Ar renkat tokius grybus kaip kalpokai, juos dar gudukais vadina? Jei taip, tai iš šių grybų galima žiemai pasigaminti puikios grybų užtepėlės. Taip, taip buvo laikai, kai ir mes, dzūkai, tik baravykus, lepeškas (t.y. voveraites), zelionkas (t.y. žaliuokes) ir rudmeses terinkome, bet šiais laikais ir kalpoko reikia su lupa ieškoti! Taigi, kalpokai arba kitaip gudukai yra puikūs trečios kategorijos grybai, beje, kaip ir voveraitės. Man patinka, kad jie priklauso baltų grybų tipui ir nėra gleivėti, net kažkiek primena pievagrybius, pakankamai neutralaus ir ryškiai neišreikšto grybų skonio. Šie grybai, kol jauni, labai tinka marinavimui (apie tai jau kitą kart), o senesni, jau išskleidę savo kepures, kaip skėčius, puikiausiai sueina į grybų užtepėlę, kitaip tariant grybų ikrą (man tai liežuvis nesiverčia jų taip vadinti), kokie čia dar ikrai iš grybų? Na, ne bent iš dzūkiško biednumo, na kaip čia tas posakis „Jei ne grybai ir ne uogos, mūsų (t.y. dzūkų) mergos būtų… labai gražios“ .
Tokia užtepėlė labai praverčia, kai užgriūva netikėti svečiai, tai tik baltos duonos paskrudinu ir tepamės grybų užtepėlės, kaip kokio pašteto, prie vyno labai tinka, tokia lietuviška bruschetta versija.
Miško grybų užtepėlė
Sudėtis
- 1 kg šviežių gudukų
- 0,5 kg svogūnų
- 0,5 kg morkų
- 1 st. saulėgrąžų aliejaus (pirmojo spaudimo, nerafinuoto)
- druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų, lauro lapų (pagal skonį)
Eiga
Pirmiausiai grįžus iš miško ar turgaus ilgai nelaukiu, o perrenku ir nuplaunu grybus, nes jie turi tokią bjaurią savybę, pastovėję sukirmyti. Gudukus plaunant reikėtų dar „sijonėlį“ nuimti.
Švarius grybus pasūdytame vandenyje viriau apie 15 minučių, po to dar perliejau ir perploviau. Svogūnus ir morkas nulupau, svogūnus supjausčiau, o morkas sutarkavau.
Keptuvėje ant aliejaus pakepiau svogūnus, o po to pridėjau ir morkas. Virtuviniame kombaine sutryniau virtus grybus ir keptas daržoves, vietoj virtuvinio kombaino galima naudoti ir mėsmalę.
Visą gautą masę su likusiu aliejumi troškinau puode ant mažos ugnies kartu su prieskoniais apie gerą pusvalandį, kol skoniai susimaišė ir tapo pilnai vientisa masė.
Pagamintą grybų užtepėlę sudėjau į sterilius užsukamus indelius ir laikau šaldytuve (!) per visą žiemą.
18 Comments
Indrė
2011-09-23 at 11:07 amLabai mėgstu visokias užtepėles. Jei netyčia gausiu grybų – būtinai gaminsiu 🙂
Rennie
2011-09-23 at 11:13 amIndre, žinok šiai užtepėlei tinka tik negleivėti grybai, tokie kaip gudukai arba voveraitės, bet voveraičių man tokiam reikalui gaila, jos ir keptos skanios 🙂 Sėkmės!
Odeta
2011-09-23 at 11:41 amLabai skaniai atrodo, o būtina dėti tik saulėgražų aliejų, ar galima kito?
Rennie
2011-09-23 at 12:23 pmOdeta, galima bet kokio mėgstamo aliejaus pilti, bet man patinka saulėgražų aliejaus kvapas ir skonis grybų patiekaluose, tai siūlau šį.
Odeta
2011-09-23 at 12:31 pmnuraminai:) nes man saulėgražų kvapas šiek tiek per stiprus:)
Egle
2011-09-23 at 12:46 pmo aš iš pievagrybių darau. miško grybų man užtepėlėm gaila 😉
Rennie
2011-09-23 at 1:13 pmMatai, Egle, pievagrybius reikia pirkti, o miške grybai už dyką auga 🙂 Pernai, šitų kalpokų tai tris dėžes (nuo obuolių) per kelias valandas prigrybavau, tai paskui tris dienas fabrikėlį buvau vasarnamyje atidariusi, sakiau, daugiau niekad nevirsiu. Šiemet grybų jokių nėr, net kalpokų, tai tik tą vieną kilogramą civilizuotai ir be steso išsiviriau:) O su pievagrybiais irgi būtų labai skanu, net ir skoniai mažai skirtusi.
oditele
2011-09-23 at 5:54 pmlabai skaniai atrodo..;) ir jie net nepatamsėja?
