Jau ne pirmus metus iš eilės Kalėdoms kepu šį dieviškai skanų aguonų tortą (pyragu jį pavadinti būtų didžiausia nuodėmė). Šį aguonų tortą gaminu pagal savo vieną mėgstamiausių knygų „Metai už stalo“ pateiktą receptą.
Per Kalėdas jau tradicija tapo kepti šį aguonų tortą, visa šeima, ką čia šeima, visa giminė neįsivaizduoja Kalėdų be šio skanėsto. Šis puikia išvaizda ne labai galintis pasigirti tortas visus stebina savo turtingu skoniu. Jis paprastas ir nuostabus, bei dar nei vieno ragavusio nepaliko abejingo. O aguonų juk niekad nebus per daug, o ypač per skaniąsias žiemos šventes. Kadangi aguoninių pyragų laikas dar tęsis iki pat Trijų Karalių, greičiausiai kepsiu jį ir dar kartą.
Linkiu kad Jūsų visų Kalėdos buvo skanios, jaukios ir kvepiančios naminiu maistu.
Aguonų tortas
Sudėtis
- Biskvitui:
- 300 g aguonų mirkytų ir sumaltų
- 300 g cukraus
- 1 stiklinės džiūvėsėlių
- 9 kiaušinių
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- Kremui:
- 800 ml riebios grietinėlės
- 2 stiklinių cukraus
- 2 šaukštelių vanilinio cukraus
- Papuošimui:
- riešutų
- aguonų
Eiga
Pirmiausiai iki putų išplakiau kiaušinių baltymus.
Tada mikseryje ištryniau permaltas aguonas, kiaušinių trynius, cukrų ir džiuvėsius. Gautą masę atsargiai sumaišiau su išplaktais baltymais ir verčiau į kepimo popieriumi išklotą torto formą.
Biskvitą kepiau truputį virš pusvalandžio 200 laipsnių orkaitėje. Prieš ištraukiant biskvitą iš orkaitės, jį būtina patikrinti pagaliuku ar jau iškepęs.
Kol biskvitas kepė, pagaminau grietinėlės kremą. Grietinėlę su cukrumi užvirinau puode storu dugnu (kad neprisviltų) ir viriau, vis pamaišydama, kol kremas pradėjo tirštėti. Po kokių 15-20 minučių virimo ant žemos ugnies kremas jau pradeda iš lėto tirštėti, tada tokį pusiau tirštą kremą (bet ne skystą) iš lėto pyliau ant dar šilto biskvito, kad kremas kuo geriau įsigertų. Iškepusį biskvitą, tam reikalui, palikau su kepimo popieriumi, kad kremas nenuvarvėtų pro šalį.
Likusį kremą (turėtų likti apie pusė) vėl stačiau virti. Po dar kokių 15-20 min. virimo (tik nepamirškite maišyti) kremas visai sutirštėjo ir tapo tamsesnis. Išvirusio kremo konsistencija primena kondensuotą pieną. Išvirusį tirštą kremą pyliau ant biskvito (nuėmusi kepimo popierių), taip, kad gražiai apvarvėtų ir biskvito kraštai. Kol kremas dar visiškai neataušo tortą puošiau riešutais.
16 Comments
Vilma
2011-12-28 at 7:42 amŠis receptas jau tampa virusu 😀
Rennie
2011-12-28 at 7:44 amVilma, jeigu tai virusas, tai labai skanus ir tiktai verta juo užsikrėsti 🙂
Karolina
2011-12-28 at 7:57 amAš irgi užsikrėtus juo 🙂 Vien per Kalėdas kepiau tris kartus 🙂
Vilma
2011-12-28 at 8:11 amSuintrigavote 🙂
Nida
2011-12-28 at 10:22 amNuostabu! Nekantrauju isbandyti. Aguoninius pyragus galeciau valgyti ne tik iki Triju Karaliu, bet iki pat kitu Kaledu! 🙂
Jurgita
2011-12-28 at 10:58 amO man jis ne visai topinis 🙂 Namiškiai visai nepamėgo, praktiškai viena turėjau suvalgyt, tad ačiū, kurį laiką į saldumynus ir pažiūrėt nebenorėsiu 🙂 Jų argumentas – visas tortas tėra vienas didelis įdaras, pritrūko pagrindo. Žinoma, skonio reikalas, bet ateity kepti nebežadu 🙂
Egle
2011-12-28 at 11:19 amO man atvirkščiai, jis pyragas, ne tortas 🙂
Rennie
2011-12-28 at 12:33 pmKarolina, bet tu ir šaunuolė! Nors jei aš dar du papildomai būčiau iškepusi, turbūt, ir tų per tą pačią dieną nebūtų likę, nes visiems jis labai patiko 🙂
Vilma, išbandyk!
Nida, aš irgi aguonas valgyčiau ir valgyčiau. Jei mėgsti aguonas šis tortas tau tikrai turėtų patikti 🙂
Jurgita, dėl skonio ginčytis būtų sunku 🙂 Mano keptąjį tai visi taip greitai suvalgė, o kas nespėjo pakartoti, jau dabar laukia kitų Kalėdų. Man jis pats kalėdiškiausias ir pats topiškiausias 🙂
Egle, o man jis pats tikriausias tortas, yra biskvitas, yra ir kremas, tik sutepimas netradicinis. O ir knygoje jis tortu vadinamas 🙂 Gal apgaulinga išvaizda labiau ir primena pyragą, bet turtingas vidus, tai jau tikrai tooortiškas!
oge
2012-01-02 at 9:44 pmRennie, o jums per visa biskvito stori perbego kremas? Ar tik pavirsius sudreko? Itariu, kad pas mane per daug to kremo buvo (dariau pagal originalaus recepto proporcijas) arba tiesiog jis buvo per skystas ir sudrekino, tiksliau suslapino 🙂 visa mano biskvita. Gal jei butu tirstesnis ir tiesiog jo storesnis sluoksnis ant virsaus gautusi, butu ne taip erzines tas “slapias saldumas”.
Siaip is esmes pyragas man patiko, tik reikes matyt tobulinti savo kepimo igudzius 🙂
Rennie
2012-01-03 at 8:17 amOge, kremas turi būti jau tirštokas, bet ne skystas. Mano tortas nebuvo visiškai sudrėkęs, bet aš ir kremo kiekį mažinau. Šis tortas skaniausias nors kiek pastovėjęs, geriausiai “pabrendęs” per naktį. Man irgi pirmą kartą sunkiai su juo ėjosi, bet kitus kepimus jau patobulinau procesą 🙂 Tikiuosi kitą kartą Tau labiau pavyks 🙂
Anonymous
2012-01-05 at 7:51 amIšbandžiau ir aš. Tik man grietinėlė su cukrumi visai nesutirštėjo. Viriau gal valandą. Taip ir liko skystis. Kokia galėtų būti priežastis?
Rennie
2012-01-05 at 12:24 pmO grietinėlę ar pačią riebiausią naudojote?
Anonymous
2012-01-05 at 1:46 pmAha:)
Rennie
2012-01-05 at 1:55 pmJeigu grietinėlė buvo riebi ir cukraus kiekis toks, koks nurodytas, turėjo sutirštėt per valandą virimo tai jau tikrai. Kepu jau trečius metus iš eilės ir kiekvieną kart verdant sutirštėja, net nežinau, kur čia tas šuo pakastas 🙂
ASTA
2015-01-25 at 6:31 pmSveki,atradau si recepta jau po svenciu,bet nusprendziau iskepti sunau gimtadieniui[labai megstu aguonas].,dar nespejom paragauti,bet noriu pasitikslinti kokiio dydzio tortine turi buti,nes man nelabai tilpo i 23cm, tortine, ir aisku kremas visai nenorejo tirsteti..viriau daugiau kaip valanda…sunkei bet gal pavyko=]
Egle
2015-12-28 at 11:38 pmSveiki. Pyragas liuks tikrai, bet su grietinele beda ta pati – netirstejo ne biski, teko det miltu. Ar gali but beda, kad grietinele buvo ne 35 bet 30%?