APP/ Kepiniai/ Ruduo/ Visi receptai

Žydiškas obuolių pyragas

Pradedu obuolių pyragų sezoną! Nors obuoliai soduose krenta jau nuo vasaros pabaigos, bet obuolių pyragų sezonas mano namuose dažniausiai įsibėgėja tik  kai orai tampa jau visai rudeniški. Atšalus orams namus jaukiausiai  iškvepina orkaitėje kepamas obuolių pyragas su cinamonu. Šį kartą išbandžiau naują žydiško obuolių pyrago receptą. Taip ir nesužinojau, kodėl jis vadinamas žydišku, greičiausiai jo pavadinimą sugalvojo amerikiečiai, nes dauguma šio pyrago receptų versijų kilusios būtent iš ten (vadovavausi šiuo Jewish Apple Cake receptu). O gal dėl to, jog šiam pyragui naudojamas alyvuogių aliejus ir apelsinų sultys? Pyragas visai paprastas savo ingredientais, bet kiek kitoks gaminimo būdu. Jam obuoliai supjaustomi, apibarstomi cukrumi su cinamonu iš anksto, kad spėtų įsigerti į obuolius. Jis dažniausiai kepamas apvalioje kekso formoje, kuri gali būti ir žiedo formos. Tokia forma pyragui suteikia prašmatnumo. Į ją obuoliai sluoksniuojami paeiliui su tešla, man gavosi 5 obuolių sluoksniai. Pyragas iškepė drėgnas, aromatingas ir labai gardus.

Atėjus rudeniui aš visada pasirūpinu, kad  mano prieskonių spintelėje nepritrūktų kokybiško cinamono. Dažniausiai savo kepiniams renkuosi ekologišką maltą cinamoną. Apie cinamoną esu parašiusi net šį straipsnį, jame pasakoju apie cinamono rūšis, kilmės šalis ir kokiems patiekalams koks cinamonas labiausiai tinka. O šiais metais atradau naujają Santa Maria prieskonių butelikų pakuotę. Jie labai patogūs ir prieskonių matavimui nebenaudoju atskiro šaukštelio. Nauji prieskonių buteliukai sukurti taip, kad jų dangtelis atitinka 1 arbatinį 5 ml šaukštelį, todėl naudojant dangtelį, kaip matuoklį, neprireikia atskiro arbatinio šaukštelio matavimui. Taip sutaupau laiko, o ir dar vieno šaukštelio plauti nebereikia. Jei ieškote daugiau receptų su obuoliais, kviečiu užmesti akį į mano obuolinių receptų kolekciją, gal ką skanaus išsirinksite ir jūs. 

Žydiškas obuolių pyragas

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
By Renata Kiekis: apvaliai kekso formai
Gaminimo laikas: 15 min. Kepimo laikas: 1,5 val.

Be laktozės

Sudėtis

  • Obuoliams:
  • 6 didelių kietesnių saldžiarūgščių obuolių
  • 2 šaukštų nerafinuoto rudojo cukraus
  • 1 šaukštelio ekologiško "Santa Maria" malto cinamono
  • Tešlai:
  • 4 kiaušinių
  • 2,5 stiklinės šviesių speltų miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 1 stiklinės nerafinuoto rudojo cukraus
  • 0,5 stiklinės ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 0,5 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio duskos

Eiga

1

Pirmiausiai, pusvalandį prieš pyrago kepimą nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius. Juos užberkite cukrumi, cinamonu, išmaišykite ir palikite.

2

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei druska.

3

Plaktuve išsukite cukrų, aliejų ir apelsinų sultis. Suberkite paruoštą miltų mišinį ir galiausiai po vieną, nuolat maišydami suleiskite kiaušinius. Užmaišykite vientisą tešlą.

4

Apvalią kekso kepimo formą gerai ištepkite alyvuogių aliejumi, ant dugno nedaug tešlos, kad jį padengtų ir berkite nedidelę dalį obuolių, tada vėl pilkite tešlos ir vėl obuolių, kol susluoksniuosite visą paruoštą tešlą su visais obuoliais kepimo formoje.

5

Kepimo formą pašaukite kepti į 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pyragas keps apie 1 val ir 30 minučių. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku. Pyragą iš formos apverskite jau kiek praaušusį. Valgykite ir pjaustykite visai atšalusį.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite