APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Aguonų tortas

Jau ne pirmus metus iš eilės Kalėdoms kepu šį dieviškai skanų aguonų tortą (pyragu jį pavadinti būtų didžiausia nuodėmė). Šį aguonų tortą gaminu pagal savo vieną mėgstamiausių knygų „Metai už stalo“ pateiktą receptą.

Per Kalėdas jau tradicija tapo kepti šį aguonų tortą, visa šeima, ką čia šeima, visa giminė neįsivaizduoja Kalėdų be šio skanėsto. Šis puikia išvaizda ne labai galintis pasigirti tortas visus stebina savo turtingu skoniu. Jis paprastas ir nuostabus, bei dar nei vieno ragavusio nepaliko abejingo. O aguonų juk niekad nebus per daug, o ypač per skaniąsias žiemos šventes. Kadangi aguoninių pyragų laikas dar tęsis iki pat Trijų Karalių, greičiausiai kepsiu jį ir dar kartą.

Linkiu kad Jūsų visų Kalėdos buvo skanios, jaukios ir kvepiančios naminiu maistu. 

Aguonų tortas

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 24 cm kepimo formai
Gaminimo laikas: 50 min. Kepimo laikas: 30 min.

Sudėtis

  • Biskvitui:
  • 300 g aguonų mirkytų ir sumaltų
  • 300 g cukraus
  • 1 stiklinės džiūvėsėlių
  • 9 kiaušinių
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Kremui:
  • 800 ml riebios grietinėlės
  • 2 stiklinių cukraus
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus
  • Papuošimui:
  • riešutų
  • aguonų

Eiga

1

Pirmiausiai iki putų išplakiau kiaušinių baltymus.

2

Tada mikseryje ištryniau permaltas aguonas, kiaušinių trynius, cukrų ir džiuvėsius. Gautą masę atsargiai sumaišiau su išplaktais baltymais ir verčiau į kepimo popieriumi išklotą torto formą.

3

Biskvitą kepiau truputį virš pusvalandžio 200 laipsnių orkaitėje. Prieš ištraukiant biskvitą iš orkaitės, jį būtina patikrinti pagaliuku ar jau iškepęs.

4

Kol biskvitas kepė, pagaminau grietinėlės kremą. Grietinėlę su cukrumi užvirinau puode storu dugnu (kad neprisviltų) ir viriau, vis pamaišydama, kol kremas pradėjo tirštėti. Po kokių 15-20 minučių virimo ant žemos ugnies kremas jau pradeda iš lėto tirštėti, tada tokį pusiau tirštą kremą (bet ne skystą) iš lėto pyliau ant dar šilto biskvito, kad kremas kuo geriau įsigertų. Iškepusį biskvitą, tam reikalui, palikau su kepimo popieriumi, kad kremas nenuvarvėtų pro šalį.

5

Likusį kremą (turėtų likti apie pusė) vėl stačiau virti. Po dar kokių 15-20 min. virimo (tik nepamirškite maišyti) kremas visai sutirštėjo ir tapo tamsesnis. Išvirusio kremo konsistencija primena kondensuotą pieną. Išvirusį tirštą kremą pyliau ant biskvito (nuėmusi kepimo popierių), taip, kad gražiai apvarvėtų ir biskvito kraštai. Kol kremas dar visiškai neataušo tortą puošiau riešutais.

Gali patikti

16 komentarų

  • Atsakyti
    Vilma
    2011-12-28 at 7:42 am

    Šis receptas jau tampa virusu 😀

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-12-28 at 7:44 am

    Vilma, jeigu tai virusas, tai labai skanus ir tiktai verta juo užsikrėsti 🙂

  • Atsakyti
    Karolina
    2011-12-28 at 7:57 am

    Aš irgi užsikrėtus juo 🙂 Vien per Kalėdas kepiau tris kartus 🙂

  • Atsakyti
    Vilma
    2011-12-28 at 8:11 am

    Suintrigavote 🙂

  • Atsakyti
    Nida
    2011-12-28 at 10:22 am

    Nuostabu! Nekantrauju isbandyti. Aguoninius pyragus galeciau valgyti ne tik iki Triju Karaliu, bet iki pat kitu Kaledu! 🙂

