APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Visi receptai

Velykinis varškės pyragas

Šis varškės pyragas labai jaukus ir sotus, kiek primenantis prabangų varškės apkepą. Jis, kaip ir visi varškės desertai, labai tinka Velykoms.
Jei turite galimybę, pyragą gaminkite iš riebios ir sausos kaimiškos varškės. Varškės pyragui žavesio suteiks apelsinų žievelių cukatos ir rome brandintos razinos, taip pat nostalgija dvelkiantis trafaretinis papuošimas, panaudojant seną močiutės nertą servetėlę. Labai panašų varškės pyragą Velykoms kepdavo dar mano močiutė, todėl ruošdama receptus  knygai „Nostalgiški skanumynai“ jį atgaminau ir įtraukiau į knygą. Jis tapo tradiciniu šeimos Velykiniu kepiniu. Knygoje prie velykinių skanumynų dar rasite seną gerą varškės pyragą „Draugystė“, mėtomis kvepiančias romo bobas, klasikinius morenginius „Bučkius“ ir želė tortą „Mozaika“. Kiekvienais metais vis kepu kažką iš seniai pamėgtų skanumynų  bei dar išbandau kokį visiškai naują receptą. Šiemet bandysiu itališką morkų pyragą su migdolais. O ką jūs kepsite šioms Velykoms?

Velykinis varškės pyragas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 įvertino)
Loading...
Kiekis: 24 cm skersmens formai
Gaminimo laikas: 1 val. 20 min. ir aušinimas

Nostalgiškas skanumynas

Sudėtis

  • 1 kg riebios kaimiškos varškės
  • 180 g sviesto
  • 8 kiaušinių
  • 300 g cukraus
  • 2 šaukštų kukurūzų miltų
  • 2 šaukštų manų kruopų
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės
  • 2 šaukštų apelsinų žievelių cukatų
  • 100 g razinų
  • 4 šaukštų romo
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • miltelinio cukraus apibarstyti

Eiga

1

Prieš gamindami iš vakaro razinas nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir užpilkite romu.

2

Varškę pertrinkite per sietelį ir išsukite su minkštu sviestu bei vaniliniu cukrumi iki vientisos masės. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi, kol jis ištirps. Išsuktus trynius kartu su cukatomis ir išmirkusiomis razinomis sukrėskite į varškės masę ir išmaišykite. Tada į tešlą suberkite kukurūzų miltus ir manų kruopas, maišykite, kol jie vienodai pasiskirstys tešloje. Galiausiai, iki purumo išplakite kiaušinių baltymus, juos atsargiai įmaišykite į tešlą.

3

Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus ištepkite sviestu, kad kepinys nepriliptų, tada supilkite paruoštą tešlą. Statykite ją kepti į 180 laipsnių temperatūros orkaitę 30 minučių, po to temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių. Iškepusį pyragą palikite orkaitėje su praviromis durelėmis, kad praauštų, vėliau statykite kelioms valandoms į šaldytuvą. Visiškai atšalusį pyragą perkelkite į tortinę ir papuoškite. Ant pyrago viršaus patieskite plonai nertą servetėlę ir ją apibarstykite milteliniu cukrumi taip, kad į visas nėrinio skylutes patektų kuo daugiau cukraus miltelių. Servetėlę abiem rankomis atsargiai, nesugadindami rašto, nuimkite nuo pyrago. Nuo servetėlės nukratykite miltelinį cukrų, o papuoštą pyragą neškite į stalą.

Užrašai

Receptas iš knygos "Nostalgiški skanumynai". Foto: Eglė Juzumienė

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite