Iš kaimo parsivežiau visą galybę peraugusių cukinijų, jų mano uošvijoje šiemet užderėjo „nors vežimu vežk“, tiesiogine šio posakio reikšme. Cukinijas labai mėgstu, dabar jomis ir maitinamės. Šį kart viriau nuostabiai subtilią trintą cukinijų sriubą, kurią gardinau lietuvišku saldaus pieno sūriu, kuris čia labai tiko ir suteikė pikantiškumo.
Žinote, kas sunkiausia iš užmiesčio vasarojimo sugrįžus į miestą? O gi šviesos trūkumas. Vasara visur vienoda, bet mūsų bute saulės akivaizdžiai mažiau nei jos buvo kaime ir vasarnamyje. Tai labai aiškiai matosi vos pažvelgus pro fotoaparato objektyvą, dirbtinė šviesa niekaip neprilygsta natūraliai, o ir dienos dabar tokios apniukusios. Reikės vėl priprasti…
Cukinijų sriuba su saldaus pieno sūriu
Sudėtis
- 1 peraugusi apie 0,5 kg cukinija
- 1 svogūno
- 250 ml riebios grietinėlės
- 500 ml sultinio
- alyvuogių aliejaus ir sviesto kepti
- druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų čiobrelių
- 150 g saldaus pieno sūrio
Eiga
Cukiniją nulupau, išsėklinau ir supjausčiau nedideliais gabaliukais, svogūną supjausčiau plunksnelėmis.
Puode ant sviesto ir alyvuogių aliejaus pakepiau svogūną, kai jis apskrudo, sumečiau cukiniją ir kartu su svogūnais troškinau ant mažos ugnies. Kai cukinija suminkštėjo supyliau sultinį ir paviriau, kol cukinijos tapo visiškai minkštos.
Visą masę supyliau į smulkintuvą ir gerai susmulkinau, tyrę pyliau atgal į puodą, o į jį grietinėlę, gardinau prieskoniais, leidau sriubai užvirti.
Išjungiau ugnį ir sudėjau pusė stambiai tarkuoto sūrio, kuris sriuboje visiškai neištirpsta, o tik suminkštėja ir suteikia tirštumo, bei pikantiškumo.
Sriubą pilsčiau į lėkštes, ant viršaus užbarsčiau likusio sūrio, teikiau su "Biržų duonos" grissini lazdelėmis. Čia labiausiai tiko rozmarinų skonio, lazdeles mirkėme į sriubą ir mėgavomės jaukiu maistu vėsią rudenėjančios vasaros dieną.
18 Comments
Gitana
2011-08-17 at 7:02 amLabai skaniai atrodo! Mane “užkabino” kita nuotrauka – karutis cukinijų 🙂 Kadangi pati parsivežiau panašų, tikiuosi, tai ne paskutinis patiekalas Jūsų gražiame dienoraštyje :)Gal padėsite idėjomis sutvarkyti šį, šiemet tokį gausų, derlių?
Nida
2011-08-17 at 11:09 amPuiki mintis, butinai pasigaminsiu sios sriubos. Saldaus pieno surio neturiu, bet kaip tik turiu rikotos. Manau, turetu tikti.
O cukiniju karutis atrodo isties ispudingai:)
Rennie
2011-08-17 at 11:21 amGitana, mane tas karutis irgi pritrenkė, išėjo vyro mama kelių cukinijų parsinešti, o sugrįžo su pilnu karučiu 🙂 ši siuba iš ties labai gardi. Rytoj savaitėlei dingstu iš Lietuvos, bet kai sugrįšiu būtinai dar pratęsiu cukinijų temą.
Nida, geriausiai čia tiktų sūris panyras, jei pas jus būtų. Panašią sriubą verdu su moliūgais, bet ši daug švelnesnė ir tekstūra kitokia, man labai patiko.
Maisto Diletante
2011-08-17 at 2:53 pmOjojoj koks derlius 😀 ir ką iš tokios tonos gaminti? 😀
Rennie
2011-08-17 at 7:01 pmMaisto Diletante, čia visai giminei ir dar kaimynams teko, aš penkias tokias parsivežiau, tai dabar valgome 🙂
Maisto Diletante
2011-08-18 at 10:20 amO ar yra koks skirtumas tarp žalių ir geltonų cukinijų?
Rennie
2011-08-18 at 10:52 amMaisto Diletante, aš tai jokio skonio skirtumo tarp jų nepastebėjau, jos beveik vienodos 🙂
Sniega
2011-08-18 at 1:27 pmKą, išsrėbiau antrą porciją, ir sėdu rašyt komentaro 🙂
Mmm, kokia švelniai gomurį glostanti sriubikė 🙂 Šiandien kaip tik gavau dovanų cukinijų, parduotuvėj nepamiršau nė vieno reikalingo ingrediento, o dar ir “Rokiškio naminiam saldaus pieno sūriui” Rimi akcija, tai supratau, -tai ženklas, būtinai reik ją išbandyt 🙂
Ačiū už pietus!
Rennie
2011-08-18 at 1:33 pmLabai pradžiuginai, Sniega, džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Violeta
2011-08-18 at 9:25 pmRyt virsiu 🙂
Dalia, Septyni virtieniai
2011-08-21 at 2:54 pmaš jau supratau, kad negalima sodinti daugiau negu dviejų daigų cukinijų, nes bus bėdos. Nesvarbu kiek pavasarį būnu pasižadėjus nuskinti jas jaunutes mažutes dailutes, kažkokiu būdu jos visvien perauga, o kaimynams nereikia, nes visi turi savo.
Man tokia sriuba patiktų, mano namiškiai net neragautų… bet kada nors pasidarysiu – dėl savęs!
Asta
2011-08-22 at 10:25 amKad ir kaip ten su ta šviesa būtų – vis tiek nuotraukos labai gražios, o sriuba labai skani rodosi 🙂
O toji nuotrauka su cukinijų karučiu užvis puikiausia! 🙂
Rennie
2011-08-25 at 6:52 amVioleta, tikiuosi buvo skanu.
Dalia, dėl cukinijų, tai pilnai sutinku, bet aš jas labai mėgstu 🙂 Mano sūnus, kuris nevalgo trintų sriubų, šią suvalgė, ir sakė kad “visai nieko”, na čia tai geras įvertinimas, gal ir taviškiams patiktų. Man tai labai patiko.
Ačiū, Asta, tą nuotrauką su karučiu dariau dar kaime, o namuose fotografavau pačią sriubą, tai labai sunku buvo, nes visą vasarą fotografavau lauke, prie natūralaus apšvietimo, o namuose jos taip tą dieną trūko 🙂
Violeta
2011-08-29 at 4:33 pmRennie sriuba iš ties fantastiška, vyras iš pradžių kreivai pažiūrėjo, bet paragavęs sakė, o puiku :)Ačiū už receptuką
Rennie
2011-08-29 at 7:28 pmVioleta, jeigu jau vyrui patiko, tai dvigubai džiaugiuosi 🙂
egidija
2011-08-30 at 11:31 amta geltona cukinijų spalva… mmm, žavinga 🙂
niekada nesu virusi sriubos su cukinija. negi šiais metais pagaliau pribręsiu?
Rennie
2011-08-30 at 9:15 pmTikiuosi, Egidija, tikrai pribręsi. Skanaus!
Audronė
2014-08-06 at 5:57 pmPasakiška sriuba! Cukinijų sezonas tik įpusėjo – bus galima dar ilgai mėgautis. O žiemą, manau, puikiai derėtų aštresni prieskoniai.