Iš Lietuvoje užaugintų dumplainių galima išsivirti puikaus pagardo, kuris labai tiks prie sūrio ar mėsos prie taurės vyno. Gaila, kad dumplainių auginimas dar nėra toks populiarus Lietuvoje, nes jie nuostabiai skanūs, o pirkti parduotuvėje atvežtinius ir iš jų virti čatnį tikrai neapsimoka, baisiai brangiai gautųsi. Jau dabar svajoju, kaip kitais metais iš dumplainių gaminsiu meksikietiškąjį padažą salsa verde.
Dumplainių pagardas čatnis
Sudėtis
- 1 kg dumplainių
- 250 g cukraus
- 250 g svogūnų
- 100 ml obuolių acto
- kelių kardamono ankščių
Eiga
Dumpainiai labai blogai lupasi, kad lengviau nulupčiau juos pamerkiau į šiltą vandenį, lupant mano rankos tapo lipniai purvinos.
Nuluptus dumplainius nuploviau ir supjausčiau pusiau.
Čatnio virimui puode sumaišiau pjaustytus dumplainius, svogūnus, cukrų, actą ir kardamoną.
Užvirus dar viriau ant mažos ugnies apie 2 valandas, kol pagardas tapo tirštas ir vientisas.
Užrašai
P.S. Čatnis gavosi ne per saldus, labiau saldžiarūgštis, kiek skystesnis su maloniu kardamonų kvapu.
5 Comments
Nijolė
2013-08-26 at 8:47 amar čatniui išvirti naudojote žemuoginius dumplainius ar tuos didesnius valgomuosius? O kalbant apie lupimą galvoje turėjote taurelės ir lipnumo pašalinimą ar ir pačios dumplainio odelės pašalinimą?
Nilyte
2013-09-11 at 11:00 pmJau antri metai auginu dumplainį. Is septynių daigų – pora didžiausių krepšių. Pernai jie buvo geltoni. Šiemet – violetiniai. Jei kam reikia sėklų – galiu atsiųsti. Na, aš juos tik verdančiu vandeniu nuplikinu, bet nelupu. Nes tokio derliaus nesudoročau 🙂 Ir ačiū už receptą, nes norisi ir kažko naujesnio. Man patinka Jūsų tinklaraštis. Ir skanus ir gražus!!!
OOO
2016-10-12 at 7:25 pmAr tiktu tomatilai? Jie kaip dumplainiai tik violetiniai.
Rennie
2016-10-13 at 1:31 pmTiktų 🙂
Rasa
2017-09-25 at 1:04 pmAš dar tarkuotų morkų dėjau, baigiant virti pjaustytų česnakų įbersiu. Manau, tiktų ir tarkuoti ar pjaustyti obuoliai. Gal tai jau nebe čatnis, tiesiog pagardas.