APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Visi receptai

Ruginė duona su daigintiniais ir citrininiu sviestu

Vėl kepiau ruginę raugo duoną. Šį kartą su daigintomis gėrybėmis – rugiais, kviečiais, saulėgrąžomis. Ant duonos tepiau citrininį sviestą ir gardinau šviežiomis pipirnėmis bei liucerna. Nepaprastai skanu.

Visus, kas dar nesiryžta kepti duonos su raugu, galiu padrąsinti, tai labai paprasta, tereikia tik pradėti ir tikrai pasiseks

Na kur ta žalumą, kurios taip išsiilgo akys? Kol jos dar nematyti, toliau daiginu visokiausias sėklas ir sėklytes. Šią savaitę pasidaiginau rugių ir kviečių, kuriuos panaudojau duonos kepimui. Daigintas pipirnes ir liucerną „nupjoviau“ ir skaninausi jau apteptą sviestu šviežiai keptą duoną.

Duonos kepimo procesas vyksta trimis žingsiais. Juos jau anksčiau buvau aprašiau recepte Ruginė vaisių duona. O darbo čia visai nedaug, nes raugas kyla be jūsų pagalbos, jam tik reikia truputį laiko. Sėkmės! 

Ruginė duona su daigintiniais ir citrininiu sviestu

Įvertink receptą! 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (dar neįvertintas)
Loading...
Kiekis: 1 kepalas
Gaminimo laikas: 4 d. ruošimas Kepimo laikas: 35 min. kepimas

Sudėtis

  • Raugo paruošimui:
  • 1 stiklinė rupių pilno grūdo ruginių miltų
  • 1 stiklinė šilto vandens
  • Raugo pamaitinimui:
  • ½ stiklinės šilto vandens
  • ½ v.š. medaus
  • ½ stiklinės rupių pilno grūdo ruginių miltų
  • 1/3 stilinės kvietinių miltų (naudojau 550D)
  • išrūgęs raugas (aš naudoju visą)
  • Tešlos minkymui ir kepimui:
  • visas išrūgęs po II žingsnio raugas
  • 200 ml. raugintų pasukų
  • 100 ml. rupių pilno grūdo ruginių miltų
  • 500 ml. rupių kvietinių miltų
  • 1 a.š druskos
  • 1 v.š kmynų (nuplikytų)
  • 100 g. padaigintų saulėgrąžų (užmerktų per naktį)
  • 2 v.š. daigintų kviečių
  • 2 v.š. daigintų rugių
  • 2 v.š. kalendrų sėklų
  • 2 v.š. linų sėmenų
  • 100 g. paprastų saulėgrąžų (duonos apibarstymui)

Eiga

1

Raugo paruošimui. Raugą dažniausiai ruošiu stikliniame indelyje, taip raugas „neišlipa“ ir matosi kas vyksta viduje. Miltus indelyje gerai išmaišau su vandeniu, indelį uždengiu plėvele ir ją subadau (kad oras patektų), bei pastatau į šilčiausią namų vietą rūgimui 3 paroms (labai tinka šildomos grintys arba prie radiatoriaus). Po paros raugas suputoja, suburbuliuoja ir išauga, likusias dvi paras jis labiau skystėja, ir matosi burbuliukai. Kiekvieną dieną su juo „pasisveikinu“ pasukiodama indelį, kad pasimaišytų, juk be meilės niekas neauga. Jeigu raugas suskystėjo ir paverčiant indelį lengvai teka bei švelniai kvepia raugu, jau galima ir duonelę maišyti.

2

Raugo primaitinimas. Visus produktus sudedu į virtuvinį kombainą, kad gerai išmaišytų, tada supilu į nemažą indą, uždengiu rankšluosčiu ir pastatau 12 val. dar kartą ant šildomų grindų parūgti. Šį procesą dažniausiai palieku nakčiai, nes iš ryto randu tešlą pakilusią ir pasiruošusią sekančiam žingsniui.

3

Iš vakaro, prieš duonos kepimą, dar užmerkiu vandenyje saulėgrąžas. Per naktį jos išbrinksta ir suminkštėja, tokios labai paskanina kepamą duoną. Rugius ir kviečius daiginau tris paras, bet jų yra pirkti ir parduotuvėse.

4

Raugą, pasukas, visus miltus ir druską gerai išmaišiau virtuviniame kombaine. Į tešlą subėriau daigintas sėklas, nuplikytus kmynus, linų sėmenis ir patrintas kalendras, viską gerai išmaišiau. Tešlą (ji gavosi lipni, bet ne skysta) sukrėčiau į aliejumi išteptą kepimo formą. Duonos viršų gausiai apibarsčiau saulėgrąžomis, uždengiau rankšluosčiu ir padėjau augti ant šildomų grindų. Mano duona išaugo per 3 valandas.

