APP/ Daržovės/ Kepiniai/ Ruduo/ Vasara/ Visi receptai

Maisto ir vyno derinimas: Galeta su pomidorais

Paskutinį vasaros savaitgalį išlydėjau su pomidorais! Tokiu metu stengiuosi, kad pomidorų namuose netrūktų, nes kada daugiau, jei ne dabar mėgautis jų skoniu ir atsivalgyti visiems metams? Pomidorų salotos tokiu metu – būtinas patiekalas, bet ši galeta su pomidorais, jau spėjo mūsų namuose nukonkuruoti net picą.

Galetai naudoju savo jau daug metų išbandytą tešlą su rikota, kuriai nereikia kiaušinių, jos receptą esu aprašiusi ir knygoje “Sezoninių skanumynų istorijos” , tik knygoje galetą kepiau saldžiai – su juodaisiais serbentais. Jos tešla universali – kepdama pikantišką pyragą į tą pačią tešlą, beriu mažiau cukraus. Panašiai esu iškepusi pavasarinę galetą su braškėlmis ir rabarbarais, dabar jai labai tiktų – rudeninės slyvos. Taigi, drąsiai minkykite tešlos dvigubai daugiau ir kepkite ne vieną, o dvi galetas – vieną saldžiai, o kitą pikantiškai – su pomidorais.

Pastaroji labai skani, prie pomidorų idealiai dera ožkų sūris ir švieži bazilikai iš savo daržo. Prie šios galetos derinau kiek valiūkišką Magula Carboniq 2019 vyną iš Slovakijos. Kadangi pomidorai dabar visame savo natūralaus skonio gražume, tai ir vyną, pagal Someljė mokyklos rekomendaciją, pasirinkau tokiu pat principu – visiškai natūralų ir ekologinį. Šis vynas karboninės maceracijos produktas. Greita vynuogių kelionė iš vynuogyno į vyno butelį sukuria valiūkišką – šviežią ir lengvą vyną, kuris kvepia laukinių braškių, žemuogių, miško mėlynių aromatais. Jį tiekti reikėtų kiek atšaldytą 12-14 °C temperatūros.

Jei rinksitės vynus prie patiekalų su pomidorais, Someljė mokykla rekomenduoja atkreipti dėmesį į šiuos vynus:

  • Kadangi pomidorai turi gana nemažai rūgšties, vynas turėtų jos taip pat nestokoti. Kitaip tariant, tai turėtų būti lengvesnio kūno vaisiški vynai nebrandinti ąžuolo statinėse.
  • Prie lengvesnių patiekalų su pomidorais klasikiniu vyno deriniu jau tapo sausi rožiniai (ypatingai iš Provanso) bei traškios rūgšties lengvi baltieji vynai – Sauvignon blanc, Verdicchio, Assyrtiko, Albarino, Torrontes, Garganega, Pinot Grigio. Tokie vynai puikiai derės prie greit paruošiamų patiekalų – salotų su pomidorais, makaronų su šviežiu pomidorų padažu, gaspačo sriubos ar brusketų su pomidorais.
  • Tuo tarpu patiekalai, kuriuose atsiranda intensyvesni pomidorų aromatai pvz. kepti kepsninėje arba džiovinti pomidorai arba pateikti su kepta mėsa, kepsninėje keptomis daržovėmis, kietuoju sūriu – galima rinktis lengvuosius raudonus vynus: Barbera d‘asti, Chianti, Montepulciano d‘abruzo. Tokiu atveju tinka visi lengvesni, mažiau taninų turintys bei sultinga rūgštimi pasižymintys vynai. Skanių pomidorų ir naujų skonių atradimų! 

    Maisto ir vyno derinimas: Galeta su pomidorais

    6 votes, average: 5,00 out of 56 votes, average: 5,00 out of 56 votes, average: 5,00 out of 56 votes, average: 5,00 out of 56 votes, average: 5,00 out of 5 (6 įvertino )
    Užsiregistruokite, kad įvertinti
    Loading...
    By Renata Kiekis: 4-6 asmenims
    Gaminimo laikas: 15 min. Kepimo laikas: 45 min.

    Daugiau daržovių

    Sudėtis

    • Tešlai:
    • 100 g sviesto
    • 3 šaukštų rikotos
    • 150 g šviesių speltos miltų
    • 1 šaukštelio cukraus
    • 1 šaukštelio druskos
    • 4 šaukštų šalto vandens
    • kiaušinio plakino aptepti
    • sezamų sėklų apibarstyti
    • Įdarui:
    • 150 g tepamo ožkų sūrio
    • kelių šakelių šviežių čiobrelių
    • apie 300 g įvairių spalvų ir dydžių pomidorų
    • maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį
    • Pateikti:
    • šviežių bazilikų lapelių
    • ypač tyro alyvuogių aliejaus apšlakstyti

    Eiga

    1

    Miltus sumaišykite su cukrumi ir druska. Į miltus suberkite smulkiai pjaustytą sviestą ir kapokite kapoklėje, kol taps riebūs trupiniai. Kad trupiniai apsijungtų į vientisą tešlą, sukrėskite rikotą ir įpilkite šalto vandens, minkykite, kol pavirs į vientisą tešlą. Paruoštą tešlą dėkite valandai į šaldytuvą, kad atšaltų.

    2

    Atšalusią tešlą iškočiokite, kad būtų kuo apskritesnė, uždėkite didelę apvalią lėkštę ir apipjaukite, kad būtų taisyklingo apskritimo formos.

    3

    Minkštą ožkų sūrį sumaišykite su nuskabytais čiobrelių lapeliais. Sūrį užtepkite ant tešlos, palikdami iš kraštų neužteptą tešlą, kurią vėliau reikės užlenkti.

    4

    Ant užtepto sūrio gražiai guldykite pjaustytus įvairių dydžių ir spalvų pomidorus, kuo spalvų ir formų bus daugiau, tuo pyragas atrodys gražiau. Pomidorus apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais, o neapteptus sūriu kraštus gražiai užlenkite uždengdami ir nedidelę dalį pomidorų.

    5

    Tešlos kraštus aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite sezamų sėklomis. Pašaukite kepti į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę 30-40 minučių. Per tą laiką tešla ir pomidorai iškeps.

    6

    Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir palikite kiek praaušti. Pateikite apibarstytą šviežiais bazilikų lapeliais ir apšlakstytą ypač tyru alyvuogių aliejumi, valgykite su sezoninėmis salotomis, kol šiltas.

    Užrašai

    Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SOMELJĖ MOKYKLA

Gali patikti

3 Comments

  • Atsakyti
    Jurgita
    2020-09-01 at 8:19 pm

    Labai skanu!.”Surijom” visą užgerdami Primitivo!Tik dėjau šiek tiek daugiau miltų,170 g ir šonus apibarsčiau juodgrūdėmis!Ačiū užcreceptą,keliauja jis į segtuvą!

    • Atsakyti
      Renata
      2020-09-10 at 2:19 pm

      Kaip smagu girdėti 🙂 Į sveikatą!

  • Atsakyti
    Laima
    2020-09-05 at 1:05 pm

    Sveiki, jei kapoklės nėra, kaip tada? Tiesiog pirštais? Dėkui

  • Komentuoti: Jurgita Atšaukti