APP/ Atsargoms/ Ruduo/ Visi receptai

Dumplainių džemas

Šis dumplainių džemas labai skanus ir aromatingas, kiek primenantis egzotiškąjį figų džemą. Dumplainiai (angliškas jų pavadinimas tomatillo) labai panašūs į pomidorus, jie LT renkami rugsėjo mėnesį, bet kuo puikiausiai švieži išsilaiko dar 2-3 mėnesius, praktiškai iki Kalėdų. Šiemet tai pat, kaip ir pernai, iš vyro močiutės lauktuvių gavau didžiulį maišą dumplainių. Jau praeitą rudenį buvau išbandžiusi dumplainių pagardą čatnį, kuris man labai patiko.

Dumplainių džemas

3 votes, average: 4,00 out of 53 votes, average: 4,00 out of 53 votes, average: 4,00 out of 53 votes, average: 4,00 out of 53 votes, average: 4,00 out of 5 (3 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 2 litrai
Gaminimo laikas: 2,5 val.

Sudėtis

  •  1 kg dumplainių
  • 0,5 kg cukraus
  • žvaigždinio anyžiaus

Eiga

1

Dumpainiai labai blogai lupasi, kad lengviau juos nulupčiau, pamerkiau į šiltą vandenį, lupant mano rankos tapo lipniai purvinos.

2

Nuluptus dumplainius nuploviau ir supjausčiau pusiau.

3

Puode storu dugnu užviriau dumplainius su cukrumi ir priesoniais ant mažos ugnies retsykiais pamaišant viriau apie 2 valandas, kol dumplainiai sutirštėjo ir tapo visiškai skaidrūs.

4

Ilgas virimo procesas, to vertas, nes dumplainių džemas gunasii labai skanus, primenantis figų džemą su smulkiomis sėklytėmis, suteikiančiomis dar daugiau pikantiškumo. Labai egzotiškas ir prabangaus skonio su anyžiniu saldumu dumpalainių džemas.

Užrašai

P.S. Šis džemas labai tinka prie šviežios pusrytinės bandelės.

Gali patikti

9 Comments

  • Atsakyti
    Ausrra
    2011-10-19 at 11:00 am

    Tikrai, Rennie, dumplainiai pas mus visai be reikalo nepopuliarūs. Ir auginti juos lengviau, nei pomidorus. Tik vat, pas mus auginamos dvi rūšys – valgomoji dumplūnė ir žemuoginė. Pastarosios uogos mažesnės ir daug skanesnės, labai kvapnios, labiau tinkamos džemams ir saldiems patiekalams, džiovinimui. O valgomosios dumplūnės uogos didesnės ir ne taip skanios (kartesnės), būtent jos ir yra labiau gleivėtos. Daugiau tinkamos čatniams, marinavimui ir pan. Kad lengviau valytųsi, šiuos pomidorėlius minutei reikia pamerkti į karštą vandenį.. 🙂
    Labai vilioja tavieji skanėstai, vis ketinu kokį krūmą užsiauginti, bet kad tie nuolatiniai vėjai viską nudrasko…

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-10-19 at 1:06 pm

    Pritariu tau, Ausrra, visai be reikalo jie LT nepopuliarūs, bet išmuš dar jų valanda 🙂 Tai greičiausiai pas močiutę tie paprastieji, o žemuoginių, turbūt, nesu valgiusi. Rankos po jų buvo, kaip po gleivėtų grybų:) Bet svarbiausia, kad rezultatas pasakiškai skanus, būtinai virsiu ir kitais metais. Pabandyk ir tu pasisodinti kokį krūmelį, gal išgyvens, tikrai verta.

  • Atsakyti
    Neringa
    2011-10-19 at 1:26 pm

    ojej, koks grozis! niekad nesu ragavus, o figu dzema dievinu!!!!

    nuotraukos – puikios!

  • Atsakyti
    Rūta
    2011-10-19 at 3:57 pm

    Mane nemažiau kaip dumplainienė sudomino tie italo sūriai 😉 Nuotraukose ir jis labai gardžiai atrodo. Pagalvojau, kad oi, reikėtų pavažiuoti savaitgalį ir prisiminiau, kad… ne Lietuvoj gi esu… 🙁

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-10-20 at 7:31 am

    Neringa, figų džemas ir man patinka, tai šis panašumas labai mane pradžiugino. Ačiū, už komplimentus, tik kažkaip šiuo metu sunku rasti gerai apšviestą vietą fotografavimui 🙂
    Rūta, italo sūriai tikrai puikūs, kai būsi LT užsuk paragauti. O Belgijoje, turbūt, puikus sūrių pasirinkimas?

  • Atsakyti
    Mindaugas
    2011-10-21 at 9:49 am

    Labai įdomu ir knieti paragauti, va čia tikrai – Bon appetit! 😉

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-10-21 at 11:43 am

    Tikrai, kad Bon appetit 🙂 Teks kitais metais tau, Mindaugai, tų dumplainių pasisėti, nes pirkti tai niekur nesu mačiusi, tik prekybcentriuose mažas dėžutes su atvėžtiniais pardavinėja, bet kiek tokių reikėtų…

  • Atsakyti
    Mindaugas
    2011-10-22 at 10:23 am

    Rennie, jeigu pažadi sėklų parūpinti, mainais duočiau savo pomidorų padažo su raudonėliais 😉

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-10-24 at 12:16 pm

    Tai, Mindaugai, pavasarį prieš sėją man tas sėklas primink, atvešiu iš kaimo ir nepamiršk pomidorų padažo išsaugot, manasis jau bus tam laikui pasibaigęs, tai mielai priimsiu 🙂

  • Komentuoti: Mindaugas Atšaukti