Reda
2011-09-23 at 7:25 pmAha, tikrai liuks gardumynas atrodo, nors aš jau bandžiau šiemet atseit tuos grybų ikra daryti, tokį vieną receptuką suradus, bet blin kaip nusivyliau, viską lauk išpyliau, nes skonis buvo tragiškas, bet žinau ir dėl ko, dėl acto, nes jo visai ten, mano manymu, nereikėjo, o recepte buvo nurodyta, tai nieko blogo nepagalvojus ir įpyliau (nedidelį kiekį)…tai va ir baisu baisu…kas gavos..
Taigi tokie mano lepsusai 😀
O žinai, Rennie, man labai keista, kad sakai, jog grybų nėr, o man atrodo atvirkščiai, nes, prisimenu, rugpjūtį vis ištrūkdavau pagrybauti, tai šaaakės kiek daug voveraičių buvo, dar nė vienais metais kiek grybaudavau nebuvo tiek, tiesa tik voveraičių, bet man jie patys pačiausi, tai ir nepergyvenau (ypatingų savo vietų neturiu). O šiaip, mano mama jau nuo vasaros labai labai dažnai grybauja, tai irgi sakė, kad šiemet labai daug voveraičių..;)
Sakau gal ne ten ieškai dzūkaite ;):)
Dalia, Septyni virtieniai
2011-09-25 at 8:24 amgal grybienai reikia pailsėti, kad šiemt tai nedygsta grybai. Mūsų kraštuose voveraičių išvis nebūna, tų gudukų nebūna irgi. Nebent kokių ūmėdžių ar piengrybių…
Rennie
2011-09-25 at 8:17 pmOditėle, šie grybai verdami nepatamsėja, kaip ir voveraitės ar baravykai. Man jie kažkiek primena pievagrybius.
Reda, mano supratimu, actas į grybų užtepėlę ne labai tiktų, aš jį pilu tik marinuodama grybus. Nesu aš labai gera grybautoja, tai pripažįstu, bet šiandien sužinojau, kad grybų šventėje visos komandos kartu sudėjus terado 12 baravykų, tai kur gi matyta? Vasara tai tikrai voveraitės augo, bet dabar, rugsėjį, kai turėtų rastis rudeniniai grybai, jų ne labai yra. Druskininkuose turguje šį savaitgalį tik vienas diedukas voveraitės pardavinėjo, o tai jau ženklas, kad grybų tikrai nėra daug, nes priešingu atvėju nuo jų net prekystaliai lūžta 🙂
Dalia, o tavo pastebėjimas labai taiklus, juk ir obelys obuolių daugiau tik kas antrus metus turi. Reikia visiems pailsėti 🙂 O nuo kurio tu krašto?
Irena
2014-09-03 at 1:03 pmĮdomu, gal šiai užtepėlei tiktų ūmedes?…
Virginija
2015-10-03 at 2:45 pmO as pabandziau pamaisyt grybus, ta ka turejau. Rudokus, kalpokus ir biski baravyku imaisiau. Nu man tai super! Viskas susimale su kombainu iki tokio kaip pasteto. Dar truputi keciupo idejau. Tik vat velnias labai svyla verdant:( Tai ta pusvalandi beveik prastovejau maisydama. Bet verta:) Labai skanu!
Indre
2015-12-06 at 6:34 pmAčiū. Pabandžiau. Tikrai skanu!
Danguolė
2017-09-25 at 9:18 amLabai skanu, gaminu būtent šitaip. Laikau šaldytuve.
ruta
2017-09-25 at 12:07 pmKazį kiek virtu grybų naudot?
Laura
2019-08-17 at 9:44 pmSuper. Pabandžiau Jūsų receptą dar ir dabar kvepia virtuvė grybais. Niekad nerinkdavom tokių grybų, o šiandien tik tokių rasim, galvojau ką su jais daryti. Radau Jūsų receptą pabandžiau. Labai skaniai gavosi. Tik dar dadėjau paprikos, krapų ir česnako.
Renata
2019-08-21 at 9:30 amTikiuosi patiks ir žiemą prisiminsite kvepiantį mišką 🙂 Paprika, krapai ir česnakai turėtų labai tikti!