  • Atsakyti
    Jurgita
    2011-12-28 at 10:58 am

    O man jis ne visai topinis 🙂 Namiškiai visai nepamėgo, praktiškai viena turėjau suvalgyt, tad ačiū, kurį laiką į saldumynus ir pažiūrėt nebenorėsiu 🙂 Jų argumentas – visas tortas tėra vienas didelis įdaras, pritrūko pagrindo. Žinoma, skonio reikalas, bet ateity kepti nebežadu 🙂

  • Atsakyti
    Egle
    2011-12-28 at 11:19 am

    O man atvirkščiai, jis pyragas, ne tortas 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-12-28 at 12:33 pm

    Karolina, bet tu ir šaunuolė! Nors jei aš dar du papildomai būčiau iškepusi, turbūt, ir tų per tą pačią dieną nebūtų likę, nes visiems jis labai patiko 🙂
    Vilma, išbandyk!
    Nida, aš irgi aguonas valgyčiau ir valgyčiau. Jei mėgsti aguonas šis tortas tau tikrai turėtų patikti 🙂
    Jurgita, dėl skonio ginčytis būtų sunku 🙂 Mano keptąjį tai visi taip greitai suvalgė, o kas nespėjo pakartoti, jau dabar laukia kitų Kalėdų. Man jis pats kalėdiškiausias ir pats topiškiausias 🙂
    Egle, o man jis pats tikriausias tortas, yra biskvitas, yra ir kremas, tik sutepimas netradicinis. O ir knygoje jis tortu vadinamas 🙂 Gal apgaulinga išvaizda labiau ir primena pyragą, bet turtingas vidus, tai jau tikrai tooortiškas!

  • Atsakyti
    oge
    2012-01-02 at 9:44 pm

    Rennie, o jums per visa biskvito stori perbego kremas? Ar tik pavirsius sudreko? Itariu, kad pas mane per daug to kremo buvo (dariau pagal originalaus recepto proporcijas) arba tiesiog jis buvo per skystas ir sudrekino, tiksliau suslapino 🙂 visa mano biskvita. Gal jei butu tirstesnis ir tiesiog jo storesnis sluoksnis ant virsaus gautusi, butu ne taip erzines tas “slapias saldumas”.
    Siaip is esmes pyragas man patiko, tik reikes matyt tobulinti savo kepimo igudzius 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2012-01-03 at 8:17 am

    Oge, kremas turi būti jau tirštokas, bet ne skystas. Mano tortas nebuvo visiškai sudrėkęs, bet aš ir kremo kiekį mažinau. Šis tortas skaniausias nors kiek pastovėjęs, geriausiai “pabrendęs” per naktį. Man irgi pirmą kartą sunkiai su juo ėjosi, bet kitus kepimus jau patobulinau procesą 🙂 Tikiuosi kitą kartą Tau labiau pavyks 🙂

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-01-05 at 7:51 am

    Išbandžiau ir aš. Tik man grietinėlė su cukrumi visai nesutirštėjo. Viriau gal valandą. Taip ir liko skystis. Kokia galėtų būti priežastis?

  • Atsakyti
    Rennie
    2012-01-05 at 12:24 pm

    O grietinėlę ar pačią riebiausią naudojote?

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-01-05 at 1:46 pm

    Aha:)

  • Atsakyti
    Rennie
    2012-01-05 at 1:55 pm

    Jeigu grietinėlė buvo riebi ir cukraus kiekis toks, koks nurodytas, turėjo sutirštėt per valandą virimo tai jau tikrai. Kepu jau trečius metus iš eilės ir kiekvieną kart verdant sutirštėja, net nežinau, kur čia tas šuo pakastas 🙂

  • Atsakyti
    ASTA
    2015-01-25 at 6:31 pm

    Sveki,atradau si recepta jau po svenciu,bet nusprendziau iskepti sunau gimtadieniui[labai megstu aguonas].,dar nespejom paragauti,bet noriu pasitikslinti kokiio dydzio tortine turi buti,nes man nelabai tilpo i 23cm, tortine, ir aisku kremas visai nenorejo tirsteti..viriau daugiau kaip valanda…sunkei bet gal pavyko=]

  • Atsakyti
    Egle
    2015-12-28 at 11:38 pm

    Sveiki. Pyragas liuks tikrai, bet su grietinele beda ta pati – netirstejo ne biski, teko det miltu. Ar gali but beda, kad grietinele buvo ne 35 bet 30%?

  • Komentuokite