APP/ Desertai/ Vasara/ Visi receptai

Citrininis tiramisu tortas su braškėmis

Šį kartą nusprendžiau pagaminti citrininį tiramisu variantą su braškėmis, kurį nusižiūrėjau Jamie’s Italian restorane, kai šį pavasarį lankiausi Londone. Pamenu, tada labai paslaugus padavėjas pasiteiravo ar desertui norėsime tradicinio, ar citrininio tiramisu, pagaminto su Limoncello likeriu. Aišku, kad pasirinkome netradicinį citrininį tiramisu desertą, kurio skonis įsiminė ilgam.

Šį tortą gaminau savo dukrytės septintam gimtadieniui. Mano mažosios gimtadienis visad kvepia šviežiomis braškėmis ir žydinčiais jazminais. Kiekvienais metais jai gaminu būtent tortą su braškėmis, bet tik tokį, kurio nereikia kepti, nes vasarnamyje neturiu orkaitės, o tokiu metu dažniausiai čia su visa šeima atostogaujame. Tą dieną, prieš jos gimimą, irgi gaminau braškių tortą, nes mano Mieliausiasis, kaip tik turėjo sugrįžti atostogų, mes su sūnumi jo laukėme vasarnamyje, iki gimdymo dar turėjo būti likusios trys ilgos savaitės… O kitą rytą jau gulėjau apsikabinusi savo mažąją Antakalnio klinikų gimdymo namuose, kuri gimė kiek per anksti, greičiausiai, užuodusi braškių tortą. Taip braškių tortas ir dukrytės gimtadienis tapo du neatsiejami dalykai ir mūsų šeimos istorijos dalis.

Citrininis tiramisu tortas su braškėmis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 įvertino)
Loading...
Kiekis: 26 cm torto formai
Gaminimo laikas: 30 min.+120 min. šaldymas

Sudėtis

  • 200 g biskvitinių sausainių „damų piršteliai“
  • 500 g maskaponės sūrio
  • 500 ml plakamosios grietinėlės
  • 2 pakelių grietinėlės standiklio
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2 citrinų smulkiai nutarkuotos žievelės
  • 4 šaukštų cukraus
  • 300-400 g šviežių braškių
  • Sirupui (vietoj Limoncello likerio) :
  • 2 didelių citrinų
  • 4 šaukštų cukraus
  • 1 stiklinės vandens

Eiga

1

Kadangi neturėjau Limoncello likerio, pirmiausiai išsiviriau citrininį sirupą, sausainių mirkymui, kuris čia gal ir labiau tiko, nes tortas buvo skirtas vaikams.

2

Citrinų žieveles smulkiai nutarkavau ir atidėjau kremo gamybai. Pačias citrinas supjausčiau, užpyliau cukrumi ir vandeniu, viriau apie 15-20 minučių, kol citrinos pilnai suminkštėjo ir atidavė visą savo skonį sirupui. Sirupą palikau aušti.

3

Kremui grietinėlę lengvai suplakiau su paprastu ir vaniliniu cukrumi, citrinos žievelėmis ir grietinėlės standikliu. Į grietinėlę dalimis sudėjau maskaponės sūrį ir gerai suplakiau iki vientisos tiršto kremo masės.

4

Į išskleidžiamą torto formą pradėjau sluoksniuoti išmirkytus sausainius, kuriuos labai trumpai po vieną mirkiau atšalusiame citrinų sirupe. Ant sausainių sluoksnio plonai paskleidžiau kremo masę. Procesas toks pats, kaip ir tradicinio tiramisu gamyboje, tik sausainių sluoksnių stengiausi sudėti daugiau, o kremo ant kiekvieno sausainių sluoksnio tepti kiek galima mažiau.

5

Viso susluoksniavau keturis išmirkusių sausainių „aukštus“. Kadangi, šį kart norėjau pagaminti labiau tiramisu tortą, o ne desertą, todėl stengiausi, kad jis būtų kuo tvirtesnis.

6

Per naktį palikau tortą bręsti ir sukietėti šaldytuve.

7

Ryte tortą puošiau braškėmis ir šviežiomis mėtų šakelėmis. O čia jau kiekvieno skonio ir estetikos reikalas, man norėjosi, kad kiek „baltuotų“ pats tortas, todėl šį kart jo pilnai „nepaslėpiau“ po braškėmis. Tikrai, labai skanus buvo, gal kiek riebokas, bet juk per gimtadienius galima.

 

Gali patikti

15 komentarų

  • Atsakyti
    Indrė
    2012-06-25 at 7:03 pm

    Niam niam – taip gaiviai atrodo!

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-06-27 at 4:32 pm

      Indre, tikrai labai skanus ir gaivus tik riebokas visgi grietinėlė ir maskaponė 🙂

  • Atsakyti
    Asta
    2012-06-25 at 7:49 pm

    Citrininio tiramisu dar nesu ragavus. Perskaičiau ir seilės burnoje susikaupė 🙂 Ačiū už idėją, nusigvelbsiu ir aš :))

    O dukrytei sveikinimai su praėjusiu gimtadieniu 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-06-27 at 4:42 pm

      Asta, būtinai pabandyk, visiems gimtadienio svečiams labai patiko 🙂 Dėkui už sveikinimus 🙂

  • Atsakyti
    Asta
    2012-06-26 at 4:43 am

    Sidnėjaus Jamie’s Italia restorane kažkaip neužmačiau citrininio tiramisu. Reikės sugrįžti ir patikrinti. Turėtų būti labai skanu

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-06-27 at 4:44 pm

      Asta, gal Sidnyje ir meniu kartais kitoks, visgi kitas pasaulio kraštas net metų laikai nesutampa 🙂

  • Atsakyti
    Citrina ir bulvė
    2012-06-26 at 7:39 pm

    koks gražus prisiminimas… galvojau, kad bus jazmininis tiramisu su braškėmis 🙂 kad būtų atspindėti visi gimtadienio kvapai 🙂 Atrodo fantastiškai.

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-06-27 at 4:46 pm

      Jazminų kvapo tortas man būtų tobulas, dievinu šį kvapą 🙂 esu džiovinusi jazminų žiedus arbatai, bet džiūdamas tas skanus kvapas kažkur išgaruoja 🙂

  • Atsakyti
    Klone
    2012-06-27 at 8:47 am

    Atgaivinot sielą man, kaip didžiulei citrinų mėgėjai :)) Apie citrinų tiramisu dar neesu girdėjusi. Būtinai ir aš išbandysiu šį receptą savo virtuvėje. 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-06-27 at 4:48 pm

      Aš irgi esu citrinų mėgėja, ar žiema, ar vasara, citrinų mano virtuvėje visad galima surasti 🙂 Būtinai išbandykite!

  • Atsakyti
    Agnetė
    2013-03-16 at 4:29 pm

    Labai skanus tortas, bet neisivaizduoju kaip jums gavosi 4 sluoksniai sausainiu ir kaip tepet maziau kremo, nes man gavosi is tokio kiekio koks parasytas tai tik 2 sluoksniai sausainiu ir daug daug kremo, ir forma mano tokio pat dydzio 🙂

  • Atsakyti
    Irma
    2013-06-06 at 5:48 pm

    Sveiki,ka butų galima panaudoti vietoj grietinėlės standiklio,nes nerandu nusipirkti.as gyvenu ne Lietuvoje

  • Atsakyti
    Edita
    2013-06-14 at 11:45 am

    Kokia puiki idèja! Sirupą išviriau iš 3 laimų ir pundo mėtų. Žiūrėsim kas gausis! Dabar galvoju, kad mėtas reikėjo susmulkinti smulkintuvu ir dėti tiesiai į kremą.

  • Atsakyti
    Marina
    2015-06-26 at 3:58 pm

    Jei torta valgysim sekmadieni, kada geriau gaminti? Noreciau penktadieni pagaminti, nes kaip tik virtuveje kalnas braskiu 🙂

  • Atsakyti
    Ieva
    2015-08-19 at 7:24 pm

    Nuostabus tortas! Tikrai gaminsiu dar ne kartą 🙂 puošiau braškėmis ir serbentais – nuostabiai gaivus ir vasariškas. Šiek tiek neramino, jog kremo bus per daug, o sausainių per mažai, tačiau, kai viskas susigulėjo per naktį, buvo tobula. Kolegos pešėsi dėl paskutinių gabalėlių 🙂

  • Komentuoti: Irma Atšaukti