Šį receptą seniai laikiau užslėpusi ypatingai progai, o kokia ypatingesnė proga gali būti blynų tortui, jei ne Užgavėnės. Originalų receptą kiek pakoregavau, į blynų tešlą įmaišydama grikinių miltų ir nuo grybų mirkymo likusio skysčio. Blynus pertepiau džiovintų grybų ir karamelizuotų svogūnų įdaru, o suliejau bešamelio padažu. Blynų tortas gavosi labai gardus ir minkštas, kvepiantis grikiais ir miško grybais.
Savaitgalį jau pradėjau švęsti Užgavėnes ir kepti blynus. Šio pikantiško blynų torto gamyba kiek panaši į lazanijos, tik vietoj makaronų lakštų čia naudojami lietiniai blynai. Tikras tortų tortas iš blynų.
Grikinių miltų blynų tortas su džiovintais grybais
Sudėtis
- Blynams (apie 20 vnt):
- 200 g miltų
- 50 g grikių miltų
- 4 kiaušiniai
- 350 ml pieno
- 250 ml grybų nuoviro
- 50 g sviesto
- 1/2 a.š. druskos ir cukraus
- Įdarui:
- 2 geltonieji svogūnai
- 2 mėlynieji svogūnai
- 4 saujos džiovintų grybų
- 1 a.š. druskos
- druskos ir maltų pipirų (pagal skonį)
- 50 g puskiečio sūrio
- 1 a.š. džiovintų čiobrelių
- Padažui:
- 50 g sviesto
- 4 v.š. miltų
- 500 ml pieno
- 1 a.š. tarkuoto muskato riešuto
- 1 a.š. maltų juodųjų pipirų
- 1 a.š. druskos
- 1 a.š. cukraus
Eiga
Pirmiausiai džiovintus grybus užmerkiau verdančiame vandenyje ir palikau mirkti per naktį.
Užmaišydama lietinių blynų tešlą, įpyliau skysčio, kuriame mirko džiovinti grybai. Tešlą nors valandai pastačiau brinkti į šaldytuvą.
Svogūnus supjausčiau smulkiai ir kepiau keptuvėje ant žemos temperatūros apie 20 minučių apibarsčiusi cukrumi, kad svogūnai taptų lengvai karamelizuoti. Į keptuvę prie svogūnų sudėjau smulkiai pjaustytus išmirkusius džiovintus grybus ir kiek apkepiau, skaninau druska ir pipirais.
Išviriau bešamelio padažą. Svieste pakepiau miltus ir po truputį, vis maišydama pyliau pieną, skaninau prieskoniais. Užviręs padažas tampa tirštokas.
Galiausiai sutepiau tortą. Torto formoje po vieną dėjau iškeptus lietinius ant jų po nepilną arbatinį šaukštelį bėriau grybų-svogūnų mišinio ir pyliau padažo. Taip sluoksniuodama sulaisčiau ir pertepiau visus blynus. Ant blynų torto viršaus užpyliau padažo, apibarsčiau tarkuotu sūriu ir džiovintais čiobreliais.
Tortą kišau kepti į 180 laipsnių orkaitę, kokioms 15-20 minučių, kol visiškai išsilydė sūris.
Karštą blynų tortą stačiau ant tortinės, pjausčiau gabalėliais ir pasigardžiuodami valgėme.
11 Comments
Ausra
2013-02-11 at 4:51 pmOHO! cia kaip kokia pagerinta 5 zvaigzduciu lazanja; isivaizduoju, kaip skanu;
Rennie
2013-02-12 at 11:10 amAušra, tai jau tikrai, labai skani lazanijų lazanija 🙂
Reda
2013-02-11 at 7:59 pmWauw, nerealu 🙂 atrodo dieviškai skaniai 🙂
Rennie
2013-02-12 at 11:11 amReda, mes abi, kaip dzūkaitės dėl džiovintų grybų viena kitą suprantam 🙂
Egle
2013-02-12 at 12:11 pmSveika,
Noriu pagirti recepta – vakar vakare isbandytas, siandien kolegu ragautas – visiems labai patiko 🙂
Pagal save pakeiciau padariau: blynu tesla maisiau ta tradicine paprasta su kiausiniu,pienu,druska,cukrumi,miltais, papildomai iberiau kmynu bei permezano smulkiai tarkuoto. I besamelio padaza idejau svieziu krapuku, o vietoj dziovintu grybu naudojau pievagrybius (kadangi grybu nevalgau, siuos “grybus” dar galiu toleruoti (: )
Kepsiu dar nekarta! Dekui 🙂
Rennie
2013-02-12 at 2:11 pmEgle, kaip malonu, kad ne tik Tau, bet ir bendradarbiams patiko 🙂 Originaliame recepte blynai irgi buvo paprasti, o įdarui naudojami pievagrybiai. Mano blynų tortas jau seniai suvalgytas, bet po tavo vaizdingo aprašymo ir vėl užsimaniau jį kepti 🙂
Egle
2013-02-12 at 2:21 pmAs sivakar taippat kartosiu :)) sikart tik vyrui, o tai buvo pasipiktines, kad vakar prisiuostes skoniu juros nieko negavo :))
Rūta
2013-02-12 at 3:05 pmKoks kantrus vyras 🙂
Violeta
2014-02-27 at 5:47 pmmmmm reiks išmėgint
Jūratė
2014-03-05 at 1:56 pmIšbandžiau. Super. Bet šoninės neatsisakiau 🙂
“1 a.š. druskos
druskos ir maltų pipirų (pagal skonį)”
O čia vietoj pirmos druskos gal kas kita turėjo būti?
Ritonė
2015-01-01 at 11:46 amLabai labai skanus gavosi 🙂