Rudeninės avietės nuostabiai dera su varškės saldumynais. Šį mėnesį jau kelis kartus kepiau nuostabų sūrio pyragą su avietėmis. Avietinis sūrio pyragas išties puikus, lengvai pagaminamas, ne per saldus su uogų rūgštele ir gaiva. Pirmą kart jį iškepiau savo paauglio sūnaus gimtadieniui, jis dievina avietes. Praeitais metais jo gimtadieniui ruošiau keksiukus su avietėmis. Ankstyvą rudenį mėgstu ruošti desertus su avietėmis, žinau, kad jomis mėgausimės tik iki pirmųjų šalnų, tai skubu atsidžiaugti paskutinėmis sodo uogomis. Dar vienas puikus aviečių ir varškės derinys yra varškės tinginys su avietėmis. Iš šių trijų desertų man sunku būtų išskirti viena, kaip patį pačiausią, bet sūrio pyragas su avietėmis tikrai vertas dėmesio. Labai rekomenduoju! Tai pats paprasčiausias man iki šiol žinomas sūrio pyrago receptas. Jis labai skanus ką tik iškeptas, bet dar skanesnis kitą dieną.
Varškės sūrio pyragas su avietėmis
Sudėtis
- 24 cm skersmens torto formai:
- 8 vienetų forminių sausainių
- 50 g sviesto
- 600 g kreminės varškės sūrio
- 2 šaukštų miltų
- 175 g cukraus
- 2 kiaušinių
- 1 kiaušinio trynio
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 142 ml grietinės
- 150 g aviečių
- Papuošimui:
- 150 g aviečių
- 90 g želė cukraus
- 100 ml vandens
Eiga
Pirmiausiai sulaužiau sausainius, sudėjau juos į virtuvinį kombainą, kad susmulkintų juos iki trupinių. Tada dėjau minkštą sviestą ir gerai išsukau, kol trupiniai su sviestu apsijungė ir gavosi vientisa masė.
Tą trupinių masę paskleidžiau ant kepimo popieriumi iškloto kepimo formos dugno ir kepiau iš anksto įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje 5 minutes. Sausainių pagrindas gaunasi ganėtinai plonas. Iškepusiam sausainių pagrindui leidau ataušti.
Kreminę varškę išsukau su miltais, kiaušiniais, vaniliniu cukrumi ir grietine. Į varškės masę atsargiai įmaišiau švarias avietes ir lengvai išmaišiau bei supyliau ant praaušusio sausainių pagrindo. Pyragą stačiau kepti 40 minučių į to paties kaitrumo orkaitę.
Kepdamas sūrio pyragas iškilo, kad jis nesusmegtų, palikau jį pusvalandžiui aušti praviroje orkaitėje. Ataušusį pyragą išėmiau iš formos ir pastačiau „bręsti“ į šaldytuvą.
Pyrago papuošimui šakute sutryniau 100 g. aviečių. Puode užkaičiau vandenį ir sumaišiau su želės cukrumi. Vandenį su cukrumi paviriau kelias minutes ir įmaišiau trintas avietes. Mišiniui leidau kiek praaušti, bet ne per ilgai, nes jis greitai stingsta. Avietiniu glaistu apipyliau sūrio pyragą, o ant viršaus apibarsčiau likusiomis avietėmis.
14 Comments
Renata
2012-09-27 at 11:56 pmNuostabiai atrodo! O želė cukrus čia tas kur būna želė pakeliuose ar koks?
Asta
2012-09-28 at 5:04 amGrietinę dar siūlau pakeisti riebiu jogurtu su skoniu, tarkim kad ir avietiniu, arba dar įdomiau – persikiniu. Labai skanu 😉
Vilma
2012-09-28 at 12:55 pmAtrodo dieviškai! Tik iš kur mums, miesčionims, šviežių aviečių dabar gauti. 🙂
Aušra
2012-09-28 at 4:21 pmTikrai, yra miesto turguose aviečių. Ir pas mus pilna. Ūkininkai šiemet, kaip ir pernai, pažadėjo, kad ilgai užteks. O pas mus, tik prieš kokią savaitę vienas ūkis baigė šviežiomis braškėmis prekiauti, įsivaizduojat?
Puikios nuotraukos 🙂
Aušra
2012-09-28 at 4:42 pmPyragiukas labai dailus; o atgarsius apie rudenines avietes as ir Itakoje girdejau, bet kazkaip neprisiruosiau nueiti pauogauti;
Rūta
2012-09-28 at 5:55 pmŽiauriai gerai atrodo pyragas. O avietės vaikiškose rankose – tobula!
» Blog Archive » Varškės pyragas su avietėmis - bulviukose.lt
2013-09-19 at 12:06 pm[…] (Šaltinis: Sezoninė virtuvė) […]