5

Iškilusią duoną pašoviau į 220 laipsnių orkaitę ir kepiau apie 35 min. Iškepusią aušinau ant grotelių. Noriu perspėti, kad duona skaniausia pilnai ataušusi (tik ne šilta).

6

Kol duona aušo pasigaminau citrininį sviestą. Pakelį minkšto sviesto sumaišiau su tarkuota citrinos žievele, šaukštu citrinų sulčių, žiupsneliu druskos ir šviežiai maltais pipirais, viską gerai išsukau ir štai, kitoks prieskoninis sviestas, išryškinantis naminės duonos su daigintais žalumynais skonį.

 

Gali patikti

11 komentarų

  • Atsakyti
    Vika
    2011-04-06 at 12:59 pm

    Atrodo labai skainiai. Aš visgi nesiryžtu duonos kepimui su raugu, bet tikiuosi, kad galu gale pribręsiu šiam žingsniui, ypač po tokių tavo kurinių.

  • Atsakyti
    Citrina ir bulvė
    2011-04-06 at 1:12 pm

    Atrodo labai skaniai. Ir citrininis sviestas toks gaivus. Reikės ir man pamėginti į savo duoną įberti daigintinių… 🙂

  • Atsakyti
    Juliana
    2011-04-06 at 2:43 pm

    Oho kaip skaniai atrodo. Labiau netgi sudomino ne duona, o sviestas (iki duonos kol kas nepribrendau, o ir valgyti nėra kam). Taip pavasariškai ir gaiviai.
    Ir išvis man labai patinka Tavo blogas. Šaunu, kad paisai pagrindinės idėjos ir viską derini prie jos – tiek receptus, tiek dizainą, tiek nuotraukų stilių 🙂

  • Atsakyti
    Ausrra
    2011-04-06 at 2:50 pm

    Pipirnės ir man pabodo, tad aš pastaruoju metu daiginu garstyčias. Lapeliai su liežuvį kandančiu aštrumu.. 🙂
    O duonelė ypač sveikuoliška ir tikiu, kad skani!

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-04-06 at 8:09 pm

    Vika, tikiuosi, kad tikrai pribręsi, svarbiausia, kad tik noras būtų. O kai pradėsi, tai negalėsi be naminės duonos gyventi ir kepimas taps jaukiu ritualu.
    Citrina ir Bulve, daigintiniai suteikia duonai rupumo ir tokio savotiško saldumo, nes daigintos sėklos, bent jau man, yra pakankamai saldžios. Pabandyk, tikiuosi, tau patiks.
    Ačiū, Juliana, aš net išraudau. Stengiuosi, nes man svarbu visuma, tik pirmieji pavasario mėnesiai tokie nedėkingi mano temai. Laukiu tikro pavasario, gal tada ir įkvėpimas dažniau aplankys.
    Ausrra, gerai kad tas garstyčias man priminei, pernai daiginau, tikrai vertos dėmesio. Reikės užsimerkti. O duonelė ne tik sveika, bet ir tikrai skani.

  • Atsakyti
    Sparnuotis
    2011-04-07 at 1:07 pm

    O aš šį kartą nuotraukom sužavėta, pasakiškos!

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-04-07 at 8:38 pm

    Ačiū, Sparnuoti, stengiuosi tobulėti. Vis dar esu fotografijos paieškose.

  • Atsakyti
    Renata
    2011-04-17 at 8:24 am

    Nuostabiai atrodo. Oj kaip norėčiau dabar ir pavasarinių žalumynų, ir duonos, ir, turbūt labiausiai, citrininio sviesto. Saugausi receptą 😉

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-04-17 at 7:09 pm

    Ačiū Renata, sviestukas tai labai tinka ir prie sumuštinių su lašiša ar prie kitos riebesnės žuvytės.

  • Atsakyti
    Ugnė
    2013-04-09 at 9:54 am

    Rennie, ar ta duonelė labai rūgšti?? Kažkada kepiau ruginę, tai nu laaaaabai rūgšti gavosi… ir niekas nenorėjo valgyti…. tai dabar vis prisibijau aš tų visai ruginių.

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-04-09 at 12:31 pm

      Ugne, ši duona yra subalansuoto rūgštumo, kadangi man patinka kiek rūgštesnės, tai nemanau, kad ji per rūgšti 🙂 Dažniausiai daugiau rūgštumo priduoda perrūgęs raugas, taigi stebėkite jį, kad neperrūgtų, tada duona nebus labai rūgšti. Sėkmės!

    Komentuokite