 100 g. migdolų skiltelių
  • 50 ml. brendžio

Eiga

1

Razinas užmerkiau brendyje (per naktį).

2

Migdolų skilteles paskrudinau sausoje keptuvėje ant žemos temperatūros.

3

Varškę pertryniau per tankų rėtį.

4

Grietinėlę išplakiau iki standumo.

5

Minkštą, kambario temperatūros sviestą, ištryniau su cukrumi, tada sudėjau kreminę varškę su grietinėle ir vėl gerai išsukau, galiausiai sukrėčiau pertrintą varškę.

6

Į pagamintą varškės masę sudėjau išmirkusias razinas, apelsinų žievelių cukatas, vanilinį cukrų, pakepintas migdolų drožles ir gerai išmaišiau.

7

Paruoštą masę sukrėčiau į rėtį, išklotą drobele, ir paslėgiau, sunkiu daiktu, pilnu trijų litrų marinuotų agurkų stiklainiu. Paslėgtą velykę laikiau šaldytuve dvi paras, kad gerai nuvarvėtų.

8

Desertą išverčiau ant padėklo ir puošiau migdolais bei šviežiomis mėtų šakelėmis.

Užrašai

P.S. Šią velykę ruošiau pavasariniam žurnalo oC numeriui

Gali patikti

9 Comments

  • Atsakyti
    Reda
    2012-04-05 at 4:57 pm

    Jau koks šičia skanėstas! Jau žurnale nužiūrinėjau ir tikiu, kad labai skanu, tik prabangu tai labai, bet taip noris išbandyti… gal, kada prisiruošiu, nes begalo mėgstu varškę 🙂 o čia dar kreminė.. niaaam 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-04-05 at 6:44 pm

      Reda, tikrai, kad prabangus skanėstas, bet juk ne kiekvieną dieną Velykos, o vieną kartą metuose tikrai galima pasilepinti:) Kai bus proga išbandyk, man tai ji labai patiko, nors irgi gaminau pirmą kartą 🙂

  • Atsakyti
    photo sprinkles
    2012-04-09 at 3:19 pm

    seile tysta, labai skaniai ir graziai atrodo 🙂

  • Atsakyti
    Egle
    2013-03-26 at 9:45 am

    dvi paras???

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-03-26 at 5:03 pm

      Egle, tikrai taip, dvi paras 🙂 per tą laiką iš varškės išbėga skystis ir ji tampa kietesnė, kiek panaši į sūrį.

  • Atsakyti
    Ilona
    2013-12-30 at 1:54 pm

    Ka galima deti vietoje apelsinų cukatų?

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-12-30 at 10:56 pm

      Vietoj cukatų įtarkuokite šviežios apelsinų žievelės arba įdėkite smulkiai pjaustytų džiovintų kinkanų, jų būna pirkti spečializuotose džiovintų vaisių parduotuvėse.

  • Atsakyti
    Ilona
    2014-02-18 at 2:16 pm

    cukatu niekur pirkti nerandu galima vietoje ju tiesiog patarkuotos apelsino zieveles?

  • Komentuoti: Rennie Atšaukti