APP/ Daržovės/ Mėsa/ Pavasaris/ Visi receptai

Vyras prie grilio: sauso marinavimo jautienos nugarinė su pavasarinėmis daržovėmis

Atėjo laikas pristatyti, kas mūsų namuose prie grilio stovi dažniau, o prieš man kepant visada paruošia kepsninę ir asistuoja gaminant. Aišku, tai mano mylimas vyras Martynas! Kol šį pavasarį aš kapstausi savo pakeltų lysvių darže ir gėlių daželyje ar būnu užsiėmusi su didžiuoju šių metų projektu Tortų Turnyras (beje, dar turite galimybę jame užsiregistruoti), jis grilina taip, jog visa šeima valgome pirštus apsilaižydami. Todėl pagalvojau, kodėl gi nesukūrus bloge atskiros temos Vyras prie grilio? Juk gerais receptais norisi dalintis, ypač kai matau su kokia aistra ir atsidavimu gamina mano žmogus. O mane pačią labiausiai žavi tokie grynai vyriški kepimo niuansai, nes pačiai tai į galvą niekada neateitų mintis kepant mėsą užsistatyti laikmačio programėlę telefone. Ko tik tie vyrai neprisigalvoja dėl tobulai iškepto kepsnio, o pasirodo, tai dar ir puikiai veikia! Be to, jis ir į maistą žiūri daug paprasčiau ir pragmatiškiau nei aš.  Šį kartą išbandė specialiai kepsniams skirtus prieskonius, kurie jau kuris laikas gulėjo mano prieskonių stalčiuje. O pasirodo, tikrai veltui juos tiek laiko laikau! Prieskonių mišinys su rūkytomis aitriosiomis paprikomis, imbieru, kalendromis mėsai suteikė išskirtinumo, o mišinys daržovėms su bazilikais, rozmarinais, kmynais, česnakais morkas ir smidrus pavertė neatsivalgomai skaniais. Šį kepsnį kepėme švęsdami motinos dieną, tai prie patiekalo prisidėjau tik valgymu. Vyras mėsą sausai pamarinavo ir mes su vaikais visi keturiese išvažiavome pasivažinėti dviračiais, o kadangi važinėdami užtrukome, mėsą kepėme jau bepradedanat temti. Ir kas galėtų būti geriau nei vyro paruošta vakarienė bei vaikų paserviruotas stalas? Buvo labai gerai! O kad taip dažniau!

O dabar žodis Martynui – vyrui prie grilio:

„Tai va, sutarėme, jog pradedu rubriką Vyras prie grilio! Mane domina ir žavi natūralia ugnimi valdomas bei dūmų kvapu alsuojantis maisto gamybos būdas. Tikiuosi, nauja patirtis pradedant rašyti šią skiltį Sezoninė Virtuvė tinklaraštyje bus įdomi ir pilna skanių nuotykių, kuriais su malonumu su jumis dalinsiuosi. Aišku, man pataria bei rašyti apie maisto gamybą inspiruoja tinklaraščio kūrėja žmona Renata. Iš jos esu daug išmokęs, maisto ruošime ji man tikras autoritetas. Pirmam kartui pradedu nuo paprasto jautienos nugarinės kepsnio ir keptų sezoninių daržovių recepto. Mums jis labai patiko, tikiuosi, pasiteisins ir jums. Laukite naujų grilio receptų! Ir būtinai dalinkitės, kaip kepate kepsnius jūs?

Martynas prie grilio“

Vyras prie grilio: sauso marinavimo jautienos nugarinė su pavasarinėmis daržovėmis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
By Martynas prie grilio Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 25 min. + marinavimas

Kepsninės receptas

Sudėtis

Eiga

1

Jautienos nugarinę išimu iš šaldytuvo ir rankomis į mėsą gerai įtrinu paruoštą prieskonių bei aliejaus mišinį ir palieku kambario temperatūroje mažiausiai porai valandų, kad mėsa spėtų „sušilti“ bei "prisigertų" prieskonių.

2

Visas daržoves nuplaunu, baltuosius smidrus nulupu skustuku (jei naudosite žaliuosius, jų lupti nereikia) bei nupjaustau kotelius. Jas sulaistau aliejumi bei sumaišau su paruoštu prieskonių mišiniu, bei padruskinu.

3

Daržoves kepu tiesioginėje kaitroje ant gerai įkaitusių ketaus grotelių, todėl jos iškepa labai greitai. Grilio temperatūrą daržovėms dažniausiai naudoju 160-180 laipsnių. Prieš kepimą groteles visada sutepu atspariu karščiui augaliniu aliejumi.

4

Jei morkos didesnės patarčiau jas pradėti kepti anksčiau nei šparagus, kuriems iškepti vartant užteka vos 2-5 minučių. Morkoms iškepti reikės 15-20 minučių. Jas taip pat reikės apversti po 5-7 minučių kai susidarys grotelių žymės. Iškepusias daržoves atidedu ir uždengiu folija, kad neatšaltų.

5

Keliu grilio temperatūrą iki 250-270 laipsnių temperatūros. Man patinka kai jautienoje lieka rombo formos kepimo grotelių žymos, todėl aš kepu vartant kepsnį tris kartus, kepdamas kiekvieną pusę po du kartus, darydamas 45 laipsnių kampą, kad gautųsi norimos žymos. Šioje temperatūroje vartau kas 1 minutę ir 30 sekundžių, kad gautųsi vidutiniškai žalias jautienos kepsnys. Paskutinį kartą kepdamas stabdau oro padavimą uždarydamas visas sklendes ir palaikau kepsnį pusę minutės ilgiau. Laikui matuoti visada naudoju savo telefono laikmatį, kuris tiksliai parodo, kada reikia apversti. Dėmesio – atidarydami dangtį, darykite tai lėtai ir pradžioje būtinai keletą sekundžių palaikykite kelių centimetrų tarpą, kad oro gūsis nesudarytų ugnies liežuvių, kurie gali apdeginti rankas.

6

Iškeptą mėsą palaikau pridengta folija apie dešimt minučių, kad vienodai pasiskirstytų mėsos sultys ir mėsą supjaustau plonais grežinėliais. Nešu į stalą kartu su keptomis daržovėmis.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradaradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite