APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Citrininis keksas

Aromatingas ir drėgnas citrininis keksas, kuriam drėgnumo suteikia suliejimas citrinų sultimis. Gabalėlis tokio kekso ne tik skanus desertas, bet ir nemaža vitamino C dozė. Šį keksą geriausia iškepti ir sulieti iš vakaro, o valgyti kitą dieną, nes tada sultys spės pilnai susigerti, o kekso ir citrinos sulčių skoniai pilnai apsijungs.

Kai už lango taip šalta norisi kažko skanaus. Šaltasis metų laikas niekaip neatsiejamas nuo citrinų, jos gaivios, pakelia nuotaiką ir stiprina imunitetą. Savaitgaliui kepiau citrininį keksą, kurį suliejau citrinų sultimis ir jis tapo drėgnas bei gaivus. Pilnai ataušusį keksą perkėliau į tortinę (jis tikrai to vertas) ir atsargiai supjausčiau. Saldžiarūgštis ir drėgnas keksas maloniai tirpo burnoje ir prašyte prašėsi arbatos su citrina.
 Tai labai žiemiškas savaitgalio kepinys, kurį tikrai rekomenduoju išbandyti. 

Citrininis keksas

18 votes, average: 3,89 out of 518 votes, average: 3,89 out of 518 votes, average: 3,89 out of 518 votes, average: 3,89 out of 518 votes, average: 3,89 out of 5 (18 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: pailgai kekso formai
Gaminimo laikas: 10 min. gaminimas Kepimo laikas: 50 min. kepimas

Sudėtis

  • 220 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 220 g. cukraus
  • 270 g. kvietinių miltų (naudojau 405D rūšį)
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 0.5 a.š. vanilinio cukraus
  • 4 kiaušiniai (geriau naminiai)
  • 4 v.š. pieno
  • 2 citrinų smulkiai nutarkuota žievelė
  • Kekso suliejimui:
  • 2 citrinų sultys
  • 170 g. cukraus

Eiga

1

Pirmiausiai įšildžiau orkaitę iki 160 laipsnių. Maišytuve gerai išsukau sviestą, pieną, cukrų, kiaušinius, citrinų žieveles ir vanilinį cukrų.

2

Kai masė tapo vientisa subėriau miltus ir kepimo miltelius. Gerai išsuktą tešlą supyliau į kekso formą, išklotą kepimo popieriumi.

3

Keksas kepė 50 minučių, kadangi mano kepimo forma  aukštoka, jeigu kepsite žemesnėje, tai iškeps per 35-40 min. Prieš išimant kepinį patikrinkite pagaliuku ar jis vienodai iškepęs šonuose ir per vidurį.

4

Kol keksas kepė iš citrinų išspaudžiau sultis ir sumaišiau jas su cukrumi (cukrus neturi visiškai ištirpti sultyse). Iškepusį keksą dar šiltą ištraukiau iš formos, uždėjau ant grotelių kartu su kepimo popieriumi ir suliejau paruoštu citrinų užpilu. Lieti reikėtų neskubant, atsargiai leidžiant sultims susigerti dar į šiltą kepinį. Jeigu susidarys nedidelis sulčių perteklius ant kepimo popieriaus, nebijokite, keksas jį aušdamas sugers. Kepinio viršų sutepiau dar neištirpusiu sultyse cukrumi, kuris pasitarnavo kaip papuošimas.

 

Gali patikti

17 Comments

  • Atsakyti
    Ausrra
    2011-01-28 at 2:11 pm

    Skamba gardžiai ir kvapniai. Mėgstu citrusinius ir ryškią jų spalvą, lyg atgaivą. Neveltui pats jų sezonas, kai pas mus žiema…

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-01-28 at 4:30 pm

    O aš žiemą negaliu be citrinų gyventi, man į jas tik pasižiūrėjus nuotaika pakyla. Keksiukas, kaip tikras citrinukas, gaivus ir sultingas gavosi.

  • Atsakyti
    Jolanta
    2012-01-22 at 9:53 am

    Daug kartu kepiau jusu keksa!!! Visiems taip patinka, kad recepto praso!
    Siandien tecio gimtadienis – keksas vaziuos kartu :))) Ir tuo paciu dar viena savo draugui kepsiu, jis dievina sita keksa !

    Aciu!

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-01-23 at 11:33 am

      Jolanta, kaip malonu girdėti 🙂 Mano sūnus jį irgi tiesiog dievina, visad prašo, kad būtent citrininį, o ne kokį kitokį keksą kepčiau. Dėkui, kad parašėte 🙂

    • Atsakyti
      Jolanta
      2012-01-23 at 7:49 pm

      :))) As dar, zinot, kartais idedu dziovintu abrikosu prie razinu. Labai skanu!

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-01-24 at 12:01 pm

      Reiks kada pabandyti, nes aš dažniausiai įberiu aguonų, kurios prie citrinos labai tinka 🙂

  • Atsakyti
    Citrina ir bulvė
    2012-02-10 at 5:32 pm

    Kaip citriniškai atrodo 🙂 Suviliojo, būtinai reiks išbandyt.

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-02-13 at 10:33 am

      Būtinai išbandykite, jis vienas mėgstamiausių mano keksų 🙂

    • Atsakyti
      Citrina ir bulvė
      2012-02-23 at 11:02 am

      Vakar išbandėme! Nuostabus ir tikrai vertas torto vardo 🙂 Iš pradžių jis man kiek lėtai kilo, tad pabijojau, kad gali neiškilti, bet galiausiai viskas puikiai pavyko. Lėtai, bet užtikrintai 😉 Pagardinimui įbėriau aguonų, o tas suliejimas citrinų sultimis, sakyčiau, tikras pyrago “vinukas” 🙂 Supernis, ačiū už receptą.

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-02-23 at 10:12 pm

      Aguonos šiame pyrage labai tinka. Džiaugiuosi, kad tau patiko 🙂

  • Atsakyti
    ausra
    2013-03-18 at 8:41 pm

    Super keksas!!! Tikra vit. C bomba 🙂 ir pavyko is pirmo karto! Aciu uz recepta.

  • Atsakyti
    Simona
    2013-04-02 at 8:21 am

    Nuostabiai skanus keksas! Kepiau pirmą kartą ir pavyko puikiai! Visiems rekomenduoju! 🙂 Ačiū už receptą 🙂

  • Atsakyti
    Citrininis keksas - Kulinarija | Neringos blogas
    2013-04-19 at 10:11 am

    […] Recepto šaltinis: Sezoninė virtuvė […]

  • Atsakyti
    Rasa
    2013-12-14 at 6:39 pm

    Nuostabus keksas! Suliejimui deciau per pus maziau cukraus, kiek saldoka…bet labai gardus 🙂

  • Atsakyti
    Goda
    2014-07-30 at 3:20 pm

    Labai skanus keksas , tačiau man neiškilo ;/ , gal žinote kas galėjo būti netaip ? (Nesu patyrusi kepėja 😀 )

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-07-30 at 4:26 pm

      Gal kartais prieš tai miltų nesumaišėte su kepimo milteliais arba jų neįpylėte? Patariu prieš supilant į tešlą miltus gerai išmaišyti su kepimo milteliais. Man šis keksas visad gaunasi labai skanus 🙂

  • Atsakyti
    Tori
    2016-04-10 at 6:31 pm

    Labai superinis keksas
    Aciu labai uz receptuką ,bandykit kas nebandėte labai skanu!!!!

  • Komentuoti: Citrininis keksas - Kulinarija | Neringos blogas Atšaukti