APP/ Mėsa/ Ruduo/ Vasara/ Visi receptai

Vyras prie grilio: meksikietiška Fajita su jautiena

Paskutinę vasaros dieną reikia švęsti! Tuo labiau, kad orai vis dar vasariški ir gaminti bei valgyti norisi tik lauke, todėl mes toliau griliname. Šį kartą mudu su Vyras prie grilio siūlome surengti šeimai ar draugams meksikietišką vakarėlį. Mes jį ruošėme savo seniai matytiems draugams, visus paruoštus ingredientus sudėjome ant baro ir kiekvienas pagal savo skonį bei norą gaminosi asmeniškai fadžitas.  Fajita receptas priklauso Tex-Mex virtuvei ir gali būti gaminamas tiek su jautiena, tiek ir su vištiena. Dažniausiai prie keptos mėsos pateikiama iš Amerikos žemyno kilusių daržovių: įvairiaspalvių paprikų, kukurūzų, pomidorų ir tradicinių meksikietiškų padažų: gvakamolės, salsos, grietinės ar jogurto. Visas šis gėris vyniojamas į pašildytus tortilijų paplotėlius ir kol dar šilta, godžiai valgomas rankomos. Labai smagu jas visiems kartu šnekučiuojantis gamintis, tuo labiau, kad fadžitos labai patinka ir vaikams.

Vyras prie grilio:

„Nors šiam receptui reikia daug ingredientų, bet jį pagaminti visai paprasta. Užmarinuoti mėsą, pasiruošti daržoves ir pasigaminti padažus galima iš anksto, o atėjus svečiams viską iškepsite per pusvalandį. Planuodami Tex-Mex vakarėlį visada pirmiausiai pagalvojame apie Santa Maria produktus: tortilijų paplotėlius, kokybiškus kuminų, kalendrų, aitriųjų paprikų prieskonius. Be jų skanus meksikietiškas vakarėlis neįsivaizduojamas!

Idėjų šiam receptui sėmiausi iš knygos „Weber’s Charcoal Grilling™ by Jamie Purviance“, kuris parašė ir žymiąją „Barbekiu Biblija“. “ 

Vyras prie grilio: meksikietiška Fajita su jautiena

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
By Martynas prie grilio Kiekis: 6 asmenims

Kepsninės receptas

Sudėtis

  • apie 600 gramų jautienos kumpio "Round/Rump steak" arba papilvės "Flank steak"
  • Mėsos ir daržovių marinatui:
  • 4 didelių česnako skiltelių
  • puokštės šviežių kalendrų
  • puokštės šviežių petražolių
  • 1 aitriosios paprikos
  • 4 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 žaliosios citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio Santa Maria aitriųjų paprikų
  • 2 šaukštelių Santa Maria malto kumino
  • 1 šaukštelio Santa Maria smulkintų kalendrų
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio nerafinuoto cukrandendrių cukraus
  • Daržovių:
  • 4 didelių saldžiųjų paprikų
  • 3 didelių raudonųjų svogūnų
  • 6 kukurūzų burbuolių su lapais
  • 12 pomidorų
  • Pateikimui:
  • 12 vienetų Santa Maria mažų tortilijų
  • Jogurtiniam padažui:
  • 300 ml natūralaus jogurto
  • 2 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • saujos šviežių kalendrų lapelių
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • Gvakamolės padažui:
  • 4 gerai prinokusių avokadų
  • pusės žaliųjų citrinų sulčių
  • saujos šviežių kalendrų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio Santa Maria aitriųjų paprikų dribsnių
  • Salsa padažui:
  • 5-6 pomidorų
  • 1 aitriosios paprikos
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 nedidelio raudonojo svogūno
  • saujos kalendrų lapelių
  • druskos, cukraus, maltų pipirų pagal skonį

Eiga

1

Pirma pasiruoškime marinatą mėsai ir daržovėms. Kuo smulkiau peiliu susmulkinau petražolių, kalendrų lapelius ir česnakų skilteles. Ant jų išspaudžiau žaliosios citrinos sultis ir užpyliau alyvuogių aliejaus, subėriau visus prieskonius ir gerai išmaišiau. Pusė marinato bus skirta - mėsai, o kita pusė daržovėms.

2

Pamarinuokime mėsą. Marinavimui naudoju užsegamą maišelį į kurį įdedu nuplautą, gerai nusausintą popieriniu rankšluosčiu mėsą ant kurios užpilu pusę paruošto marinato. Maišelį gerai pamaigau, kad marinatas gerai pasiskirstytų ir pilnai padengtų mėsą. Mėsą marinuoju dvi valandas laikydamas šaldytuve.

3

Paruoškime jogurtinį, salsa padažus ir gvakamolę. Jogurtiniam padažui visas sudedamąsias dalis sumaišiau ir apibarstau smulkintomis kalendromis. O gvakamolei šakute sutrinu prinokusius avokadus, apibarstau prieskoniais, kapotomis kalendromis, druska, apšlakstau žaliųjų citrinų sultimis ir gerai išmaišau. Visus salsai skirtus ingredientus supjaustau ir sudedu į kapoklę, trinu, kol tampa vientisas padažas, jį gardinu druska, cukrumi, pipirais. Padažus padedu šaltai.

4

Pasiruoškime daržoves. Paprikas ir svogūnus perpjaunu per pusę ir supjaustau šiaudeliais. Sudedu į skirtingus indus ir prieš pat kepimą, likus 20 minučių, užpilu likusiu marinatu ir palieku pasimarinuoti.

5

Pasiruoškime kepsninę. Ją įkaitinu iki 200 laipsniu temperatūros kepimui ant tiesioginės ugnies. Pirma kepu svogūnus, nes jie kepa ilgiau už paprikas. Juos suberiu į specialią keptuvę su skylutėmis ir kepu apie 5 minutes, kol lengvai pageltonuoja, karts nuo karto pamaišydamas. Tada suberiu paprikas ir kepu kartu su svogūnais dar apie 8-10 minučių. Iškeptas daržoves sudedu į vieną lėkstę ir uždengiu, kad kuo ilgiau neatšaltų.

6

Iškepkime likusias daržoves. Tada ant kepsninės sudedu nenuluptas kukurūzų burbuoles ir sveikus pomidorus tolimesniam kepimui. Pomidorus kepu apie 10 minučių, o kukurūzų burbuoles apie 25 minutes.

7

Iškepkime mėsą. Kepsninės temperatūrą pakeliu iki 270 laipsnių ir pradedu kepti mėsą. Mūsų atveju tai buvo du mėsos gabalai, kuriuos kepiau apie 6-7 minutes, vartydamas kas pusantros minutės. Iškepusią mėsą išimu ir uždengiu folija. Prieš pateikdamas supjaustau ją juostelėmis.

8

Pašildykime tortilijas. Jas šildžiau kepsninėje ant įkaitinto picos akmens, vis apversdamas ant kitos pusės apie 2 minutes. Jas lygiai taip pat pašildyti galite ir paprasčiausioje keptuvėje.

9

Pateikime fadžitas. Viską: mėsą, daržoves, padažus ir paplotėlius nešu ant stalo. Kiekvienas sau susiformuoja fadžitą pagal savo skonį. Aš mėgstu ant paplotėlio pirma užsitepti gvakamolės, užsidėti keptų daržovių, mėsos gabaliukų, o ant viršaus užsipilti salsos ir jogurtinio padažo. Šalia fadžitų labai tinka keptos kukurūzų burbuolės ir kepti pomidorai. Labai labai skanu!

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite