APP/ Daržovės/ Ruduo/ Sriubos/ Vasara/ Visi receptai

Cukinijų sriuba su saldaus pieno sūriu

Iš kaimo parsivežiau visą galybę peraugusių cukinijų, jų mano uošvijoje šiemet užderėjo „nors vežimu vežk“, tiesiogine šio posakio reikšme. Cukinijas labai mėgstu, dabar jomis ir maitinamės. Šį kart viriau nuostabiai subtilią trintą cukinijų sriubą, kurią gardinau lietuvišku saldaus pieno sūriu, kuris čia labai tiko ir suteikė pikantiškumo.

Žinote, kas sunkiausia iš užmiesčio vasarojimo sugrįžus į miestą? O gi šviesos trūkumas. Vasara visur vienoda, bet mūsų bute saulės akivaizdžiai mažiau nei jos buvo kaime ir vasarnamyje. Tai labai aiškiai matosi vos pažvelgus pro fotoaparato objektyvą, dirbtinė šviesa niekaip neprilygsta natūraliai, o ir dienos dabar tokios apniukusios. Reikės vėl priprasti…

Cukinijų sriuba su saldaus pieno sūriu

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 6
Gaminimo laikas: 45 min.

Sudėtis

  • 1 peraugusi apie 0,5 kg cukinija
  • 1 svogūno
  • 250 ml riebios grietinėlės
  • 500 ml sultinio
  • alyvuogių aliejaus ir sviesto kepti
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų čiobrelių
  • 150 g saldaus pieno sūrio

Eiga

1

Cukiniją nulupau, išsėklinau ir supjausčiau nedideliais gabaliukais, svogūną supjausčiau plunksnelėmis.

2

Puode ant sviesto ir alyvuogių aliejaus pakepiau svogūną, kai jis apskrudo, sumečiau cukiniją ir kartu su svogūnais troškinau ant mažos ugnies. Kai cukinija suminkštėjo supyliau sultinį ir paviriau, kol cukinijos tapo visiškai minkštos.

3

Visą masę supyliau į smulkintuvą ir gerai susmulkinau, tyrę pyliau atgal į puodą, o į jį grietinėlę, gardinau prieskoniais, leidau sriubai užvirti.

4

Išjungiau ugnį ir sudėjau pusė stambiai tarkuoto sūrio, kuris sriuboje visiškai neištirpsta, o tik suminkštėja ir suteikia tirštumo, bei pikantiškumo.

5

Sriubą pilsčiau į lėkštes, ant viršaus užbarsčiau likusio sūrio, teikiau su "Biržų duonos" grissini lazdelėmis. Čia labiausiai tiko rozmarinų skonio, lazdeles mirkėme į sriubą ir mėgavomės jaukiu maistu vėsią rudenėjančios vasaros dieną.

Gali patikti

18 komentarų

  • Atsakyti
    Gitana
    2011-08-17 at 7:02 am

    Labai skaniai atrodo! Mane “užkabino” kita nuotrauka – karutis cukinijų 🙂 Kadangi pati parsivežiau panašų, tikiuosi, tai ne paskutinis patiekalas Jūsų gražiame dienoraštyje :)Gal padėsite idėjomis sutvarkyti šį, šiemet tokį gausų, derlių?

  • Atsakyti
    Nida
    2011-08-17 at 11:09 am

    Puiki mintis, butinai pasigaminsiu sios sriubos. Saldaus pieno surio neturiu, bet kaip tik turiu rikotos. Manau, turetu tikti.
    O cukiniju karutis atrodo isties ispudingai:)

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-08-17 at 11:21 am

    Gitana, mane tas karutis irgi pritrenkė, išėjo vyro mama kelių cukinijų parsinešti, o sugrįžo su pilnu karučiu 🙂 ši siuba iš ties labai gardi. Rytoj savaitėlei dingstu iš Lietuvos, bet kai sugrįšiu būtinai dar pratęsiu cukinijų temą.
    Nida, geriausiai čia tiktų sūris panyras, jei pas jus būtų. Panašią sriubą verdu su moliūgais, bet ši daug švelnesnė ir tekstūra kitokia, man labai patiko.

  • Atsakyti
    Maisto Diletante
    2011-08-17 at 2:53 pm

    Ojojoj koks derlius 😀 ir ką iš tokios tonos gaminti? 😀

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-08-17 at 7:01 pm

    Maisto Diletante, čia visai giminei ir dar kaimynams teko, aš penkias tokias parsivežiau, tai dabar valgome 🙂

  • Atsakyti
    Maisto Diletante
    2011-08-18 at 10:20 am

    O ar yra koks skirtumas tarp žalių ir geltonų cukinijų?

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-08-18 at 10:52 am

    Maisto Diletante, aš tai jokio skonio skirtumo tarp jų nepastebėjau, jos beveik vienodos 🙂

  • Atsakyti
    Sniega
    2011-08-18 at 1:27 pm

    Ką, išsrėbiau antrą porciją, ir sėdu rašyt komentaro 🙂
    Mmm, kokia švelniai gomurį glostanti sriubikė 🙂 Šiandien kaip tik gavau dovanų cukinijų, parduotuvėj nepamiršau nė vieno reikalingo ingrediento, o dar ir “Rokiškio naminiam saldaus pieno sūriui” Rimi akcija, tai supratau, -tai ženklas, būtinai reik ją išbandyt 🙂
    Ačiū už pietus!

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-08-18 at 1:33 pm

    Labai pradžiuginai, Sniega, džiaugiuosi, kad patiko 🙂

  • Atsakyti
    Violeta
    2011-08-18 at 9:25 pm

    Ryt virsiu 🙂

  • Atsakyti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2011-08-21 at 2:54 pm

    aš jau supratau, kad negalima sodinti daugiau negu dviejų daigų cukinijų, nes bus bėdos. Nesvarbu kiek pavasarį būnu pasižadėjus nuskinti jas jaunutes mažutes dailutes, kažkokiu būdu jos visvien perauga, o kaimynams nereikia, nes visi turi savo.
    Man tokia sriuba patiktų, mano namiškiai net neragautų… bet kada nors pasidarysiu – dėl savęs!

  • Atsakyti
    Asta
    2011-08-22 at 10:25 am

    Kad ir kaip ten su ta šviesa būtų – vis tiek nuotraukos labai gražios, o sriuba labai skani rodosi 🙂
    O toji nuotrauka su cukinijų karučiu užvis puikiausia! 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-08-25 at 6:52 am

    Violeta, tikiuosi buvo skanu.
    Dalia, dėl cukinijų, tai pilnai sutinku, bet aš jas labai mėgstu 🙂 Mano sūnus, kuris nevalgo trintų sriubų, šią suvalgė, ir sakė kad “visai nieko”, na čia tai geras įvertinimas, gal ir taviškiams patiktų. Man tai labai patiko.
    Ačiū, Asta, tą nuotrauką su karučiu dariau dar kaime, o namuose fotografavau pačią sriubą, tai labai sunku buvo, nes visą vasarą fotografavau lauke, prie natūralaus apšvietimo, o namuose jos taip tą dieną trūko 🙂

  • Atsakyti
    Violeta
    2011-08-29 at 4:33 pm

    Rennie sriuba iš ties fantastiška, vyras iš pradžių kreivai pažiūrėjo, bet paragavęs sakė, o puiku :)Ačiū už receptuką

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-08-29 at 7:28 pm

    Violeta, jeigu jau vyrui patiko, tai dvigubai džiaugiuosi 🙂

  • Atsakyti
    egidija
    2011-08-30 at 11:31 am

    ta geltona cukinijų spalva… mmm, žavinga 🙂
    niekada nesu virusi sriubos su cukinija. negi šiais metais pagaliau pribręsiu?

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-08-30 at 9:15 pm

    Tikiuosi, Egidija, tikrai pribręsi. Skanaus!

  • Atsakyti
    Audronė
    2014-08-06 at 5:57 pm

    Pasakiška sriuba! Cukinijų sezonas tik įpusėjo – bus galima dar ilgai mėgautis. O žiemą, manau, puikiai derėtų aštresni prieskoniai.

  • Komentuokite